Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
8 tips om meer groente te eten
Haal jij de 250 gram groentes per dag? Veel Nederlanders niet. Terwijl groentes nu net zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Puur Figuur geeft je in dit artikel 8 tips om meer groente te eten.
1: Altijd groentetijd
De belangrijkste tip is om het idee los te laten dat groentes alleen bij de avondmaaltijd horen. Groentes kunnen altijd. Door ook bij je andere maaltijden of als tussendoortje groentes te eten, haal je de 250 gram met gemak.
2: Grote pan soep
Bij het ontbijt en de lunch groentes eten schiet er vaak bij in. Omdat we het gewoon niet gewend zijn of doordat we weinig tijd hebben. Maak het jezelf daarom gemakkelijk. Kook eens in de week (of zelfs twee weken) een grote pan soep. Zo hoef je alleen nog maar een kom soep op te warmen als het lunchtijd is. Soep blijft gemakkelijk een paar dagen goed in de koelkast. Een paar porties invriezen is ook een goed idee.
3: Bloemkool- of broccolirijst
Je bent het vast al eens tegen gekomen: bloemkool- of broccolirijst. Lekker gezond en als je het als rijstvervanger gebruikt, zit je met je maaltijd al snel aan de 250 gram. Geen tijd om zelf “rijst” te maken? Het is ook kant-en-klaar te koop. In het koelvak en de diepvries.
4: Snackgroentes
Snackgroentes zijn ideaal als tussendoortje of voor bij je ontbijt of lunch. Bijvoorbeeld kleine komkommertjes, paprikaatjes, tomaatjes en worteltjes. Je kan natuurlijk ook groentes van normaal formaat nemen. Was en snijd dan een voorraadje voor een paar dagen om het jezelf makkelijk te maken.
5: Salade als lunch
Neem een lekker frisse salade als lunch. Bang dat je hier snel op uitgekeken raakt? Niet nodig. Als je maar voldoende smaakmakers toevoegt. Een lekkere dressing doet wonderen. Zorg ook dat de salade goed vult. Op alleen wat blaadjes sla en rauwkost houd je het niet lang vol. Voeg daarom ook vetten en eiwitten toe.
Bijvoorbeeld met:
- Ei
- Kip
- Zalm
- Makreel
- Tonijn
- Feta
- Mozzarella
- Avocado
- Noten
- Zaden
- Pitten
Recepten voor smaakvolle en vullende salades? Probeer deze eens:
- Kipsalade met sinaasappel en walnoot
- Pastasalade met sperziebonen en tonijn
- Mexicaanse zalmsalade met avocadodressing
6: Groenteomelet als ontbijt
Ei bij het ontbijt is een goed idee. Het vult fantastisch en geeft je lichaam belangrijke bouwstenen. Je kan er ook lekker mee afwisselen: gekookt, gebakken of een lekkere eiersalade. Ga je liever voor een omelet? Dat is een mooie kans om weer wat groentes binnen te krijgen. Tomaat, paprika, ui, champignon en spinazie doen het allemaal heel goed in een omeletje. Eigenlijk kan alles. Perfect dus om restjes groente op te maken. Gooi leftovers ’s avonds dus zeker niet weg, maar maak er de volgende ochtend een lekkere omelet mee.
Inspiratie nodig? Alsjeblieft.
Weetje
Wist je dat de eidooier ontzettend gezond is? Zeker niet weggooien dus! Voor het cholesterol hoef je niet bang te zijn. Het idee dat je van eieren een hoog cholesterol krijgt is allang achterhaald. De dooier bevat juist heel belangrijke stoffen voor onze hersenen en ogen.
7: Meng groente door je gehakt
Eet je graag gehaktballetjes of gehaktbrood? Meng er dan eens wat groente doorheen. Ook een perfecte tip om groentes in moeilijke eters te krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld fijn gesneden paprika of champignon toevoegen. Fijn geraspte wortel of courgette is ook lekker. Je kan deze tip natuurlijk ook voor burgers gebruiken!
8: Smoothies met groente
Een hele makkelijke manier om een flinke portie groentes binnen te krijgen: drink groente smoothies. Binnen één minuut ben je klaar en je kan er allerlei kanten mee op. Door ook fruit toe te voegen, is het ook nog eens lekker.
Aanraders zijn:
- Spinazie
- Boerenkool
- Rode biet
- Wortel
- Courgette
- Paksoi
Tip
Houd je wel van een beetje pit? Voeg dan ook eens een stukje gember aan je smoothie toe. Smaakvol en erg gezond.
Bronnen: A Lee, B Griffin, Nutrition Bulletin, 2006. Jillon S Vander Wal, Jorene M Marth, Pramod Khosla, KL Catherine Jen, Nikhil V Dhurandhar, J Am Coll Nutr, 2005. Steven H Zeisel, Kerry-Ann da Costa, Nutr Rev, 2009. Julie Mares, Annu Rev Nutr, 2016.
Deel je reactie