Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
13 x recepten met broccoli
13 x recepten met broccoli. Misschien wel een van mijn favoriete groenten is de broccoli. Iedereen in ons gezin is er trouwens dol op. Onlangs maakte Johan geroosterde broccoli van de EGG met pijnboompitten en sindsdien eet ik die het liefst iedere dag. Maar met broccoli kun je alle kanten op; roosteren, bakken, roerbakken, stomen, koken, of zelfs rauw verwerken in salades, het kan allemaal.
Broccoli
Broccoli is een koolsoort die nauw verwant is aan bloemkool. De groene broccoliroosjes zijn eigenlijk bloemknoppen. Veel mensen vinden deze het lekkerste deel van de broccoli en gooien de stronk vaak weg. Zonde! Als je de stronk goed schilt is de binnenkant een ware delicatesse. Ik vind de stronk zelfs het lekkerste deel van de broccoli. Naast veelzijdig is broccoli ook heel gezond. Zo is hij rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, foliumzuur, vezels en verschillende antioxidanten.
Recepten met broccoli
Om je te inspireren heb ik maar liefst 13 heerlijke recepten met broccoli voor je op een rij gezet. Van een dampende ovenschotel, pasta, risotto, quiche en soep tot kip siam, galette en salade. Geniet ervan!
13 x recepten met broccoli
1. Broccoli-ovenschotel met kip, champignons en krieltjes
Deze broccoli-ovenschotel met kip, champignons, krieltjes en zelfgemaakte kaassaus is al jaren favoriet op KeukenLiefde. Maak hem zelf en ontdek snel waarom.
2. Galette met broccoli, spekjes en gorgonzola
In Frankrijk noemen ze gevulde flensjes of platte, gevulde koeken ook wel een galette. Deze galette van bladerdeeg is gevuld met broccoli, knapperig uitgebakken spekjes, rode ui en zachte, romige gorgonzola. Een echt verwengerecht!
3. Pasta met kip, broccoli en roomsaus
Deze pasta met kip, broccoli en zelfgemaakte kaassaus is al jaren een van onze favoriete hoofdgerechten die bijna wekelijks op tafel komt. Hij is makkelijk om te maken en een echte gezinsfavoriet.
4. Broccoli quiche met brie
Met quiche kun je eindeloos variëren. Ik maak regelmatig een lekkere quiche of hartige taart met ingrediënten die ik nog in huis heb. Zo kwam deze broccoliquiche met brie, spekjes en cashewnoten tot stand. Een aanrader!
5. Broccolisalade met yoghurtdressing
Door broccoli heel fijn te snijden kun je hem perfect verwerken in salades. Deze broccolisalade maak ik aan met een frisse yoghurtdressing. Lekker fris en slank waardoor je er schaamteloos van kunt genieten. Lekker als lunch of als bijgerecht.

6. Rijstsalade met ham, broccoli en mais
Deze rijstsalade met broccoli, ham en mais mag niet ontbreken tijdens een zomerse picknick of bij een barbecue, maar hij doet het ook goed in je lunchbox. Hoe langer de smaken kunnen trekken, hoe lekkerder hij wordt.
7. Roerbak biefstuk met broccoli en oestersaus
Als je dit gerecht geproefd hebt zul je daarna altijd een flesje oestersaus in huis willen hebben. Oestersaus is een echt smaakbommetje en een onmisbare basissaus in de Aziatische keuken. Deze roerbakschotel met biefstuk, broccoli en oestersaus is supermakkelijk om te maken en staat in een handomdraai op tafel. Serveer de roerbak biefstuk met broccoli en oestersaus met rijst of noedels.
8. Mac and cheese met broccoli
Ik ben dol op ovenschotels en vooral als er pasta en kaas in zit! Deze mac ’n cheese met broccoli is een toppertje: heerlijke penne in een romige kaassaus met pancetta en broccoli. Comfort food op zijn best!

9. Broccolipannetje met gehakt en kaassaus
Een makkelijk te maken eenpansgerecht met broccoli, gehakt en kaassaus. Lekker om te serveren met gekookte rijst, pasta of gebakken aardappels.
10. Broccolisoep
Een fluweelzachte broccolisoep met een vleugje roomkaas. Makkelijk en snel klaar te maken en iedereen is er dol op!
11. Risotto met broccoli, wortel en kip
Deze risotto met broccoli, wortel en kip is gezond en ontzettend lekker! Ik voeg aan het begin van de kooktijd altijd in een keer de juiste hoeveelheid bouillon toe, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Zo hoef je niet constant te roeren en heb je ondertussen je handen vrij om iets anders te doen. Makkelijk toch? Reken per 100 gram risotto altijd 300 ml vocht.
12. Visgratin met broccoli en krieltjes
Een heerlijke visgratin met broccoli, wortel en krieltjes met kaas gegratineerd in de oven. De voorbereiding voor deze schotel is zo gebeurd – je hoeft alleen de groenten kort voor te koken -, daarna kun jij de afwas of iets anders doen en doet de oven de rest van het werk.
13. Kip siam
Een van mijn favoriete Oosterse gerechten is deze kip siam met broccoli, paprika en cashewnoten in zoete ketjapsaus. Supermakkelijk om te maken en binnen 15 minuten op tafel!
Deel je reactie