Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
5 tips om je afslankvoornemens waar te maken
Veel mensen beginnen vol goede moed met hun afslankvoornemens, maar vallen al snel weer terug in hun oude eetgewoontes. Of ze schuiven het beginnen steeds voor zich uit. Is dit voor jou herkenbaar? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Puur Figuur geeft je hier 5 tips om je afslankvoornemens waar te maken.
1: Kennis is macht (en kracht)
De juiste kennis maakt je gemotiveerd en vastberaden. Lees jezelf in over:
- De nadelen van overgewicht en buikvet
- De gezondheidsvoordelen van een gezond gewicht
- Wat de beste manier van afslanken voor jou is
Je kan het alleen bij lezen houden, maar het is ook een goed idee om een samenvatting voor jezelf op papier te zetten. Het liefst met jouw persoonlijke afslankdoelen erbij (zie de volgende tip). Dit kan je er dan bij pakken als je je motivatie even kwijt bent.
2: Wat is je doel?
Aan een doel werken is het makkelijkst als je weet wat je doel precies is en als je ervoor zorgt dat je doel haalbaar is.
‘Ik wil afvallen’ is een heel algemeen doel. Beter is bijvoorbeeld: ik wil 10 kilo afvallen. Nog mooier is als je er een tijd aan koppelt. Bijvoorbeeld: ik wil op 1 april minimaal 10 kilo afgevallen zijn.
Hoog mikken is mooi, maar bij afvallen is het vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je doel haalbaar is. Heb je als doel om 15 kilo in een maand kwijt te raken, dan haal je dat waarschijnlijk niet. En dat werkt demotiverend. Bovendien is zo snel mogelijk afvallen niet de gezondste keuze.
3: Geen haast
Als je begint met afslanken wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien op de weegschaal. Helemaal begrijpelijk. Toch is het niet verstandig om je te richten op zo snel mogelijk afvallen.
Diëten die gericht zijn op zo snel mogelijk kilo’s kwijtraken kunnen er namelijk voor zorgen dat je:
- Snel opgeeft doordat je de hele dag honger hebt
- Hormoonhuishouding verstoord wordt
- Voedingsstoffen tekortkomt
- Niet alleen vet verbrandt, maar ook spieren
- Snel weer terug bent op je oude gewicht (jojo-effect)
Je kan beter kiezen voor een gezond dieet dat je op lange termijn kan volhouden en dat ervoor zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
4: Voorkom honger
Kies voor een dieet waarbij je niet hele dagen tegen hongergevoelens hoeft te vechten. Dat is niet fijn en bovendien totaal onnodig. Je kan namelijk ook afvallen met een voldaan gevoel. Dit doe je door voor verzadigend eten te kiezen en door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Deze tips helpen je hierbij:
Vermijd suiker.
Bijvoorbeeld frisdrank, sap, koek, snoep, chocola en gezoete zuivel. Maar ook minder voor de hand liggende suikerbronnen zoals ontbijtgranen, “gezonde” ontbijtrepen, pindakaas, soep uit blik en kant-en-klare sausjes.
Kies voor langzame koolhydraten en laat snelle koolhydraten staan.
Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in havermout, zoete aardappelen, groentes en fruit. Snelle koolhydraten zitten onder andere in witbrood, chips, pasta, pizza en noedels.
Eet veel vezels, eiwitten en gezonde vetten.
Vezels, eiwitten en gezonde vetten zijn erg verzadigend. Ze worden namelijk langzaam verteerd, helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en hebben een positief effect op je hormoonhuishouding.
Voorbeelden van goede bronnen zijn:
- Eiwitten: vis, kip, vlees, eieren, peulvruchten, noten, quinoa.
- Vezels: groentes, fruit, noten, peulvruchten, volkoren granen.
- Vetten: olijfolie, kokosolie, roomboter, vette vis, avocado, noten.
Leer om echte honger te herkennen.
Wist je dat we vaak onterecht denken dat we honger hebben? Vaak heeft het “hongergevoel” een andere oorzaak. Bijvoorbeeld:
- Je lichaam vraagt om vocht. Neem dus eerst een glas water als je honger ervaart, terwijl het eigenlijk nog geen tijd is voor je volgende maaltijd.
- Je verveelt jezelf of zoekt afleiding van een taak waar je mee bezig bent. Ga een rondje wandelen, doe een korte workout, ruim wat op of doe iets anders productiefs. Grote kans dat je de “honger” vergeet.
- Je hebt gewoon zin in iets lekkers. Vraag jezelf af of je ook zin hebt in een appel of een schaaltje rauwkost. Is het antwoord nee? Dan heb je dus niet echt honger.
- Je eet om emoties te onderdrukken. Eten maakt ons blij. En dat gebruiken we soms om met stress om te gaan of verdriet weg te drukken. Of bijvoorbeeld om eenzaamheid even te vergeten. Doe jij dit? Sta jezelf dan toe om je emoties gewoon te voelen. En ga indien nodig op zoek naar de oorzaak om deze aan te pakken.
- Je linkt gezelligheid aan samen eten. Het kan net zo gezellig zijn zonder koekje of hapje. Neem er gewoon een kopje thee of ander drankje bij en geniet van je geliefden.
5: Doe het samen
Samen sta je sterker. Dat geldt ook als het om afvallen gaat. Samen met een gezinslid of huisgenoot afvallen is ideaal. Is dat voor jou geen optie? Doe het dan samen met een vriend(in). Ook een online afslankbuddy of -groep kan enorm motiverend werken.
Om te onthouden
Afslanken volhouden is makkelijker als je:
- Weet waarvoor je het doet
- Een duidelijk en haalbaar doel hebt
- Niet zo snel mogelijk probeert af te vallen
- Ervoor zorgt dat je jezelf verzadigd voelt
- Het samen doet
Bronnen: JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla, NV Dhurandhar, Obesity, 2008. Lejeune MP, Westerterp KR, Adam TC, Luscombe-Marsh ND, Westerterp-Plantenga MS, Am J Clin Nutr, 2006. Halton TL, Hu FB, J Am Coll Nutr, 2004. Clark MJ, Slavin JL, J Am Coll Nutr, 2013. Burton-Freeman B, J Nutr, 2000. Paddon-Jones D, Westman E, Mattes RD, Wolfe RR, Astrup A, Westerterp-Plantenga MS, Am J Clin Nutr, 2008.
Deel je reactie