Preirolletjes met ham en kaassaus uit de oven

Preirolletjes met ham en kaassaus uit de oven

Ik ben dol op prei, maar zet het gek genoeg weinig op tafel. Daar moest verandering in komen. Ik maakte preirolletjes uit de oven: gekookte preirolletjes omwikkeld met ham, bedekt met romige kaassaus en gegratineerd in de oven. Voor een knapperige bite bestrooi ik de ovenschotel met wat paneermeel en vlokjes boter. Jammie! Lekker met gekookte of gebakken aardappels. 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 6 preien
  • 9 plakken ham (ik had niet genoeg ham, dus heb ook kipfilet gebruikt)
  • Mosterd
  • 30 g boter + 1 el extra
  • 30 g bloem
  • 150 ml melk
  • 35 g geraspte kaas
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt
  • 20 g panko, of paneermeel

Bereiding
Vet de ovenschaal in met boter. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd elke prei in drie gelijke stukken en kook beetgaar. Giet af en vang 150 ml van het kookvocht op. Laat de prei goed uitlekken.

Halveer de hamplakken. Besmeer de ham met mosterd en rol op met een stuk prei. Leg de preirolletjes in de ovenschaal.

Smelt 30 gram boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Bak al roerend 1,5 minuut zachtjes mee, om de bloem te laten garen. Voeg de melk en het opgevangen kookvocht toe en roer tot een gladde saus. Roer de kaas door de saus en laat smelten. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Giet de saus over de preirolletjes.

Meng de paneermeel, peterselie en 1 el zachte boter in een kom door elkaar. Strooi over de ovenschotel.

Bak 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin en krokant is.

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Bijgerechten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(11 stemmen)
14 reacties

Deel je reactie

  1. Wilma

    Kunt u mij ook vertellen hoeveel koolhydraten erin zitten

  2. Corine

    Kan je dit gerecht een dag van de voren makem?

    1. Ja hoor, dat kan!

  3. Rina

    Heerlijk! Alleen was de prei lastig te snijden.
    Ligt het aan onze messen of is er iets anders aan de hand…..

    1. Hoi Rina, gekookte prei doorsnijden gaat idd lastig. Dat komt door de draderige structuur van prei. Tip: als je de prei niet overdwars maar met de draad mee snijd gaat het veel makkelijker. 🙂

  4. Angelique

    Echt ONWIJS lekker! absoluut een favoriet!!

    1. Haha, superleuk om te horen Angelique! 🙂

  5. Shelley

    Goedemorgen, hoelang moet de prei koken?

    1. Hoi Shelley, de tijd hangt een beetje af van de dikte van de prei, maar ik denk een minuut of acht. Hij moet in elk geval beetgaar gekookt zijn, want hij gaat ook nog even de oven in.

  6. Jolandak55

    Gisteren gemaakt en het was heerlijk.

  7. Miriam

    ziet er heerlijk uit!! ook deze maar eens proberen!
    heb je wel eens gebakken prei gehad? ook zooooooo lekker!!!
    pre in stukken van 5 cm snijden,5 minuten voorkoken,dan een een gedeelte van de prei in ham rollen ,de rolletjes door een losgeklopt ei halen en door de paneermeel en dit in een koekenpan bakken

    1. Mmmm, bedankt voor de tip Miriam! Klinkt heerlijk!

  8. Kathy

    Zonder je topping zou het zomaar een van mijn favoriete recepten uit de TipCulinair ergens rond 1985 ofzo kunnen zijn 🙂

    1. Dat zou goed kunnen hoor Kathy, maar dit is wel echt een KeukenLiefde-recept, dus niet uit de Tip. 😉

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde