Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Appelkruimeltaart met hazelnoten
Na een ochtendje hazelnoten rapen en appels plukken bij mijn ouders (inmiddels alweer enkele weken geleden), duik ik ’s middags de keuken in. Deze heerlijke appelkruimeltaart met hazelnoten is het resultaat en volgens mijn man is het zelfs de lekkerste appeltaart die ik ooit gemaakt heb. 🙂
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 g bloem
- 110 g boter
- 50 suiker
- Klein snufje zout
- 1/3 losgeklopt ei
Vulling
- 1,5 kilo Goudreinetten
- 30 g licht geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- 1 flinke el custardpoeder
- Kaneel (hoeveelheid naar eigen smaak)
- 1 tot 2 el suiker (naar eigen smaak)
- 2 el citroensap
Hazelnootcrumble
- 150 g bloem
- 100 g boter
- 60 g suiker
- 30 g licht geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- Poedersuiker om de taart te bestrooien
Verder nodig
Ronde taartvorm met losse bodem, diameter 28 cm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de taartvorm in met boter. Hak de hazelnoten grof.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Meng de appels met de overige ingrediënten voor de vulling.
Meng alle ingrediënten voor de taartbodem en kneed met je handen tot een stevige gladde bal. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit, groot genoeg om de bodem en randen van de taartvorm te bekleden. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk het deeg goed aan in de randen.
Verdeel de appelvulling over de taartbodem en druk aan.
Wrijf met je vingertoppen alle ingrediënten (behalve de poedersuiker) voor de hazelnootcrumble door elkaar, net zolang totdat je mooie, grote kruimels hebt. Verdeel over de vulling.
Bak de taart circa 50 minuten in de oven, of totdat de randen en kruimels licht goudbruin zijn.
Laat de taart uit de oven minimaal 20 minuten afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer lauwwarm of laat volledig afkoelen en serveer koud. Bestrooi de appeltaart vlak voor serveren royaal met poedersuiker.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 17:39
Klopt het dat je hazelnoten in de vulling én in de roeping doet? Of alleen in de topping..?
om 09:19
Lekker! Ik ga deze zaterdag maken (samen met nog 4 taarten) voor de 5de verjaardag van onze dochter. Kun je aangeven hoeveel punten er ongeveer uit kunnen?
om 13:30
Dat ligt er natuurlijk aan hoe groot je de punten snijdt, maar 10 punten moet zeker lukken.
om 13:52
Oh nee… Té lekker gewoon, m’n lijn gaat eraan met al die heerlijke recepten van jou Miek!
TOPrecept!
liefs Aman
om 09:53
Haha! Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Amannie! 🙂
om 09:05
Gisteren op mijn verjaardag naast de cheesecake ook deze taart geserveerd!
Viel ook goed in de smaak, de hazelnoten geven net dat beetje extra.
Veel mensen geloofden niet dat ik hem zelf had gemaakt omdat hij er zo mooi uit zag. Ik word nog wel eens goed in taarten bakken 😉
om 11:21
Lekker blijven bakken Elisa, want een mooier compliment kun je niet krijgen. 🙂
om 15:06
Ik heb deze taart vandaag gemaakt, nog niet geproefd. Welke maat quiche vorm gebruik je en gaat er echt anderhalve kilo goudrenet in? Ik had een springvorm van 24 maar daar ging bij lange na niet zoveel in. Het zou fijn zijn als de maten van de gebruikte bakvormen bij de recepten staan. Ik ben overigens een grote fan van je site. En geef het regelmatig door. De venkelsoep is inmiddels een klassieker en ook de frambozencoulis. Morgen ga ik voor de trifle. Veel dank voor de lessen en recepten
Anne-Marie
om 22:05
Hoi Anne-Marie,
Je hebt helemaal gelijk, wel zo handig als de maat erbij staat! Ik gebruikte een ronde taartvorm met losse bodem en een diameter van 28 cm. Zet het er direct bij. Erg leuk om te horen dat je geniet van de recepten! 🙂
om 21:20
Wil morgen maken kan deze taart ook in gewone springvorm ?
om 09:21
Hoi Marleen, dat kan zeker!
om 10:26
Zondag ben ik jarig.
Lijkt me een goed moment voor het maken van deze taart.
Ook de gnocci staat op het menu.
Bedankt voor je leuke en gezellige blog
Hart.groet,
Gerie
om 13:46
Oooh, wat leuk Gerie! Zowel de gnocchi als deze appelkruimel gaan beslist veel happy smiles tevoorschijn toveren. Alvast een hele fijne verjaardag zondag!!