Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Macaroni bolognese
Ik ben dol op bolognesaus! Ik bereid hem net zoals stoofvlees en laat hem enkele uren op een sudderplaatje pruttelen. Dan wordt hij hemels lekker! Maar vooruit, mocht je daar vandaag geen tijd voor hebben, na een half uurtje pruttelen smaakt deze saus ook fantastisch. 😉
Bolognesaus is natuurlijk onmisbaar voor lasagne, maar je kunt hem ook gewoon zo met pasta serveren. Ik kook er graag macaroni bij. Jeugdsentiment!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 300 g macaroni
- 1 grote ui, fijngehakt
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 50 g gerookt ontbijtspek, opgerold en fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij, geschild en fijngehakt
- 2 kleine wortels, geschrapt of geschild en fijngehakt
- 500 g rundergehakt
- 1 el Italiaanse kruiden
- 500 g passata (tomatensaus)
- Verse basilicumblaadjes voor garnering
- Geraspte kaas voor garnering
- Olijfolie om in te bakken
Tip om de saus een extra smaakboost te geven
- Voeg een lepeltje suiker en een scheutje balsamicoazijn toe
Bereiding
Verhit een hapjespan met wat olie en fruit de ui, knoflook, spek, bleekselderij en wortel op middelhoog vuur, totdat de groente zacht is en het spek begint te kleuren. Voeg het gehakt en de Italiaanse kruiden toe en bak rul. Blus het gehakt eventueel af met een lekkere slok witte, of rode wijn, mocht je die in huis hebben en laat even verdampen. Voeg de passata toe. Giet een klein beetje water in het lege pak en schud om. Voeg dit ook toe aan de saus. Breng de saus goed op smaak met zout en peper. Breng de saus aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Doe de deksel op de pan en laat de saus minimaal 30 minuten, maar liever een paar uur heel zachtjes pruttelen.
Kook ondertussen de macaroni beetgaar. Giet de macaroni af en roer door de saus, of serveer naast de saus. Om te voorkomen dat de pasta dan gaat plakken hussel je hem na het afgieten om met een scheut opgevangen kookvocht en een scheut lekkere olijfolie.
Bestrooi de macaroni bolognese vlak voor serveren met geraspte kaas en verse basilicum.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Pastarecepten, Vleesrecepten
om 21:46
Ik ben al lang geabonneerd op je nieuwsbrief, met vaak leuke recepten. Nu wil ik reageren op dit recept dus heb ik een account aangemaakt.
De bolognesesaus die je beschrijft is dat niet, wel een heerlijke tomatensaus zoals ik zelf ook vaak maak.
Echte bolognesesaus is een vleessaus met veel minder tomaat en inderdaad lekker lang laten garen en inkoken liefst 3 uur in de oven op 150 graden. Overigens is spaghetti bolognese niet Italiaans, Italianen serveren het met pasta waar de saus goed aan blijft kleven. https://www.italissima.nl/blog/pasta-en-saus-de-juiste-match
om 18:34
vandaag gemaakt,een dubbele portie,een gedeelte om in te vriezen (staat ook op mijn facebooksite vriezer maaltijden,natuurlijk met vermelding naar keukenliefde)
morgen van de rest lasagne maken.
Annemiek……. het is HEEEEEEEERLIJK
om 18:56
en dan krijg je ook nog dit compliment:
Zo maak ik het ook als Italiaanse? ik maak ook nog mijn eigen passata. Tomaten uit eigen tuin die ik weck zodat ik altijd genoeg heb.
Beetje geraspte pecorino erover.
Heerlijk hoor, ziet er top uit!!
wat een leuk compliment!! en dat van een italiaanse natuurlijk gaat het compliment ook uit naar Annemiek van keukenliefde.
maar heb nu eindelijk mijn recept gevonden
om 09:37
Aaaah, wat superleuk om te horen dat het heeft gesmaakt! En bedankt voor het mooie compliment! 🙂
om 20:22
Hallo Annemiek
Wat was deze bolognese saus HEERLIJK inderdaad een paar uurtjes laten pruttelen !!!
En gewoon wat een lekker recept…
Dank je wel
Groet Ineke
om 08:49
Aahhh, superleuk om te horen Ineke! 🙂
om 16:11
Goddelijk deze saus!!