Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Sajoer boontjes
Een heerlijk Indonesisch bijgerecht waar iedereen dol op is zijn sajoer boontjes, oftewel sperziebonen in een licht pittige kokossaus. Je kent vast de pakjes boemboe voor sajoer boontjes van Conimex, maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder!
Onderstaande ingrediënten zijn verkrijgbaar in de meeste goed gesorteerde supermarkten en anders vind je ze in de toko.
Bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 g sperziebonen
- 1 kippen-, of groentebouillontablet
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 stukje verse gemberwortel ca. 2 tot 3 cm, fijngeraspt*
- 1 mespuntje trassie
- 1 tl gula dwaja (donkerbruine basterdsuiker kan ook)
- 1 tl sambal oelek (of sambal manis voor een iets mildere variant)
- Half blok santen (ingedikte kokosmelk), ca. 25 gram*
- Arachide-, of zonnebloemolie
*Zie onderstaande tip hoe je de overige gemberwortel en santen het beste kunt bewaren.
Bereiding
Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en halveer ze. Breng een pan met water en de bouillontablet aan de kook en kook de sperziebonen beetgaar. Giet de sperziebonen af en vang 400 ml kookvocht op. Spoel de sperziebonen af met koud water om verdere garing te stoppen en laat ze uitlekken.
Verhit een ruime koekenpan met olie en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht, maar niet bruin zijn. Voeg de gember, trassie, gula djawa en sambal toe en fruit een minuut zachtjes mee. Verkruimel de santen erover en voeg 250 ml van het opgevangen kookvocht toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat op middelhoog vuur de saus rustig inkoken. Voeg als de bouillon grotendeels is ingekookt de sperziebonen toe en warm op in de saus. Voeg indien nodig een extra scheut kookvocht toe als je de saus te dik vindt.
Lekker met nasi goreng, speklappen en babi ketjap!
Eet smakelijk!
Tip
Voor dit recept gebruik je maar een klein stukje verse gemberwortel. De rest van de gemberwortel kun je met schil en al invriezen. De volgende keer rasp je van de bevroren gemberwortel enkel wat je nodig hebt en leg de overige gemberwortel daarna weer terug in de vriezer (schillen is niet nodig). Ook de overige santen kun je invriezen.
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Indische recepten, Bijgerechten, Groente recepten
om 16:32
Hallo, kan er ook wat anders in i.pv bouillonblokje. Want ik mag geen zout.
Vriendelijk groet Gerrie Hackman.
om 10:22
Hoi Gerrie, er zijn ook zoutarme bouillonblokjes te vinden in de supermarkt. Misschien is dat een alternatief? Anders kun je het bouillonblokje gewoon weglaten.
om 19:12
Heerlijk gegeten van de sajoer boontjes ipv 1 theelepel sambal, had ik een stevige kneep in de spuitfles gedaan, was beetje erg pittig, maar ach, dat is gezond. Dit recept wordt zeker vaker gebruikt.
om 09:22
Haha, fijn dat het toch gesmaakt heeft! 🙂
om 11:08
ha Annemiek,
Bedankt voor je tips! Ik heb vorige week een heeerlijke rijsttafel gemaakt met onder andere je sajoerboontjes en speklapjes uit de oven!
Echt zitten smullen!
om 16:55
Leuk om te horen Rianne! Een zelfgemaakte rijsttafel is altijd een echt feest!
om 21:20
Oh jakkes nu heb ik bij de toko santen gekocht van nutco, zo’n blikje. Staat op; kokosmelk/klappermelk/santen dus ik denk dat is goed. Maar volgens mij is dit wat vloeibaarder. Kan ik dit ook gewoon gebruiken en hoeveel dan? Want dan liggen de verhoudingen anders. (Ik durf nu niet zo goed te experimenteren haha)
om 08:03
Dat kun je ook wel gebruiken hoor Rianne. 🙂 Voeg een scheutje kokosmelk toe als de saus is ingedikt en warm samen met de sperziebonen even door.
om 15:27
ha annemiek,,
Zijn de boontjes zacht of een beetje hard?
Hier willen ze de boontjes heel zacht (lees een uur doodkoken) moet ik dan ze eerst voorkoken en daarna jouw stappen volgen?
Hoor graag je reactie
om 16:48
Beste Rianne, ik heb dit recept zojuist aangepast en adviseer om de boontjes inderdaad eerst voor te koken. Zie bovenstaande omschrijving. Ik heb dit gerecht inmiddels al vele keren gekookt en maak het tegenwoordig altijd op deze manier. Succes en ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂
om 13:30
Ik woon in Duitsland en heb de Boontjes gemaakt voor Duitse vrienden en ik ben nu de held dank je wel
om 15:30
Blij dat het gesmaakt heeft Dick! 🙂
om 18:46
Hoi!
Vanavond de sajoerboontjes gemaakt. Heerlijk!
om 12:23
Hallo,
Wij gaan dat vanavond eten heb het al een beetje voorbereid het zal mij benieuwen.
om 12:24
Leuk Johan! Ben benieuwd wat je ervan vindt. 🙂
om 21:12
Vandaag voor het eerst gemaakt! Had laos uit een bakje van de toko en heb santen vervangen door geraspte kokos. Het was echt supersuperlekker en heel makkelijk. Ga ik zeker vaker maken!!
om 11:13
Fijn om te horen Susanne! 🙂
om 18:53
Hoi Annemiek,
TIP: Ik heb de speklappen achterwegen gelaten! En vervangen door kleine gehaktballetjes. Zalig lekker! TIP nr 2: Sambal Badjak.
om 19:10
Mmmm, klinkt inderdaad heerlijk Alie. Bedankt voor de tips! 🙂
om 09:46
Heerlijk recept. Nog een tip vervang de rijst door lontong. Saaalug dees, zou mijn schoonvader gezegd hebben
om 13:17
Longtong? Daar ben ik benieuwd naar! Lekkerder dan gewone rijst? Ik ga het binnenkort proberen Agnes! Bedankt voor de tip. 🙂
om 08:44
Nog 2 aanvullingen:
Klein stukje trassi (garnalenpasta en stinkt ontzettend, maar onmisbaar) meefruiten met de uien en wat verse blaadjes djeroek purut. Zo heb ik het geleerd van mijn indische moeder.
Met heel veel plezier lees ik je website en facebook en maak elke week 1 van jouw recepten.
om 09:14
Hoi Debby,
De trassi en djeroek purut ga ik de volgende keer zeker toevoegen, bedankt voor de tip!
Annemiek