Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Baktips: voorkomen dat lange vingers in taart naar boven drijven
De aardbeienkwarktaart van mijn schoonmoeder (dit recept) is al jaren dé taarthit op verjaardagen. De kwarkvuling is heerlijk luchtig en fris van smaak en de bodem van lange vingers is lekker licht. Ik vind de bodem na een dag (of zelfs 2 dagen) het lekkerst, omdat de lange vingers dan het vocht uit de aardbeienkwark hebben geabsorbeerd en wat zachter worden, zonder klef of zompig te zijn. Inmiddels heb ik al heel wat varianten op de aardbeienkwarktaart gemaakt, maar de bodem van lange vingers is gebleven.
Toch krijg ik regelmatig vragen over die bodem. Een van de meest gestelde vragen is hoe wordt voorkomen dat de lange vingers boven komen drijven. Ik geef je een aantal tips!
1. Vet de bodem van de springvorm in met boter of olie.
Door de bodem van de springvorm in te vetten met een beetje boter of olie blijven de lange vingers een beetje vastplakken aan de bodem waardoor ze minder snel losraken.
2. Leg de lange vingers niet te strak tegen elkaar aan.
Als je de lange vingers te strak tegen elkaar aanlegt schieten ze bij het minste of geringste los als je de kwarkvulling er bovenop schenkt of tegen de vorm aanstoot. De kwarkvulling komt dan onder de lange vingers waardoor ze naar boven drijven.
3. Giet de kwarkvulling langzaam over de lange vingers.
Als je de kwarkvulling langzaam en rustig over de lange vingers schenkt zullen de lange vingers netjes op de bodem blijven liggen en niet omhoog komen drijven.
om 17:40
Tip:
Springvorm bekleden met bakpapier
Giet kwarkmengsel in springvorm
Lange vingers erboven op leggen
Opstijven in koelkast
Taart keren dan is de bodem van langevingers
om 20:08
Als je wilt een topping op de bodem leggen en vervolgens kwark er langzaam overheen gieten. Als laatste de lange vingers er op leggen. Als de taart voldoende is opgestijfd de rand losmaken en er een bord overheen leggen. Taart keren.
om 12:12
Hoi Annemiek, op jouw foto liggen de lange vingers met de suikerlaag naar boven. Speciale reden? Overigens is de kwarktaart super lekker!
om 13:17
Hoi Fijnalda, niet echt een specifieke reden, het kan allebei. Hopelijk bleven de lange vingers op de bodem zitten. 😉 Leuk om te horen dat hij gesmaakt heeft!
om 14:59
Ik heb nooit problemen met “drijven”. Als je maar rustig schenkt 😉
om 15:25
Klopt Fijnalda, ik heb er zelf ook nooit last van. 🙂