Baktips: zo voorkom je dat je taart inzakt

Baktips: zo voorkom je dat je taart inzakt

Heb je net een taart of cake gebakken, zakt hij in elkaar. Niks frustrerender dan gebak dat mislukt. Dat is het nadeel van bakken, je ziet het eindresultaat pas als het eigenlijk al te laat is. Tijdens het koken kun je nog bijsturen, dat kan met bakken meestal niet. Waarom jouw baksel inzakt kan verschillende oorzaken hebben:

Gebakken kwarktaart

  • Wanneer je kwark verwerkt in een gebakken taart moet je er altijd rekening mee houden dat een kwarktaart, zeker in het midden, enigszins inzakt. Daarom kun je het beste de kwarkmassa, voordat je de taart bakt, naar het midden wat omhoog strijken.
  • En belangrijk; na het bakken moet de taart of cake in de oven blijven staan om af te koelen, totdat de oventemperatuur gedaald is naar kamertemperatuur. Let hierbij wel op dat de taart niet te gaar wordt i.v.m. nagaren door de nog aanwezige warmte, dus schakel de oven tijdig uit.

Biscuit gebak

  • Boter is te zacht geweest.
  • Je hebt te lang gemixt, dan wordt het biscuit te luchtig. Als je hem dan uit zijn vorm haalt zakt hij in het midden in. En bij een langwerpige cakevorm krijg je een wip-wap effect.
  • Biscuit is nog niet gaar in het midden.
  • Oventemperatuur is te laag geweest.
  • Te kort in de oven geweest.
  • Te veel bloem gebruikt.
  • Laat de taart rustig bijkomen van zijn hete omgeving. Laat hem nog even staan met de ovendeur op een kier en laat hem rustig wennen aan kamertemperatuur. Let hierbij wel dat de taart niet te gaar wordt i.v.m. nagaren door de nog aanwezige warmte.

Soezen

  • Deeg was te slap.
  • Je hebt de ovendeur te vroeg geopend.
  • De soezen waren niet gaar toen ze uit de oven werden gehaald.

Als je deze aandachtspunten opvolgt kun je het probleem zoveel mogelijk voorkomen. Is het toch nog mislukt, dan kun je er weinig meer aan doen. Maak er nog wat moois van. Misschien is het niet moeders mooiste, maar met de smaak zal het best in orde zijn! Je kan de taart doormidden snijden en vullen met wat lekkers en in het midden ophogen met de vulling, zodat als je de bovenkant op de taart legt hij er toch egaal uitziet!

Baktips!, Zoete recepten, Gebakrecepten

Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde