Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
De allerlekkerste jamkoekjes
Dit zijn ontzettend lekkere en simpel te maken jamkoekjes voor jong en oud! Ze zijn erg leuk om samen met je kinderen te maken op een donkere, druilige dag.
Ingrediënten
- 265 g ongezouten roomboter
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei + 1 eidooier
- 280 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 mespuntje zout
- 100 gram jam naar keuze, ik gebruikte zelfgemaakte pruimenjam
Verder nodig
2 bakblikken, bakpapier, spatel, zeef, elektrische handmixer, vershoudfolie
Bereiding
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de boter en de suiker met de mixer tot een romig en luchtig mengsel.
Voeg het ei en de dooier toe en klop verder.
Meng de bloem met het bakpoeder en zout en zeef dit boven het botermengsel.

Roer de bloem door het beslag tot het is opgenomen. Leg een stuk vershoudfolie op het aanrechtblad en bestuif dit met wat bloem. Schep het beslag erop en rol met licht bebloemde handen tot een rol, lang genoeg om er straks 25 tot 30 plakken vanaf te snijden. Ahum, sommige dingen kun je beter nog even zelf doen…
Rol zo strak mogelijk op in de folie en draai de uiteinden van de rol dicht.

Leg de rol minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de twee bakblikken met bakpapier (als je maar 1 bakblik hebt moet je de koekjes om de beurt bakken). Snijd 25 tot 30 plakken van de deegrol en rol er met je handen bolletjes van.
Leg de bolletjes op het bakblik en druk ze met je handen iets platter. De koekjes gaan door het bakpoeder tijdens het bakken behoorlijk uitzetten, dus zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes. Druk met een bebloemde vinger een holletje in elk koekje en vul deze met jam.
Tevreden met het resultaat.
Bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Mochten de koekjes toch aan elkaar vastzitten kun je ze, als de koekjes nog warm zijn, voorzichtig lostrekken. Met een ronde kookring kun je eventueel de randen eraf steken zodat de koekjes mooi rond worden.
Bewaar de koekjes als ze helemaal zijn afgekoeld in een luchtdichte trommel.
En dan mag er eindelijk geproefd worden…
Ze smaken heerlijk! Geniet ervan!
om 16:35
Wat een schatje, zowel het meisje
als de koekjes.
Vast wel iets om met de kleinkinderen
te maken hier
om 09:56
Hoi Lya, ik weet zeker dat je kleinkinderen je dankbaar zullen zijn… 😉