Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Barbadian beenham
Barbados heeft voor mij en mijn man een speciale betekenis, omdat wij daar enkele jaren geleden getrouwd zijn. Met veel plezier denken wij terug aan dit kleurrijke eiland in de caribische zee. Het eiland is niet alleen bekend vanwege de wereldberoemde popster Rihanna die hier geboren is, maar ook vanwege de suikerplantages en natuurlijk de Mount Gay, de oudste rumdestilleerderij ter wereld en volgens kenners ook de maker van de beste rum ter wereld.
De beenham wordt in dit recept gemarineerd en geglaceerd in een mengsel van o.a. bruine suiker, wat zorgt voor een heerlijke volle smaak. Dit is beslist een van de makkelijkste, goedkoopste en lekkerste manieren om beenham te bereiden! Hoewel het beslist niet nodig is voor een geweldige smaak, kun je eventueel nog een scheutje rum aan de marinade toevoegen.
Ingrediënten voor 4 personen
- Grote voorgegaarde beenham, minimaal 700 gram
- 4 el melk
- 2 flinke el bruine suiker, rietsuiker of basterdsuiker
- 1 tl dijon mosterd
- 3 kruidnagels
Verder nodig
Vijzel, ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Stamp de kruidnagels in de vijzel tot een fijne poeder en meng met de suiker, mosterd en melk.
Vet de ovenschaal in met boter en leg de beenham erin. Giet het suikermengsel eroverheen en draai de beenham een paar keer rond in het vocht.
Zet de beenham in de oven. Reken 10 minuten bereidingstijd per 100 gram beenham. Bedruip de beenham elk kwartier met het vocht.
Laat de beenham iets afkoelen en snijd dan met een scherp mes in plakken.
Wij serveerden de beenham met wat sinaasappel-honingwortels en feestelijke ovenaardappels.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Caribische recepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 21:40
Koop je zo’n ham voorgegaard? of anders: hoe gaar je een beenham voor?
om 10:25
Hoi Paul,
Ik gebruikte inderdaad een voorgegaarde beenham zonder zwoerd. Maar je kunt natuurlijk ook een ongegaarde beenham met zwoerd (vetlaag) nemen.
Een ongegaarde beenham moet je eerst voorgaren, dat kun je b.v. doen in een braadslee in de oven gevuld met wat smaakmakers zoals wortel, ui, bouquet garni en water gevuld tot halverwege de braadslee. Oven voorverwarmen op 160 graden. Braadslee goed afdekken met alufolie en in de oven zetten. Vraag het beste even aan je slager hoeveel minuten gaartijd per gram vlees. Je kunt de beenham ook in alufolie verpakken, op een rooster leggen boven een met water gevulde braadslee, en gaarstomen. Draai de ham halverwege de gaartijd een keertje om. Laat de ham uit de oven zeker 30 minuten afgedekt afkoelen en trek dan het zwoerd eraf, dit gaat heel makkelijk als de ham nog warm is. Laat een dun laagje zwoerd zitten en snijd dit in een ruitjespatroon. Steek eventueel nog wat kruidnagels in het vet en bereid de ham verder zoals in bovenstaand recept beschreven.
Succes ermee! 🙂