Wat de kwarktaart van mijn schoonmoeder zo bijzonder maakt is de bodem van lange vingers en de lichte, luchtige kwarkmousse. De kwarktaart stijft op in de koelkast en door de supersnelle bodem van lange vingers is hij gemaakt in een handomdraai. Maak hem wel een dag van tevoren, want hij moet een hele nacht opstijven in de koelkast.
Omdat Hollandse aardbeien nu volop verkrijgbaar zijn — en ik er geen genoeg van kan krijgen — toverde ik het recept van schoonmoeders om tot een aardbeienkwarktaart. Een match made in heaven! Proef zelf maar…
Gebak voor 8 personen
Bereiding
Week de blaadjes gelatine circa 10 minuten in een kom met koud water.
Vet de springvorm in met wat olie of boter en bedek de bodem met lange vingers — leg ze niet te strak tegen elkaar aan, anders kunnen ze later naar boven komen drijven. Was de aardbeien met de kroontjes en laat uitlekken. Verwijder de kroontjes en pureer 250 gram aardbeien in de keukenmachine tot een gladde puree.
Klop de eiwit stijf. Klop in een andere kom de slagroom lobbig, dus net niet helemaal stijf. Pers de sinaasappel uit en verwarm het sap — niet laten koken, alleen verwarmen. Los de gelatine op in de warme sinaasappelsap.
Klop in een kom de kwark, suiker, aardbeienpuree en sinaasappelsap door elkaar. Spatel de slagroom en het eiwit luchtig door de massa. Schenk het kwarkmengsel voorzichtig over de lange vingers. Laat een nacht opstijven in de koelkast.
Garneer vlak voor serveren met de overige vijf, gehalveerde aardbeien en eventueel een blaadje munt.
Enjoy!
om 16:09
Gisterenavond gemaakt. Hij was heerlijk. Voor herhaling vatbaar. Ik heb een langwerpige tupperwarebak. Daar doe ik eerst de vloeibare massa in dan de langevingers erop, deksel daarop en smorgens omkiepen op de “deksel” wat dan de bodem is. Gaat perfect.
om 20:27
Als ik het opgeklopte eiwit toe voeg is dat juist aan het klonteren. Wat doe ik verkeerd?
om 10:05
Hoi Inge, een paar klontjes eiwitschuim is in dit geval niet zo erg. Het zorgt ervoor dat je kwarktaart lekker luchtig wordt. Wil je het toch niet dan kun je gewoon wat langer kloppen, dan verdwijnen de klontjes vanzelf.
om 08:54
Hoi, ik gebruik altijd agar agar of rundergelatinepoeder, wat zijn dan de verhoudingen?
om 10:22
Hoi! Al een aantal keer deze héérlijke taart gemaakt. In variatie met ananasvulling en lange vingers op de bodem. Ook heerlijk met volle yoghurt i.p v. Kwark. ( heb ik altijd in huis?)
Ook een aanrader is; 2 blikjes mandarijnenpartjes erdoor mixen?
Succes!!
om 14:09
Verrukkelijke taart! Hij is bij ons absoluut een van de favorieten. I.p.v. lange vingers gebruik ik Jodenkoek als bodem en voeg ik enkel 50gr suiker toe. Echt een topper!
om 21:43
Gebruikt u hier ook boter voor de bodem?
om 20:17
Waardeloze taart. Koekjes vliegen naar boven. Grrrr.
om 19:07
Ze vonden deze bij mij in het gezin niet lekker,Ze hebben hem liever van de aldi om zelf te maken uit zo,n pakket.Ik vond het ook veel werk met vele schaaltjes maar goed ieder zijn smaak en heb deze zeker gemaakt proberen is nooit verkeerd.
om 13:31
Onvoorstelbaar! Dit is zonder twijfel de lekkerste kwartaart ooit geproefd en zo klaar!
om 13:58
Leuk om te horen Anne! 🙂
om 13:35
Hai hai,
Kan ik de kwarktaart ook maken zonder gelatine ?
om 11:23
Hoeveel gram zijn de gelatineblaadjes die je gebruikt?
om 10:52
Ik gebruik altijd de blaadjes gelatine van Dr. Oetker. In zo’n pakje zitten 12 blaadjes van in totaal 20 gram. De blaadjes zijn dus 0,6 gram per stuk.
om 18:56
Het is waar. Dit is echt de allerlekkerste kwarktaart die er is.
om 09:04
Ah, leuk om te horen Caroline! 🙂
om 15:16
De taart staat nu op te stijven. Ik hoop dat ik geen klontjes heb. Dat had ik voorheen ook weleens . Maar blijkbaar mag het mengsel niet te warm zijn als je de gelatine erdoor roert. Daar heb ik nu extra op gelet. En afgekoeld erdoorheen gemengd dus ben benieuwd. Verder heb ik de koekjes verkruimeld, met boter gemengd en wat puree bewaard om de bovenkant mee te marmeren.
om 13:46
Hallo, laat je de bodem van de springvorm er altijd aan?
om 13:53
Niet altijd Nikkie, maar ik had nu geen bakpapiertje gebruikt en dan kun je de taart er moeilijk vanaf halen. 😉
om 19:35
Taart staat in de frigo, benieuwd…
Ah ja volgende keer een bakpapiertje gebruiken ?
om 10:00
Leuk Nikkie! Enjoy!
om 13:36
Hoi Annemiek.
Ik heb de taart gemaakt leuk om te doen ik heb het filmpje opgevolgd.
Alleen de lange vingers komen na boven wat heb ik verkeerd gedaan ?
om 17:09
Ik heb deze taart net voor de tweede keer gemaakt. Dus even afwachten hoe hij is geworden nadat hij is opgestijfd.
