Culinaire ontdekkingstocht op Schouwen-Duiveland

Pak een lekker glas wijn of een lekker biertje, neem wat te knabbelen, zak onderuit op de bank en reis met me mee …

Want na de officiële opening vorige week maandag van het Nederlandse oesterseizoen in Scharendijke, waar ik mijn allereerste oester at, namen Johan en ik deel aan de persreis door Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. In dit eerste reisverslag neem ik je mee naar Schouwen-Duiveland, eiland en gemeente in de provincie Zeeland.

Na de openingsfestiviteiten brengt de comfortabele persbus ons ‘s maandags in de namiddag naar Strandpark De Zeeuwse Kust: een familiecamping op slechts 250 meter loopafstand van het Noordzeestrand in Renesse. Na een warm welkom door onze enthousiasmerende gastheren, schuiven we met z’n allen aan tafel in het sfeervolle Restaurant Strand Café DOK, gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust. Het is wederom tijd om te genieten. En wel van een subliem driegangenmenu: Het Schouwse Bord. Onze gastheren, een groep gepassioneerde lokale ondernemers, zijn hiervan de initiatiefnemers. Het Schouwse Bord zet in restaurants en horecagelegenheden streekproducten op de kaart uit Schouwen-Duiveland. Een prachtig initiatief dat van mij de hoofdprijs krijgt. Dit is genieten pur sang!

Het Schouwse Bord

Het Schouwse Bord

Het Schouwse Bord

Nog verdooft van de Schouwse lekkernijen, slenteren we vervolgens voldaan naar buiten om een frisse neus te halen. Na onze longen volgezogen te hebben met de levenskrachtige Zeeuwse lucht, die tot diep in je lichaamscellen doordringt, krijgen we bij een knapperend kampvuur een videopresentatie voorgeschoteld over De FjoerToer: een uniek wandelspektakel over het strand; je loopt namelijk in het pikkedonker langs bakens van vuur, terwijl je onderweg verrast wordt door licht, beeld en geluid. Voorgaande jaren kon je deze fascinerende tocht alleen meemaken op Terschelling en in Egmond. Maar dankzij onze ondernemende gastheren kun je die belevenis nu ook ervaren in de badplaats Renesse.

De FjoerToer in Renesse

Het FjoerToer-festijn barst los op zaterdag 27 september! Je kunt kiezen uit drie wandelafstanden: 21 km, 15 km en 7,5 km. De tocht voert door de “Kop van Schouwen” met als finishlocatie het centrum van Renesse.

Win een GRATIS toegangskaartje!
Wil je dit gezellige en spannende feest meebeleven, doe dan nu mee aan onze
Facebookwinactie – je maakt daarmee kans op een gratis toegangskaartje!

De persbus staat intussen weer te trappelen en brengt ons naar Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede. Hier overnachten we en kunnen we nagenieten van een onvergetelijke dag. Maar als we aankomen is het al laat en zijn zowel Johan als ik bekaf. We druipen dan ook als makke zeeslakken af naar onze hotelkamer. We hebben de pest in, want de prachtige bar van dit hotel nodigt uit voor nog een laatste drankje. Of twee drankjes. Of misschien wel drie. Of ach, als je er toch bent, is er ook wel ruimte voor een vierde drankje.

Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Stede

Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede

Maar goed, we willen fris en fruitig aan de volgende dag beginnen. En die begint vroeg. Om 9.00 uur staat de persbus alweer te stralen voor de hoteldeur om ons naar een bijzondere plek te brengen voor een onalledaagse happening: we mogen midden in het bos plaatsnemen aan een lang gedekte tafel en ons tegoed doen aan een sprookjesachtig ontbijt. Ik geloof m’n ogen niet en denk dat ik vanuit m’n hotelkamerledikant al slaapwandelend een bekend sprookje ben binnengestapt van de gebroeders Grimm. (Hebben we echt niet aan die bar gezeten?) Maar nadat Johan me twee keer flink in m’n arm knijpt, ben ik toch echt getuige van een heel, heel, heel uitgebreid ontbijt … in het bos!

