Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Asperge-risotto met mascarpone en chili
Omdat het aspergeseizoen bijna ten einde loopt (24 juni), wil ik graag nog een laatste aspergerecept met je delen. Snuffelend door mijn kelderkast op zoek naar een smakelijke ingeving zie ik een pak risotto staan. Asperge risotto! Kan ik meteen het geopende bakje mascarpone opmaken die nog in mijn koelkast staat. Voor een spannende kick mogen er ook nog wat gedroogde chilivlokken bij.
Mmmm, genieten op z’n best van het witte goud!
Risotto is mijn ultieme comfort food. Zelfs de bereiding ervan ervaar ik als pure ontspanning. In mijn ene hand een pollepel waarmee ik liefdevol door de pan roer, in mijn andere hand een goed glas wijn. Chill!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 tl gedroogde chilivlokken
- 500 g witte asperges
- 100 ml droge witte wijn
- 300 g risotto
- 2 kippenbouillontabletten
- 50 g geraspte Parmezaan
- 2 el mascarpone
- Olijfolie om in te bakken
Verder nodig
Hapjes-, of braadpan met dikke bodem
Bereiding
Verhit de pan met een scheutje olie en voeg de ui en chilivlokken toe. Fruit op laag vuur totdat ze zacht maar niet gekleurd zijn.
Snijd circa 1 cm van de harde onderkant van de asperges af. Schil de asperges met een dunschiller en snijd in stukken van 2 cm.
De schillen en uiteinden van de asperges kun je bewaren voor aspergesoep.
Voeg de aspergestukken (op de aspergekopjes na) samen met de risotto toe aan de ui en bak een minuut mee. Verkruimel de bouillontabletten over de risotto. Blus af met de witte wijn en laat inkoken totdat de wijn verdampt is. Voeg dan zoveel warm water toe, totdat de risotto net onder staat. Kook de risotto op middelhoog vuur totdat hij beetgaar is. Voeg halverwege de kooktijd de aspergekopjes aan de risotto toe.
Roer regelmatig door de risotto om te voorkomen dat hij aan de bodem gaat plakken. De risotto moet tijdens het koken vochtig blijven en mag niet droog koken. Voeg dus steeds opnieuw warm water toe, als het vorige bijna is opgenomen, net zolang totdat de risotto beetgaar en smeuïg is. Roer tot slot de mascarpone en Parmezaan door de risotto. Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat de risotto 2 minuten rusten.
Schep de risotto op borden en bestrooi eventueel met versgemalen zwarte peper en chilivlokken.
Enjoy!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Risotto recepten
Deel je reactie