Bami goreng met witte kool

Bami goreng met witte kool

Ik ben dol op bami goreng van de Chinees. Gebakken mie met ham, spek, een verdwaald doperwtje en stukjes roerei. Simpel en o zo lekker! Sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk het is om hem zelf te maken, zet ik hem — afgewisseld met Johan zijn favoriet nasi goreng — bijna wekelijks op tafel.

Dit is tevens een ideaal gerecht om restjes groenten mee op te maken. Zo kwam ik in de koelkast een restje witte kool tegen die erbij mocht. Een blijvertje, deze variant.

Hoofdgerecht voor 6 personen — geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 500 g mie (zie onderstaande tip!)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 pakje hamreepjes
  • 6 plakjes ontbijtspek, in smalle repen gesneden
  • 1 el sambal manis
  • 300 g witte kool, fijngesneden
  • 225 g diepvriesdoperwten
  • 2 kippenbouillontabletten
  • Zonnebloemolie

Bereiding
Breng een grote pan met water aan de kook voor de mie. Kook gaar volgens de omschrijving op het pak.

Verhit ondertussen een wok-, hapjes-, of koekenpan met wat olie en breek de eieren boven de pan. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door, zodat je roerei krijgt. Schep uit de pan en zet opzij.

Veeg de pan schoon en verhit de pan opnieuw met wat zonnebloemolie. Fruit de ui, knoflook, ham en ontbijtspek totdat de ui zacht is. Voeg de witte kool en sambal toe en bak een minuut mee.

Voeg de doperwten toe en verkruimel de bouillontabletten eroverheen. Voeg 400 ml water toe en zet het vuur hoog. Kook verder totdat de kool zacht is en het vocht verdampt. Voeg indien nodig nog wat extra water toe als het water verdampt, maar de kool nog niet zacht is.

Giet de mie af, laat goed uitlekken en voeg samen met het roerei toe aan de groenten. Zorg dat er nog een klein bodempje vocht in de pan van de groenten zit — dan wordt het geheel lekker smeuïg.

Meng alles goed door elkaar en bak nog een minuut verder op middelhoog vuur, of totdat alles door en door warm en het vocht verdampt is.

Bami goreng met witte kool

Eet smakelijk!

Tip

Ik kook de mie (je kunt ook rijst gebruiken voor nasi goreng) het liefst al een dag van tevoren, of ’s ochtends op de dag zelf. Na het koken de mie laten uitlekken (niet afspoelen!) en omhusselen met zonnebloemolie om plakken te voorkomen. De volgende dag of ’s avonds ben je dan zo klaar. Bovendien smaakt bami (of nasi) nog lekkerder als je gaar gekookte en afgekoelde mie of rijst gebruikt.

Restje bami over? Maak dan deze zelfgemaakte bamischijven!

Wereldgerechten, Indische recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Snelle recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(3 stemmen)
5 reacties

Deel je reactie

  1. Waikina

    We staan op het punt om de bami te gaan eten. Heb inderdaad “over” oftewel kliekjes dus de bamischijven staan ook op de to-do-lijst. De geur die vanuit m’n wok komt belooft veel goeds. Omdat we weinig toevoegen qua zout heb ik dus roerei zonder peper en zout. Ik denk, maar dat is puur persoonlijk dat het spek en de hamreepjes voldoende zout zijn. We gaan het zien en beleven. Ohja, ik heb ook géén bouillonblokjes toegevoegd maar wél die kleine Maggiblokjes die ik gebruik in Surinaamse gerechten. Dat was het voor nu.

  2. roxanne

    Eet je hier nog iets bij of zeker lekker genoeg om alleen de bami te eten?

    1. Je kunt er altijd iets bij serveren zoals een sateetje of een loempia Roxanne, maar hij is zeker lekker genoeg om hem ‘gewoon zo’ te eten. 🙂

      1. Roxanne

        Heerlijk was het!! Volgende keer eten we er nog wat bij, maar eigenlijk al lekker genoeg ja! 🙂

        1. Leuk om te horen Roxanne! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde