Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
7x hoofdgerecht met vlees voor kerst
Weet jij al wat je met kerst gaat eten? Ik heb eerlijk gezegd nog geen flauw idee. Meestal krijg ik last van keuzestress want er zijn zoveel heerlijke kerstgerechten waar je uit kunt kiezen. Om de keuze wellicht iets makkelijker voor je te maken heb ik hieronder 7 heerlijke hoofdgerechten met vlees voor het kerstdiner op een rij gezet. Als ik je een tip mag geven? Kook het gerecht van je keuze altijd al een keer van tevoren. Zo kom je erachter of het recept klopt en naar je zin is en ga je met kerst vol zelfvertrouwen de keuken in.
Liever een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Kijk dan even hiertussen.
1. Varkenshaas uit de oven met truffelpesto, spek en champignonsaus
De naam van dit gerecht lijkt zo te zijn weggelopen uit de menukaart van een luxe restaurant, maar niets is minder waar: deze varkenshaas uit de oven met truffelpesto, spek en champignonsaus maak je heel eenvoudig zelf.
2. Hert wellington met wildsaus
Een klapper van een hoofdgerecht serveren tijdens Kerst? Dat lukt zeker met deze hert wellington: een kerstige variant op de klassieke beef wellington!
3. Boeuf bourguignon
Je moet het jezelf zeker niet te moeilijk maken met kerst. Een lekker eenpansgerecht zoals deze boeuf bourguignon is altijd goed. Hoewel de bereiding eenvoudig is, moet je er wel tijd en liefde in steken. Voor het allerbeste resultaat begin je al een dag van tevoren, want de dag erna smaakt dit gerecht nóg lekkerder. Je hoeft het dan alleen op te warmen en te zorgen voor wat smakelijke bijgerechten. Heerlijk met aardappelpuree, of gekookte en in roomboter gezwenkte verse aardappeltjes met peterselie.
4. Gevulde kiprollade met cranberry en pistache
Rollade is een van de favoriete hoofdgerechten om te serveren tijdens kerst. Je kunt ze natuurlijk kant-en-klaar kopen in de winkel, maar zelfmaken is helemaal niet moeilijk. Deze gevulde kiprollade met cranberry en pistache maak je gewoon zelf. Je kunt dit gerecht tot en met stap 3 hieronder al voorbereiden. Zo hoef je de kiprollades momènt sûpréme alleen nog maar in de oven te schuiven. Dit recept is onderdeel van een klassiek 4-gangen kerstmenu. Kijk hier voor de andere recepten uit het menu.
5. Hele kip uit de oven
Een hele kip uit de oven moeilijk om te maken? Zeker niet! Het is niet voor niks een van mijn favoriete gerechten om te maken als ik iets feestelijks wil serveren zonder veel moeite. Deze hele kip is onder de huid gevuld (dat is heel makkelijk, zie de bereiding) met crème fraîche, dragon en sinaasappelrasp wat zorgt voor een aromatische smaak. De kip is heerlijk mals en het vrijgekomen vleesvocht kun je als jus bij de kip serveren. Serveer deze hele kip uit de oven bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner met gesmoorde worteltjes en geroosterde aardappeltjes uit de oven. Als je een grote braadslee gebruikt kun je — geschilde en gehalveerde — aardappel of krieltjes (die hoef je niet te schillen) in de braadslee bij de kip doen. Ze hebben ongeveer dezelfde bereidingstijd en door het garen in het vleesvocht krijgen de aardappeltjes een heerlijke smaak.
6. Gevulde rollade uit de oven
Krijg je meerdere eters en wil je graag vlees serveren als hoofdgerecht? Een gevulde rollade is een goed idee! Voor dit recept kocht ik een varkensfiletrollade die ik zelf vulde met pancetta, appel en salie. Dat is extra smakelijk en ziet er feestelijk uit als je hem aansnijd. Na dat kleine beetje voorbereiding doet de oven de rest van het werk.
7. Hertenbiefstuk met rode portsaus
Wild heeft een meer uitgesproken smaak dan het ‘normale’ stukje vlees en combineert heerlijk met winterse ingrediënten zoals spruitjes, paddenstoelen en knolselderij. Het perfecte stukje vlees dus om met kerst te serveren. Deze hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen is verrukkelijk!
Deel je reactie