Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Amerikaanse kersenkruimeltaart
‘Oh my’… Dit is misschien wel de lekkerste taart die ik tot nu toe ooit gemaakt heb, Amerikaanse kersenkruimeltaart! Alle lagen in deze taart zijn perfect in balans, de knapperige bodem en korst, zoete kersenvulling en krokant zoete kruimels om het af te maken. ‘Heavenly delicious cherry crumble pie!’
Ingrediënten
- 1/2 recept zoet korstdeeg
- 1 kg kersen, ontpit
- 80 g witte basterdsuiker
- 1 à 2 el maïzena
- 150 g bloem
- 100 g boter, in blokjes gesneden
- 1 vanillestokje
- 50 g witte basterdsuiker
Verder nog
ronde bakvorm, deegroller, bakpapier, grote steelpan, zeef
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap iets groter dan de vorm. Vouw hem voorzichtig dubbel en leg hem in de vorm, klap hem dan weer open en bekleed de bodem en randen met het deeg. Snijd het overtollige deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem
en leg er een vel bakpapier overheen, gevuld met de steunvulling. Bak de bodem 15 minuten met steunvulling en daarna nog 5 minuten zonder steunvulling. Haal uit de oven en zet even opzij. Ik had even niet opgelet en de randen iets te bruin laten worden…
Doe de kersen met 80 gram basterdsuiker in de steelpan en kook ze totdat ze hun vocht loslaten en de kersen wat zachter zijn, dit duurt ongeveer 15 minuten.
Giet de kersen in een zeef en vang het kersensap op, het sap kan weer terug in de steelpan op laag vuur.
Strooi een eetlepel maïzena bij het sap terwijl je met een garde goed roert, door de maïzena gaat het kersensap binden en wordt het dikker. Voeg eventueel nog wat extra maïzena toe als het sap te dun blijft. Je moet uiteindelijk een gebonden stroperige saus krijgen. Voeg nu de kersen weer toe aan het sap en roer voorzichtig even door. Verdeel de kersen over de taartbodem.
Snijd met een mes overlangs het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng in een kom de bloem, koude boter, vanillemerg en 50 gram basterdsuiker en kneed met een hand snel tot een kruimelig deeg, je kunt dit eventueel ook doen met een keukenmachine. Kneed niet te lang met je handen anders wordt de boter warm en krijg je deeg in plaats van kruimels.Verdeel de kruimels over de kersen en bak de taart ongeveer 25 minuten in de oven of totdat het korstdeeg mooi goudbruin is.
De kruimels krijgen niet echt kleur, daarom heb ik de kruimels met een gasbrander even iets kleur gegeven… 🙂 Serveer de taart lauwwarm, hoewel koud is de taart ook niet te versmaden!
Je ziet overigens dat de deegrand een stuk hoger is dan de vulling, je kunt dit oplossen door de deegrand op dezelfde hoogte af te snijden als de vulling of meer kersen voor de vulling te gebruiken. Ik heb me er niet aan gestoord en het lekker zo gelaten.
Enjoy!
Themarecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 20:27
Kun je het recept ook maken met kersen uit een pot?
om 10:00
Hoi Kim, dat kan maar met verse kersen is het echt veel lekkerder! 🙂
om 21:13
Lekker hoor! Zelfgemaakte vlaaivulling is toch lekker dan uit een blikje! Met in een keer de maizena toevoegen had ik geen succes en wel klontjes. Volgende keer meng ik het eerst met wat water of gekoeld kersensap, want een volgende keer komt er zeker! Ik gebruikte trouwens 1/3 portie deeg en de helft van de rest voor een springvorm van 20 cm. Bedankt voor het recept!
om 19:19
Wauw, deze heb ik vandaag gemaakt! Heeeeeeerlijk!! Nu ik dit zoet korstdeeg heb gemaakt, ga ik ook jouw andere recept met dat zelfde deeg uitproberen, met citroenvulling. Lijkt me ook heerlijk.
om 22:30
Een Heerlijke website maken jullie.
Bedankt voor alle smakelijke recepten.
Cheers.
Christian.
om 18:46
Wat een heerlijk recept. Wij hebbentwee druivenstruiken in de tuin
waar ik nogal is crumble van maak. dit zal ook wel lukken
denk ik. nog wel ff wachten ze zijn nog niet rijp.
de bramen en frambozen zijn helaas op.
om 08:25
Wij hebben ook een witte druif in de tuin staan en maken daar o.a. verjus van. Ken je dat? Een heerlijke manier om gekrente, onrijpe druiven te verwerken. Recept volgt binnenkort.