Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Bananenbrood zonder suiker en boter
Een makkelijker recept voor een verantwoord tussendoortje zul je niet snel vinden. Dit bananenbrood bevat geen boter of olie, is suikervrij en goedgevuld met walnoten en een vleugje kaneel. Je kunt er dus schaamteloos van genieten. En dat zou ik dan ook zeker doen.
Deze cake is licht en natuurlijk gezoet door de bananen. Ben je een zoetekauw, dan kun je ervoor kiezen om een enigzins verantwoorde zoetstof aan dit recept toe te voegen (naar eigen smaak) zoals honing of kokosbloesemsuiker.
Ingrediënten
- 3 grote of 4 middelgrote bananen
- 4 grote eieren
- 100 ml yoghurt
- 120 g bloem (of amandelmeel voor een glutenvrije variant)
- 1 el kaneelpoeder
- 50 g walnoten, grof gehakt
- 8 g bakpoeder
- Beetje olie of kokosvet om in te vetten
Verder nodig
Staafmixer, cakeblik van 20 cm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet het cakeblik goed in met olie.
Doe de bananen, eieren en yoghurt in een kom en mix tot een glad beslag met de staafmixer. Spatel de bloem, kaneel, walnoten en het bakpoeder door het beslag.
Giet het beslag in de cakevorm en schuif in de oven.
Bak de cake 35 tot 40 minuten. Haal uit de oven en laat 5 minuten in de vorm afkoelen.
Stort de cake dan op een rooster en laat verder afkoelen.
Enjoy!
Kinderrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Ontbijtrecepten, Picknickrecepten, Lunchrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 16:36
Met yoghurt? Dan moet er toch Baking soda erbij ipv bakpoeder?
om 22:15
Net gebakken, heel erg lekker. Dank je voor het recept, heb je enig idee hoeveel calorieën er in zitten?
om 23:03
Hoi , kan dit ook in de vriezer ?
om 09:54
Hoi Gerda, ik heb daar zelf nog geen ervaring mee dus durf niet te zeggen of dat een succes is.
om 22:33
Super recept!! Erg lekker!! Alleen 5 minuten langer in de oven. Al drie keer gemaakt. Elke keer snel op!!
om 12:46
Zojuist de bananenbrood gebakken, maar ondanks dat ik alles precies heb opgevolgd en mijn oven op een gegeven moment lager heb gezet, aluminiumfolie erover heb gedaan en nog alles bij elkaar een uur langer nog in de oven. Was de binnenkant nog hartstikke nat, zo jammer want ik had er al dagen zin in ?.
om 13:02
Ik heb de cake gemaakt maar hij is hopeloos klein gebleven. Heb het recept precies opgevolgd…Jammer!
om 15:46
Hoi Esther, dit recept is ook voor een kleinere cake, niet de standaard cake van 30 cm. Ik zie nu dat de afmeting van de bakvorm er niet bijstaat dus dat ga ik direct doen. Hopelijk heeft de cake (ondanks dat hij wat kleiner is) wel goed gesmaakt.
om 19:52
Het beslag was zo nat dat ik dacht dat hij niet zou lukken, maar niks aan de hand! Erg lekker zonder extra zoetmiddelen, wel een snufje zout toegevoegd. Cake is grijs van kleur door de bananen, maar erg smeuïg en smakelijk!
om 16:49
Hoeveel kaloryen zitten er in
om 12:38
Heb je ook een recept voor bananen cakejes zonder suiker én ei ?!
om 15:29
Hoi Marjon, daar heb ik nog geen recept voor helaas.
om 14:10
Volgens mij kan je dit recept ook voor cackjes gebruiken.
om 08:32
Kan ik de yoghurt vervangen door amandelmelk? Zo ja, hoeveel? 🙂
om 10:18
Hoi Mieke, hier heb ik zelf geen ervaring mee. Ik durf dus ook niet te zeggen hoe het resultaat wordt, je zou het dus gewoon moeten uitproberen… PS Ik zou idd dezelfde hoeveelheid amandelmelk gebruiken als yoghurt.