Wel deze keer enkele gelatineklontertjes in het beslag aangetroffen. Zou dat misschien kunnen komen omdat ik nog eens in het sinaasappelsap/gelatinemengsel heb geroerd nadat het was afgekoeld???
De eerste keer heb ik een lactosevrije versie gemaakt met frambozen en citroensap (ipv sinaasappelsap). Ipv kwark heb ik Alpro Go On Nature gebruikt en omdat ik geen lactosevrije slagroom om zelf te kloppen kon vinden, heb ik een bus lactosevrije slagroom van MinusL onder het mengsel gespoten.
Wel heb ik slecht 125 gram suiker gebruikt.
Ondanks mijn geëxperimenteer was de taart prima gelukt.
om 13:28
Deze keer helaas mislukt.
Zag er van buiten mooi uit, maar zat vol met gelatineklontertjes.
Wat kan hiervan de reden zijn?
om 09:48
Hoi Elly, ik heb de volgorde in dit recept iets aangepast. Als het gelatine/sinaasappelmengsel teveel is afgekoelt als je hem mengt met de overige ingrediënten dan gaat hij heel snel stollen en kun je klontjes krijgen. Beter is dus om het gelatinemengsel te mengen met de overige ingredienten als het nog iets warm is. Als je het gelatinemengsel eenmaal mengt met andere ingrediënten is het zaak direct goed te roeren en niet te lang te wachten. Zorg dus dat de slagroom en de stijfgeklopte eiwitten klaarstaan zodat je in een moeite alles door elkaar kunt roeren.
om 13:15
Na twee mislukte pogingen waarbij de gelatine klonterde is de taart nu voor mijn verjaardag helemaal goed gelukt?! Hij viel
erg in de smaak? Haal veel inspiratie van je site, top!
om 08:51
Yeah! Leuk om te horen Naomi! 🙂
om 19:57
Je moet het kwark-slagroomm mengsel even in de koelkast zetten , zodat het wat opstijft en dan pas op de lange vingers doen.
Het mengsel is dan wat dikker en bij mij komt er dan nooit een lange vinger boven drijven en de lange vingers blijven wat langer knapperig..
Ik gebruik echter nooit eiwit ( rauw ei) in mijn kwarktaart en heb het ook nog nooit gemist.
om 17:20
Jammer, bij het storten in de bakvorm kwamen alle lange vingers boven drijven. Wat heb ik over het hoofd gezien?
om 14:53
Dit had ik ook inderdaad geen idee wat ik verkeerd heb gedaan
om 14:02
Kan ik ook Grielse yoghurt gebruiken ipv kwark?
om 14:48
Ik zou graag willen weten of je de gesuikerde kant ( van de langvingers) naar beneden legt of niet, heb hem al eens gemaakt en er toen niet op gelet, is dit erg belangrijk?
om 15:13
Hoi Anne, ik doe zelf de gesuikerde kant altijd naar beneden. 🙂
om 14:18
Kan deze kwarktaart ook ingevroren worden?
om 14:34
Ja hoor, dat kan. Wel invriezen zonder garnering en in een luchtdichte diepvrieszak. Vervolgens een dag rustig in de koelkast laten ontdooien.
om 16:02
het is lekker
om 16:43
Net gemaakt voor morgen en dan is het Moederdag. Ik ben benieuwd hoe de familie hem gaat vinden, mij lijkt hij nu al lekker 😉
om 15:44
Superleuk Mirte! Ben heel benieuwd of hij in de smaak valt. 🙂
om 12:00
Ze vonden hem lekker, maar de volgende keer zou ik er ook stukjes aardbei doorheen doen. Ik moest nu zeggen dat er wel 250 gram gepureerde aardbeien inzaten en dat het niet uit een pakje kwam. De lange vingers als bodem vind ik een grote vondst en ga ik vaker ook met andere taarten doen.
om 09:36
Hoi Mirte, stukjes aardbei erdoor is een goed idee! De lange vingers vind ik ook erg geslaagd. Die maken de taart niet zo zwaar en nemen ook vocht op waardoor de taart niet zo klef wordt.
om 14:34
Mijn lange vingers drijven ook??? Vertel…..wat doen we fout??
om 16:03
O jee, wat een narigheid! Het is belangrijk om de lange vingers niet te strak tegen elkaar te leggen in de bakvorm en om het kwarkmengsel langzaam op de lange vingers te schenken. Dan blijven ze als het goed is, net zoals bij mij, netjes liggen. 🙂 Ik zal de tip van het niet te strak tegen elkaar aan leggen nog even in de tekst erbij zetten.
om 21:08
Hmmm, de taart zal vast heel lekker zijn alleen…. mijn zorgvuldig op de bodem gelegde lange vingers zijn gaan drijven. Wat heb ik verkeerd gedaan?
om 15:10
De schaal uitlikken was al heerlijk ?.
Ik maak wel meer taarten met lange vingers bodem, dan doop ik ze in een beetje sinaasappelsap en heb eigenlijk nog nooit gehad dat de bodem ging drijven. Had dat nu dus niet gedaan en daar kwam mijn bodem, ga het de volgende keer toch proberen om ze van te voren door de sinaasappelsap te wentelen….
om 08:47
Hoi Linda, als je het kwarkmengsel langzaam over de lange vingers (die je niet te strak naast elkaar moet leggen) schenkt en de springvorm niet teveel heen en weer schudt, dan blijven ze netjes op hun plaats liggen. Het wentelen van lange vingers door sinaasappelsap maakt de lange vingers wat zwaarder en kan dus inderdaad helpen, maar is niet per se nodig.
om 11:28
Dit klinkt hemels! Snel proberen, kwarktaart is immers gezond toch (A)
om 11:51
Haha, zo is dat Elisa! 🙂