Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Aspergetaart met brie en prosciutto
Eindelijk kunnen we weer volop genieten van heerlijke witte asperges en dat doen we dan ook! Door de zachte smaak van witte asperges kun je er alle kanten mee op. Deze snel te maken aspergetaart met romige brie, honing en prosciutto behoort tot één van mijn favoriete asperge gerechten!
15 minuten + 15 minuten oventijd
Ingrediënten
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg
- 125 ml crème fraiche
- 500 g witte asperges
- Stuk brie, in plakken gesneden en de plakken over de lengte nogmaals doormidden gesneden, zodat je lange smalle repen brie krijgt
- 12 plakken prosciutto
- 2 hardgekookte eieren, gepeld en grof gehakt
- 2 el honing
- 2 el fijngehakte verse peterselie
- 2 el melk
Verder nodig
Bakblik bekleed met bakpapier, kwast, deegroller, dunschiller
Bereiding
Schil de asperges met een dunschiller en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. De schillen en afsnijdsels kun je eventueel bewaren om aspergesoep van te maken (zie onderstaande tip). Snijd de asperges over de lengte doormidden; voorzichtig want verse asperges breken snel af bij de kopjes!
Vul een grote pan met heet water en breng met de deksel op de pan aan de kook. Voeg de asperges toe aan het kokende water, zet het vuur iets zachter en kook de asperges 8 minuten, of totdat ze zacht zijn, maar nog wel stevig.
Schep de asperges uit het kookvocht en leg ze op enkele stukken keukenpapier om het vocht kwijt te raken.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de plakjes in twee rijen van drie plakjes naast elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat de randen iets overlappen en druk ze aan.
Kerf het deeg rondom, op ongeveer 1,5 cm van de rand, lichtjes in met een mes.
Bestrijk het bladerdeeg binnen de rand met crème fraiche, vermengd met 1 eetlepel peterselie en wat zout en peper. Leg nu om en om twee asperges en repen brie naast elkaar totdat ze op zijn.
Zorg ervoor dat alles binnen de ingekerfde rand ligt; de rand gaat straks in de oven rijzen waardoor er mooi een bakje ontstaat. Druppel de honing eroverheen. Bestrijk de vrijgehouden deegrand met melk en bak de taart 15 minuten in de oven, of totdat de zijkanten van het deeg goudbruin en iets gerezen zijn.
Laat de taart voor het aansnijden 8 minuten afkoelen.
Beleg de taart met het ei, in stukken gescheurde prosciutto en bestrooi met de overige peterselie. Serveer de aspergetaart met een gemengde groene salade.
Eet smakelijk!
Tip!
Heb je de schillen en afsnijdsels bewaard voor soep, voeg deze dan na het koken van de asperges toe aan het kookvocht en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en zet daarna het vuur uit. Laat het vocht helemaal afkoelen. Daarna het vocht zeven en je hebt een heerlijke bouillon basis voor de allerlekkerste zelfgemaakte aspergesoep.
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Moederdag recepten, Paasrecepten, Hoofdgerechten, Snelle recepten, Vegetarische recepten
om 19:20
We hebben hem net op. Mijn man houdt niet van alle ovengerechten maar heeft nu gesmuld!
Ik heb in wat extra pittige chilikruiden door de crème fraiche gedaan en dat was heerlijk!
om 10:24
Leuk om te horen dat jullie ervan hebben gesmuld Marlies! 🙂
om 22:18
Hoi Annemiek, ik heb hem op de valreep van het seizoen nog gemaakt. En hij was lekker!!
om 09:28
Leuk om te horen Janita! Nu weer een jaartje geduld. 🙂
om 21:35
Ik heb hem vandaag weer gemaakt met (goede kwaliteit) Hollandse Asperges uit pot. Hij was weer verrukkelijk!!
om 11:48
Hoi Annemiek
Ik heb de taart gemaakt.
Helaas was hij veel te snel op.
Lekkere manier van asperges eten
en weer eens wat anders
Groetjes Lya
om 11:59
Leuk om te horen Lya! Ook hier bleef er helaas niets over voor de volgende dag… 🙂
om 07:18
Hoi Annemieke,
Mmm… Filodeeg! Dat zou inderdaad ook kunnen. Ben benieuwd naar het resultaat!
om 19:26
Hai Annemieke, meteen de aspergetaart gemaakt en zelfs mijn dochter die geen fan is van asperges vond hem heerlijk! Zeker met de brie er tussen, deze houden we er in! Ik ga hem ook nog eens proberen met filodeeg voor een dunnere korst.