om 14:08
Heel lekker heb het recept wel een beetje aangepast, omdat ik niet alle ingrediënten in huis had nl magere pl. kaas inplaats van Griekse yohurt, gehakte hazelnoten ipv. Walnoten. Goed gelukt en niet ingezakt. Het is lekker.
om 20:27
Kan je ook volkorenmeel gebruiken?
om 11:32
Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel kan.
om 08:14
Ik heb hem onlangs ook gemaakt en heb 50 g dadels toegevoegd. Maar ik vond het deeg veel te nat, ondanks dat ik dikke yoghurt griekse stijl zonder vet had gebruikt. Dus heb ik er 50 g havermout bij gedaan en toen was ie heerlijk !
Harde werkers buiten (mij bekend) bij hun koffietijd er ook een plezier mee gedaan. Leuk is dat.
om 15:41
Hoi Erika, dit cakebeslag is idd nat maar dat komt goed tijdens het bakken. Wel leuk dat je je eigen twist eraan hebt gegeven en dat hij goed in de smaak is gevallen. Leuk om te horen! 🙂
om 15:56
Staat voor de tweede keer in de oven. Heerlijk! Ik had toevallig boekweitmeel staan die op moest, dus dat heb ik gebruikt. En ik doe er altijd een snuf zout bij, dat maakt alles lekkerder.
om 19:22
heerlijk
om 11:56
Ik snij hem in plakjes, en doe per plak in de vriezer, blijft heerlijk vers zo.
Voor bij wie die niet in een dag op gaat?
om 19:07
Vanochtend gemaakt, lekker geworden! En lekker simpel en snel te maken!
om 22:01
Hoi Annemiek, ik gebruik dit recept vaak om de oude bananen op te maken. Ik vind dit het beste (en gezondste) recept voor bananenbrood. Ik heb hem nu al best vaak gemaakt, 5 keer ofzo. Alleen stort hij elke keer in ?. De bovenkant word dan al goed bruin en dan dek ik hem af met alufolie en laat het nog 10 minuten extra maar het zakt steeds in. Toch langer bakken? Hij word namelijk nooit zo hoog als die van jouw en is erg compact.
om 09:10
Hoi Alicia, wat gek en jammer dat hij steeds instort! Geen idee hoe dit kan als je het recept precies opvolgt. Als hij inzakt is de binnenkant namelijk nog niet gaar en moet hij langer in de oven. Misschien is jouw oven heel erg snel en moet je de temperatuur wat lager zetten en de cake langer bakken.
om 16:48
Hoi Annemiek, bananenbrood staat net in de over (ben benieuwd). Kan je met een satéprikker voelen of het brood gaar is? Net zoals bij een cake? Groetjes Ilse
om 09:13
Hoi Ilse, ja hoor dat kan zeker! 🙂
om 11:35
Dag Annemiek, welke yoghurt heb jij gebruikt in dit recept? Volle, halfvolle of magere? Groet van Mieke van Laarhoven
om 11:49
Hoi Mieke, het kan allemaal maar ik heb meestal dikke Griekse of Turkse yoghurt in huis.
om 22:40
Fantastisch dit recept. De lekkerste sinds de jaren dat ik bananenbrood bak. Dank je!
om 21:34
1e poging 45min in een hete luchtoven en ja hoor prima van textuur. Maar persoonlijk iets te bitter ondanks wat extra honing (ook door wat extra pure chocolade die erbij had gedaan). Beetje aan het uitproberen geweest en de walnoten vervangen door 10 gewelde dadels. Volgens dochter lief de beste tot nu toe. Wel een stevige plak op de maag als ontbijt. Bedankt voor de inspiratie.
om 15:22
Hallo Annemiek,
Ik ben van plan dit bananenbrood volgende week te maken, maar vraag me af in welke maat cakeblik dit is gemaakt? Gewoon de reguliere vorm van cakemix, of een kleinere vorm (op de foto komt het bakblik zo klein op mij over)?
om 12:10
Ik had twee hele kleintje gebruikt, maar je kunt ook gewoon een normale afmeting cakeblik gebruiken.
om 21:23
Kan ik het ook maken met kokosmeel? Zo ja, wat zouden dan de verhoudingen zijn? Alvast bedankt.
