Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
5 gezondheidsvoordelen van perzik
Ben je ook zo dol op dat heerlijke, zachte zomerfruit. Perzik is nu op zijn allerlekkerst en is ook nog eens supergezond. Charlotte van PuurFiguur zet in dit artikel 5 gezondheidsvoordelen van perzik op een rij. Het woord is aan Charlotte.
Perziken zijn echt zomerfruit en deze maanden op zijn lekkerst, heerlijk zoet en sappig. Maar wist je dat perziken je naast de heerlijke smaak ook belangrijke gezondheidsvoordelen te bieden hebben? In dit artikel zetten we 5 van deze gezondheidsvoordelen voor je op een rij.
1. Rijk aan bètacaroteen
Perziken hebben hun mooie oranje kleurtje te danken aan de bètacaroteen die erin zit. Bètacaroteen is namelijk een kleurstof en tegelijkertijd ook een krachtige antioxidant.
Een antioxidant is een stof die je lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan tijdens normale lichaamsprocessen, zoals onze stofwisseling, maar ook door ongezonde voeding, stress, roken en het drinken van alcohol. In grote hoeveelheden zijn ze een gevaar voor onze gezondheid, omdat ze onze lichaamscellen beschadigen.
Antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk, waardoor ze je lichaamscellen met rust laten.
Naast een kleurstof en antioxidant, is bètacaroteen nog meer. Ons lichaam zet het namelijk ook om in vitamine A. Deze vitamine hebben we onder andere nodig om onze ogen gezond te houden.
2. Diverse mineralen
Perziken zijn een goede bron van diverse mineralen, waaronder:
- Magnesium
Magnesium is van invloed op vele lichaamsprocessen. Het draagt onder andere bij aan sterke botten, een gezond hart en vaatstelsel, het verminderen van insulineresistentie en een gezond energieniveau. - Zink
Zink is belangrijk voor onze stofwisseling, ons immuunsysteem, onze hersenen en voor het gezond houden van onze huid, ogen en haren. - IJzer
IJzer hebben we nodig voor het aanmaken van rode bloedcellen en daardoor ook voor een gezond energieniveau en het voorkomen van bloedarmoede. - Calcium
Calcium staat er vooral om bekend dat het bijdraagt aan gezonde botten, maar daarnaast is het ook belangrijk voor het opnemen en transporteren van andere mineralen en voor een goede werking van onze zenuwen en spieren. - Kalium
Kalium helpt om je bloeddruk gezond te houden, waardoor je risico op hart- en vaatziektes daalt. Verder draagt kalium bij aan het voorkomen van vochtretentie en nierstenen.
3. Een mooie en gezonde huid
Een mooie huid bereik je zeker niet alleen met het smeren van serums en crèmes. Je eetpatroon heeft ook een grote invloed. Een van de stoffen die belangrijk is om je huid mooi en stralend te houden, is vitamine C. En je raadt het waarschijnlijk al, deze vitamine is in perziken te vinden.
Vitamine C draagt bij aan de aanmaak van collageen. Dit is een soort eiwit dat hoognodig is om je huid stevig en soepel te houden.
Daarnaast is ook vitamine C een antioxidant, die samen met het bètacaroteen helpt om je huid te beschermen tegen oxidatieve stress en schade door de zon.
4. Voorkomen van obstipatie
Dit punt is misschien wat minder smakelijk om over te praten, maar zeker ook belangrijk. Het eten van perziken kan je helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels.
De vezels nemen vocht op in je spijsverteringssysteem en helpen daardoor om je ontlasting soepel te houden en meer volume te geven. Dit bevordert de beweeglijkheid van je darmen en een regelmatige stoelgang.
5. Een gezond gewicht
Perziken zijn ideaal als je op je lijn wilt letten. Ook dit is te danken aan de vezels die ze bevatten. Vezels verzadigen namelijk goed, waardoor het makkelijker wordt om minder te eten. Bovendien is een perzik het ideale tussendoortje als je zin hebt om te snoepen, maar geen ongezonde zoetigheid wilt eten.
Om te onthouden
Perziken zijn ontzettend lekker en ook nog eens erg gezond. Ze zijn een goede bron van vezels, bètacaroteen, vitamine C en diverse mineralen. Hierdoor helpen ze onder andere om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, om obstipatie te voorkomen en om je huid mooi en gezond te houden.
Bronnen: Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP, BMJ, 2013. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE, Am J Clin Nutr, 2007. Clark MJ, Slavin JL, J Am Coll Nutr, 2013.
Deel je reactie