Ingrediënten
- 200 g ongezouten roomboter
- 2 eieren
- 200 g witte basterdsuiker
- 75 g cacaopoeder
- 300 g grote speculaasjes
- 50 g gekleurde hagelslag (ik gebruikte hagelslag van La Place)
Verder nodig
- Elektrische handmixer
- Cakeblik 25 cm
- Vel bakpapier
Deze arretjescake met speculaas is het perfecte recept om het komende sinterklaasfeest mee af te trappen. Je kunt de arretjescake afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren.
Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Let op! Dit recept bevat rauwe eieren en is (met het oog op salmonellabesmetting) daarom niet geschikt voor risicogroepen zoals kleine kinderen tot vijf jaar, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.
Bekleed het bakblik met bakpapier. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Zet het vuur uit zodra de boter is gesmolten.
Klop de eieren en de suiker in een kom op hoge snelheid met de mixer circa 5 minuten, tot het mengsel bijna wit van kleur is. Voeg al kloppend beetje bij beetje de cacao toe, gevolgd door de roomboter. Roer tot een glad mengsel.
Verdeel een lepel beslag over de bodem van het cakeblik en smeer goed uit over de bodem. Bedek met speculaasjes. Verdeel een lepel beslag over de speculaasjes en smeer uit. Bedenk opnieuw met speculaasjes. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met het beslag.
Strooi de hagelslag eroverheen en zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 13:54
Van het weekend heb ik er 1 gemaakt met (chocolade) pepernoten, 250 gr Blue Band, 1 melk + 1 pure chocolade reep en 200 gr donkere basterdsuiker. Ook in dit recept hoorde oorspronkelijk een ei, maar die heb ik weggelaten en nergens door vervangen.
Was een succes, wel heel machtig. Door de pepernoten ook wat lastig te snijden.
Het ei zorgt ervoor dat het wat luchtiger wordt (denk ik), nu was hij lekker massief.
Normaal maak ik hem met biscuitjes, boter, basterdsuiker, scheutje koffie en cacoa.
Heerlijk al die variaties!
om 18:44
Je kunt de rauwe eieren natuurlijk ook vervangen door 50 ml melk per ei. Verwarm de melk in een pannetje en los hierin de suiker op. Zo is het gegarandeerd salmonellavrij.
om 08:30
Hoi Roos, bedankt voor deze goede tip! 🙂