Groetjes Suzanne
om 11:05
Ik denk dat dat wel kan Suzanne, maar ik heb hier zelf nog geen ervaring mee en kan dus ook niet zeggen hoe het resultaat wordt of wat de verhoudingen zouden moeten zijn.
om 14:57
1e poging 40 min volledig mislukt, 2e poging 70 min in oven gehad maar hij blijft nat en klef van binnen, van buiten prachtig bruin. Zou er meer bloem in moeten? of minder banaan en ei? graag tips!
om 17:02
Hoi Ilse, wat ontzettend jammer! Zo te horen moet hij in jouw oven toch langer gebakken worden. Je kunt de bovenkant afdekken met alufolie als deze te snel bruin wordt en de binnenkant nog niet gaar is. Poging drie?
om 17:54
Ik kreeg mijn cake niet uit de vorm en hij was helemaal in elkaar gezakt. Zo jammer! Hij is nu op z’n kop aan t afkoelen aangezien de onderkant nogal kapot is…
Volgende keer beter hoop ik…
om 20:33
Ik heb het brood vanmiddag gemaakt maar hij is helemaal ingezakt. Op welke stand heb jij je oven staan? Ik heb al verschillende recepten van je gemaakt maar er is nog nooit iets mislukt. Bij mij werdt het brood na een halfuur erg donker, ik heb er toen alufolie overheen gedaan en toen nog 10 min in de oven laten staan. Hij zag er prachtig uit toen ik het eruit haalde maar dat was helaas van korte duur?
om 09:46
O wat balen Janneke! 🙁 De ovenstand moet op 175 graden. Als hij inzakt was de cake nog niet gaar en moet je hem de volgende keer langer bakken. De oventijd blijft altijd een lastig dingetje – elke oven werkt anders en de tijd kan dan dus afwijken. Het is daarom handig als je je oven goed kent en weet of hij juist snel of langzaam werkt, zodat je daar rekening mee kunt houden. Als je die ervaring (nog) niet hebt, kan bakken soms lastig zijn.
om 21:40
Hallo Annemiek,
Dit was de 2e keer dat ik hem maakte. De 1e keer was hij goed gelukt en erg lekker. Maar net als sommige anderen hier, zakte hij deze keer na een paar minuten in elkaar ondanks ruim 50 min in de oven te hebben gestaan? Ben bang dat ik wat teveel yoghurt heb gebruikt? Als hij klef en plakkerig van binnen blijft is het niet verstandig om te eten of wel? Baal er zo van, had er extra veel geraspte kokos, rozijnen en walnoten ingedaan…
om 08:36
Hoi Matthia, bakken luistert altijd heel nauw. Het is erg belangrijk om alles goed af te wegen en de bereiding goed op te volgen. Als je meer yoghurt gebruikt is de kan idd groot dat hij niet of minder zal rijzen en klef blijft. Blijft balen natuurlijk als het niet lukt.
om 11:00
is el een gewone normale eet lepel, lijkt mij veel kaneel, gr. rina glutenvrij, mag je dan ook glutenvrije meel gebruiken i.p.v. amadelmeel
om 10:41
Hoi Rina, als je een eetlepel kaneel veel vindt, voeg dan gewoon hoeveelheid op eigen gevoel toe. Dat werkt het beste. Uiteraard kun je ook glutenvrij meel gebruiken.
om 12:42
Hij staat in de oven helemaal volgens recept, ben benieuwd ?
om 19:48
Heerlijk bananenbrood.
Is hier altijd snel op met 3 liefhebbers in huis.
Deze is makkelijk , snel en smakelijk .
ik voeg zelf altijd nog wat rozijnen toe ivm een dochter die daar dol op is ?
om 15:19
Hè hallo.
Heb me net aangemeld, ziet er allemaal heel leuk uit.
