Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Artisjok met dipsaus als lekker hapje
Ik ben dol op de markt! De aanblik van al die prachtige, kleurrijke en verse producten tovert keer op keer een brede glimlach op mijn gezicht. Gevaarlijk is het ook, omdat ik me dikwijls laat overhalen tot het kopen van ingrediënten, die ik op dat moment eigenlijk niet echt nodig heb. Zo kwam ik laatst bijvoorbeeld twee prachtige artisjokken tegen in de kelder, die langzaam begonnen te verkleuren van fris groen naar verlept bruin. Oeps… helemaal vergeten! Hup, snel koken dus en onverwachts genieten van één van mijn meest favoriete hapjes; artisjok met dipsaus!
Dit is een perfect hapje om te serveren aan gasten, voorafgaand aan een etentje. Je kunt de artisjok ruim van tevoren koken en serveren met diverse lekkere dipsausjes of vinaigrette. Ze smaken zowel warm als koud erg lekker.
Ingrediënten
- 2 artisjokken
- 1 limoen
- 2 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- Worcestersaus
- Tabasco
Bereiding
Kook de artisjok in een ruime pan met water en het sap van een halve citroen of limoen, totdat hij gaar is. Afhankelijk van de grootte van de artisjok duurt dit 25 tot 35 minuten.
De artisjok blijft in eerste instantie boven drijven. Duw hem een paar keer met een vork naar beneden, totdat hij wat verder in het water zakt. De artisjok is klaar wanneer je de blaadjes er makkelijk vanaf kunt trekken. Tijdens het koken verkleurt de artisjok van lichtgroen naar bruin/donkergroen. Haal de artisjok uit het water en laat hem op de kop goed uitlekken.
Voor de dipsaus
Meng de mayonaise en mosterd met een druppeltje worcestersaus en tabasco. Roer door elkaar et voilà, klaar is je dipsaus!
Hoe eet je een artisjok?
De artisjok is een bloemknop waarvan je alleen het binnenste hart en de aanzet van de blaadjes kunt eten. Wanneer je de artisjok als hapje gaat serveren is het leuk om de blaadjes na het koken, als een bloem open te vouwen.
Van de blaadjes kun je alleen de aanzet eten, waar een heel klein beetje vruchtvlees inzit. Dit gedeelte dip je in de dipsaus.
Vervolgens trek je één voor één de blaadjes eraf, totdat je uiteindelijk bij het hart van de artisjok komt.
Het hart van de artisjok is bedekt met hooi (het heet zo omdat het op hooi lijkt :)). Dit kun je niet eten en pel je er vanaf.
Tadaaaaa! Dit is dus het hart van de artisjok en tevens het lekkerste gedeelte!
Artisjokharten worden vaak gebruikt om pizza’s mee te beleggen, maar ook gebruikt als ingrediënt in pastagerechten of als vulling voor quiche. Je kunt artisjokken tevens kopen in blik, maar hier heb ik nog geen ervaring mee. Mijn advies? Koop verse!
Tip!
Wil je verse artisjok na aankoop nog enkele dagen bewaren? Wikkel hem dan – net als asperges – in een vochtige theedoek en bewaar hem in de koelkast. Dit voorkomt uitdroging.
Deel je reactie