Ontbijten in het bos - verzorgd door Culinair Team Zeeland

Al knipperend met m’n ogen zie ik hoe er op een joekel van een Big Green Egg flinke stukken, weergaloos lekker spek voor ons worden bereid (ze waren zo botermals, zo sappig en zo verrukkelijk dat terwijl ik dit schrijf het water me opnieuw in de mond stroomt), hoe dampend roerei met Hollandse garnalen ons verleidelijk aanstaren, net als gewillige kreukels (kleine zeeslakken), malse vleeswaren, jonge en oude kazen, en een eindeloos assortiment versgebakken broodjes. Ja, zo wil ik elke ochtend ontbijten! (Johan weet het nog niet, maar we gaan op zoek naar ons eigen verwenhuis diep in het bos.)

Culinair Team Zeeland verzorgd ontbijt in bos

Culinair Team Zeeland verzorgd ontbijt in het bos

DSC_2930_800x536

Ontbijt met alikruiken (kreukels)

Met nog weer dikkere buiken wandelen we al nagenietend door bos en duinen naar Het Watergat: een uitgestrekt en breed familiestrand in Renesse. Wat een openbaring. Altijd als ik aan Renesse denk, doemen er in mijn hoofd beelden op van luidkeelse en dronken jongeren die het centrum en de stranden van Renesse de oorlog verklaren. Maar niets is minder waar. Op dit uitgestrekte strand omringd door weelderige duinen heerst vrede; we ervaren oorverdovende rust, hemelse ruimte en magnifieke vergezichten, die in de verte zelfs reiken tot aan de Maasvlakte. Het eten is overdonderend lekker, maar dit ook zeg!

DSC_2938_800x536

Het Watergat in Renesse, Zeeland

Het Watergat in Renesse, Zeeland

Het Watergat in Renesse, Zeeland

DSC_2960_800x536

Na een ontspannen en intrigerende wandeling laten we onze benen uitblazen op het fraaie terras van strandpaviljoen Zuid Zuid West. Hier in dit sfeervolle en laagdrempelige restaurant voelt iedereen zich welkom: verliefde stelletjes, vriendengroepen, families met kinderen, hondenliefhebbers, de honden zelf, jong, oud, iedereen. Onder het genot van een lekker glas pinot blanc van Wijnhoeve de Kleine Schorre uit – jawel – Schouwen-Duiveland, krijgen we de ins en outs te horen over zeewier, waarvan we tevens diverse soorten proeven. Zeewier zit bomvol gezonde voedingsstoffen, is een bron van vitaminen en mineralen en bevat volop plantaardige eiwitten. Niet voor niets dus dat dit hippe, smakelijke en gezonde voedsel gekwalificeerd wordt als ‘superfood’. Als je meer wilt weten over deze zilte lekkernij, houd dan KeukenLiefde in de gaten want binnenkort besteed ik er meer aandacht aan.

Strandpaviljoen Zuid Zuid West

DSC_2965_800x536

Pinot Blanc van De Kleine Schorre uit Schouwen-Duiveland

Zeewieren

DSC_2973_800x453

Ik dacht iets anders te horen, maar verrassend genoeg knorde mijn buik weer. Dat duurde echter nog geen twee tellen. Want in het gezellige restaurant wachtte een uitgebreide driegangenlunch. Lees het menu even met me mee: vissoep als voorgerecht, en als hoofdgerecht schalen vol kokkels in pestoroomsaus, scheermesjes, inktvis en garnalen. Ben je visliefhebber? Dan is dit eiland jouw paradijs! En zo’n beetje iedereen die wel eens gefrituurd voedsel heeft gegeten, weet dat door frituren welhaast alles lekkerder smaakt. Maar pannenkoeken? Ik kon het niet geloven. Maar heus, díé dus ook. Om het culinaire feest te completeren, krijgen we als dessert zoete Zeeuwse aardbeien geserveerd met balsamicoroom en krokant gefrituurde pannenkoeken. Wauw. Om je vingers dagenlang bij af te likken!