Ennn…het bananenbrood staat nu in de iven. Ik die weight watchers. ..Dus hoop dat ik kleine porties kan nemen…
om 12:11
Leuk om te horen Joke! Ik hoop dat het gelukt is met die kleine portie… 🙂
om 18:41
Dit bananenbrood wil ik gaan maken voor onze zoon. Hij heeft darmproblemen en moet zo min mogelijk suiker eten, in welke vorm dan ook. Wel moet hij dagelijks een banaan eten, wat de laatste tijd echt voor problemen zorgt. Hopelijk gaat hij door dit recept vrijwel ongemerkt banaan eten. Nu vroeg ik mij af hoelang dit brood houdbaar is als hij gebakken is.
om 10:48
Hoi Susan, ik durf het niet precies te zeggen, hier is het brood altijd binnen 2 dagen op. 🙂 Maar 3 tot 4 dagen moet ook wel lukken denk ik. Ik hoop dat je zoontje het lekker vindt!
om 13:23
Heb het gisteren gemaakt en hij heeft zitten smullen, nu ook mee naar school ipv moeilijk doen met een hele banaan. Zelfs ik lust hem ook terwijl ik absoluut geen banaan lus!
om 15:53
Superleuk om te horen Susan! 🙂
om 21:04
ik heb hem ook gemaakt en is erg lekker, ik mis alleen in het receptde voedingswaarde. Zijn die bekend?
om 10:39
Hoi Lies, vermelding van de voedingswaarde is erg tijdrovend voor mij en zet ik er daarom niet bij.
om 20:08
Ik maak er elke week 2 als vervanging voor brood.
Ik maak hem zo:
3 grote rijpe bananen
half pakje dadels
150 gram amandelmeel of boekweitmeel
snuf zout
snuf kaneel
100 gram ongebrande noten
1 eetlepel kokosolie
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
Is echt favoriet hier ook bij de kids!
Als variatie gebruik ik ook wel eens cacao of pindakaas
om 14:58
Klinkt goed Brenda! Ga ik zeker eens proberen.
om 21:47
Hey Annemiek, ik heb vanavond dit recept uitgeprobeerd en het is zeer goed gelukt, voor mij klopte de 40 minuten op 175 graden wel gewoon 🙂
Het is een lekkere, luchtige en niet al te zoete snack, voor herhaling vatbaar!
om 14:44
Fijn om te horen dat de oventijd klopt en dat hij gesmaakt heeft! 🙂
om 21:17
Ik heb dit bananenbrood drie keer gemaakt. Exact volgens recept maar tot drie keer is hij ingestort en vrij nat. De laatste keer heb ik hem langer laten garen maar zelfs dat mocht niet baten. Wat kan ik doen? Smaak is evengoed lekker.
om 16:26
Hoi Sandra, als jouw cake is ingestort en nat is vanbinnen is hij niet lang genoeg gebakken. Elke oven werkt anders, dus een exacte oventijd is altijd lastig aan te geven. In jouw geval zou ik de oventijd de volgende zeker nog met 10 tot 20 minuten verlengen.
om 21:27
Wat een leuk recept! Ik vroeg me af: kan ik het ook van zelfrijzendmeel maken?
om 15:41
Ja hoor, dat kan!
om 12:07
Ik heb hem net gemaakt. Met pecan nootjes en wat pure chocolade stukjes. De smaak is heerlijk!
Hij is bij mij alleen een beetje ingestort en sompig.
Waar kan dat aan liggen?
Verder zie ik al super veel recepten om uit te proberen.
Bedankt
om 15:30
Hoi Maroesja, wat leuk dat je hem gemaakt hebt! Zo te horen had je hem wat langer kunnen bakken. Iedere oven werkt weer anders, dus het kan zijn dat hij in jouw oven wat langer moet.
om 13:14
Jep bananenbrood staat in de oven nu afwachten maar
Heel leuk dat ik deze site heb gevonden
om 10:00
Leuk Benny! Hoop dat het gesmaakt heeft. 🙂
om 14:11
vandaag bananenbrood zonder suiker gebakken….
poeh!!! wat heerlijk
Ik ben nog maar net op de hoogte van je site maar nu al dol enthousiast
dank je wel
om 09:33
Een reactie waar ik heel blij van wordt Petra! 🙂
om 13:42
Kan het ook met havermoutmeel?
Groetjes Bianca
om 11:08
Ja hoor, dat kan.
om 12:00
Top recept. Nu voor