Baktips: Help, mijn gelatine klontert
Gelatine is een van de meest gebruikte ingrediënten bij het maken van taarten en toetjes en wordt gebruikt voor het binden van bijvoorbeeld kwarktaart, gelei of pudding.
Vraag: Wat is gelatine nou eigenlijk precies?
Antwoord: Gelatine is een lijmstof verkregen door uitkoken van beenderen en visgraten. Gelatine heeft de eigenschap in warme vloeistof op te lossen en deze dan bij afkoeling tot gelei te doen stollen. Je kunt het verkrijgen in twee vormen: bladgelatine en poedergelatine.
Help! Mijn gelatine klontert!
Wanneer je problemen hebt met het verwerken van gelatine doe je iets niet goed, dat is duidelijk. Een van de meest voorkomende problemen die zich voordoen bij het verwerken van dit handige ingrediënt is dat de gelatine klontert.
- Wanneer je bladgelatine gebruikt, houd er dan rekening mee dat je de blaadjes eerst moet weken in koud water, zodat ze helemaal soepel zijn en je ze uit kan knijpen.
- Je kunt gelatine niet zomaar in je gerecht mengen. Eerst dien je het op te lossen in wat warme vloeistof. Gelatine mag je nooit koken, dat levert een vervelende smaak. Je voegt blaadje voor blaadje toe aan de warme vloeistof en zorgt tijdens het roeren dat de gelatine helemaal opgenomen wordt voor je het volgende blaadje toevoegt. In de geleidelijk afkoelende massa zal de gelatine langzamerhand weer vast worden en deze binden. Je kunt dus een van de ingrediënten die je in hetzelfde gerecht gebruikt verwarmen (bijvoorbeeld wat geprakte aardbeien voor je aardbeien kwarktaart) en daar los je de geweekte gelatineblaadjes in op. Vervolgens voeg je die massa weer toe aan je kwark. Doe dit voordat je gelatinemengsel de kans krijgt al te gaan stollen.
- Wanneer je gelatine klontert is waarschijnlijk de vloeistof waaraan je het toevoegt te koud en dan stijft het te snel op, waardoor het dus klontert.
Hoe verwerk ik gelatine?
Resumé, even samengevat: hoe verwerk je gelatine:
Bladgelatine
- Je weekt de juiste hoeveelheid gelatine blaadjes in koud water.
- Je verwarmt een vloeistof van je gerecht (vruchtenprak, vruchtensap, melk enz.) maar laat het niet koken. Blaadje voor blaadje voeg je de gelatine daar al roerend in op tot de gelatine helemaal is opgenomen in de vloeistof.
- De gelatine vloeistof voeg je, voordat het de kans krijgt al te stollen, toe aan de rest van je gerecht.
- Je maakt je gerecht af en de gelatine mag nu zijn werk gaan doen.
Poedergelatine
- De juiste hoeveelheid poedergelatine met een scheutje koud water overgieten en enige tijd wegzetten om het water te laten opzuigen.
- Je verwarmt een vloeistof van je gerecht (vruchtenprak, vruchtensap, melk enz.) maar laat het niet koken. Blaadje voor blaadje voeg je de gelatine daar al roerend in op tot de gelatine helemaal is opgenomen in de vloeistof.
- De gelatine vloeistof voeg je, voordat het de kans krijgt al te stollen, toe aan de rest van je gerecht.
- Je maakt je gerecht af en de gelatine mag nu zijn werk gaan doen.
Wanneer je deze werkwijze hanteert is klontering van gelatine eigenlijk onmogelijk. Heel veel succes! 🙂
om 13:28
Welke gelatineblaadjes gebruik je en hoeveel wegen de gelatineblaadjes?