DSC_2985_800x488

DSC_2987_800x536

DSC_2991_800x536

Strandpaviljoen Zuid Zuid West Scheermessen in strandpaviljoen Zuid Zuid West Kokkels en inktvis in strandpaviljoen Zuid Zuid West Aardbeien met slagroom in strandpaviljoen Zuid Zuid West Gefrituurde pannenkoeken in strandpaviljoen Zuid Zuid West

Nadat we onze magen voor de tweede keer die dag tonnetje rond hebben gegeten, wandelen we verder over het strand naar De Haven van Renesse. (Ik kon er zo snel geen vinden, maar ik wilde stiekem in een elektrisch strandkarretje kruipen. Want o wat zat ik vol.) Gearriveerd stapten we wederom een schitterend strandpaviljoen op met op de bovenste verdieping een klein, schattig zeehondenmuseum. (Leuk ook om met de kinderen naartoe te gaan!) Maar een strandpaviljoen zonder lekkers is zoiets als een schelp zonder oester – en daarom schuiven we met een tevreden glimlach aan voor een verse kop koffie, een warm Schouws appel-cranberrygebak met vanilleroomijs, en een krachtige kruidenbitter. Hoewel mijn smaakpapillen overuren draaien, protesteren ze geen milliseconde. Dit is wederom verbluffend lekker!

Appelgebak en kruidenbitter in De Haven van Renesse

Het Schouwse Bord in De Haven van Renesse

Het is me inmiddels meer dan duidelijk. Zoeken hoeft niet meer. Aan De Zeeuwse Kust geniet je niet alleen van overdadige rust, maar ook van onverzadigbare eetlust. Als je op zoek bent naar het culinaire paradijs op aarde, dan vind je dat gewoon in eigen land. In Zeeland!

Tsja, snik, dan is het alweer tijd om afscheid te nemen van dit hoogstaande eiland en van onze bijzonder gastvrije gastheren. Speciale dank aan Culinair Team Zeeland die ons op grandioze wijze kennis heeft laten maken met de lokale streekproducten en die ons de ware smaak van Zeeland heeft laten proeven met Het Schouwse Bord. Veel dank, we hebben genoten van minuut tot minuut en van iedere hap!

Maar het feest gaat verder … Op naar de provincie Zuid-Holland. Daar wacht ons een nieuw avontuur op het eiland Goeree-Overflakkee. Zou het daar ook zo goed toeven zijn? Wordt vervolgd …

K♥L ontdekt ..., Reizen

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

4 reacties

Deel je reactie

  1. Felicia

    Prachtige fietstocht vanuit burgh-haamstede naar strandcafe DOK met plan er lekker te gaan eten terwijl kinderen zouden gaan zwemmen in binnen- en buitenbad wat er echt heel leuk uitziet…. maar helaas is zwembad in de vakanties alleen toegankelijk voor mensen die op het park staan ??. Nu weer twee uur terug fietsen…. thuis zelf maar de prosecco opentrekken.

    1. O dat is inderdaad flink balen! Maar die fles prosecco thuis klinkt misschien nog wel beter Felicia. 😉

  2. lya van gelder

    Hoi Annemiek,
    Wat een prachtig culinair verhaal over Schouwen-Duiveland.
    De kust is prachtig daar zeker in Haamstede,bos-duin en strand

    Ook voor mensen die iets minder te besteden hebben is er veel
    op culinair gebied de verhapstukken.Heb mijn schoonouders een
    paar jaar geleden meegenomen, Wij kwamen op een terras waar ze
    proeverij hadden.Dat bleek stokbrood belegd met allerlei vissoorten
    en de daarbij behorende kruiden en sausjes te zijn.Dat was trouwens
    in Renesse.

    Ben zo benieuwd naar Goeree-Overflakkee.Ik heb veel aan stamboom-
    onderzoek gedaan.Heb foto’s gevonden uit 1800 en nog wat,Daar staan
    voorouders op.Gewoon landarbeiders die uiteindelijk in Rotterdam
    terecht zijn gekomen.Mijn andere grootouders half-duits half limburgs
    ook in Rotterdam terecht gekomen.

    Dat limburgse gedoe weet ik wel iets.Maar van Goeree niets.
    Heerlijk als jij dat gaat ontrafelen

    Ik ben echt heel nieuwsgierig.Wat daar nou echt culinair gangbaar
    is op Goeree.

    Groetjes Lya.

    1. Bedankt voor deze leuke reactie Lya! Goeree laat niet lang meer op zich wachten… 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde