Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
7x kip van de barbecue
Als wij thuis gaan barbecueën dan komt er al snel een kippetje op tafel. Met kip kun je van alles maken, zoals lekkere kipsaté maar ook een kippetje aan het spit, of kip op een bierblik. En wat denk je van een sappige kipburger, of kip in een barbecue-schaaltje met lekkere smaakmakers. Om je te inspireren zet ik vandaag de lekkerste kiprecepten voor op de barbecue op een rij. We beginnen met onze favoriet, de zelfgemaakte kipsaté!
1. Zelfgemaakte kipsaté (saté ajam)
Zelfgemaakte kipsaté, oftewel saté ajam maak je heel makkelijk zelf. Lekker om te grillen op de barbecue en te serveren met een schepje zelfgemaakte coleslaw. Als het geen barbecue weer is kun je de saté ook prima binnen in de grillpan bereiden. Erg lekker bij de bami of nasi. De saté marinade kun je overigens ook gebruiken om garnalen of varkenshaas in te marineren. Op deze manier kun je zelf ook heel makkelijk saté udang(garnaal) of saté babi (varken) maken!
2. Rotisserie kip van de barbecue
De lekkerste rotisserie kip, oftewel kip van het spit maak je heel makkelijk zelf. Ik maak hem op de gasbarbecue met bijbehorend rotisserie spit, maar je kunt hem ook in de oven met spit maken. De kip kruid ik onder de huid met een mengsel van zelfgemaakte kipkruiden en roomboter en het restant wrijf ik over de buitenkant van de kip. Het resultaat is supermals en sappig kippenvlees met een knapperig, goudbruin velletje!
3. Kipburger teriyaki
Dol op broodje hamburger maar nu eens wat anders dan de runderhamburger? Deze kipburger teriyaki stelt niet teleur! De kipburger wordt tijdens het grillen ingesmeerd met teriyakisaus waardoor hij heerlijk sappig blijft en een sticky laagje krijgt. Serveer op een broodje met een plak ananas, kaas en frisse ijsbergsla.
4. Hasselback kipfilet van de barbecue
Geen hasselback aardappel maar een hasselback kipfilet! Net zoals een aardappel snijd je de kipfilet in en vult hem met lekkers. Dat lekkers kan van alles zijn maar ik kies voor Italiaanse smaken met courgette, tomaat en mozzarella. Je kunt hem bereiden op de barbecue, of in de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes en een salade.
5. Gekruide kipspiezen van de barbecue
Een andere spies dan kipsaté? Probeer deze gekruide kipspiezen met courgette, paprika en ui eens. Voor het lekkerste resultaat gebruik ik kipdijfilet omdat die lekker mals en sappig blijven op de barbecue. Ik kruid de kip met mijn zelfgemaakte kip- of cajunkruiden (afhankelijk waar ik op dat moment zin in heb). Als je weinig tijd hebt volstaat 15 minuten marineren, maar een uurtje is nog beter. Dan kan de smaak lekker in de kip trekken. Je kunt de spiezen van tevoren al maken en afgedekt in de koelkast leggen tot je ze gaat grillen. Lekker met geroosterde aardappeltjes en groenten van de barbecue.
6. Kip op een bierblik
Niks zo lekker om te eten aan het eind van een warme zomerdag (als ik weeronline mag geloven komt ‘ie er nog aan!) is kip op een bierblik. En het mooie is dat deze ‘bierblikkip’ heel makkelijk is te maken. Wel heb je een barbecue nodig met temperatuurindicatie, of gebruik een losse thermometer. Geen zin in barbecueën? Je kunt de kip ook in de oven bereiden. Zet hem op een bierblik in een ovenschaal, in een voorverwarmde oven van 200 graden, en houd verder de bereiding aan.
7. Kip souvlaki
In Griekenland wil je nu liever niet zijn helaas. Maar je kunt wel Griekenland op je bord serveren met deze kip souvlaki. Heerlijke stukjes kip gemarineerd in citroen, knoflook en oregano. Serveer met tzatziki (probeer deze zelfgemaakte eens), platbrood en salade.
Seizoensrecepten, Themarecepten, Zomerrecepten, Barbecuerecepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten
Deel je reactie