Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Barbecuesaus van Ferran Adrià
Dit recept voor barbecuesaus komt uit het kookboek ‘Thuis koken met Ferran Adrià’, de bekende sterrenchef van het wereldberoemde driesterrenrestaurant El Bulli. Hij smaakt echt waanzinnig goed!
Barbecuesaus smaakt heerlijk met een stukje gegrild vlees van de barbecue of gourmet maar je kunt hem ook gebruiken als marinade voor rundvlees, kip, of bijvoorbeeld deze verrukkelijke spareribs! Wij gebruiken de saus ook vaak voor onze favoriete pizza, de barbecue chicken.
Ingredienten voor ongeveer 1,5 liter
- 1,2 kg rode ui
- 15 g knoflooktenen
- 30 g citroengras
- 65 g verse gember
- 450 g sinaasappels
- 270 g gele rietsuiker
- 120 g dunne honing
- 120 g keukenstroop (pannenkoekstroop)
- 150 g sherryazijn*
- 60 g dijonmosterd
- 15 g worcestersaus
- 800 g tomatenketchup
- 1,2 kg gehakte tomaten uit blik
- olie om in te bakken
*Bij gebrek aan sherryazijn hebben wij Japanse rijstazijn gebruikt.
Verder nodig
zeef, braadpan, vleeshamer of deegroller
Bereiding
Pel en snipper de uien. Plet en kneus de gember, het citroengras en de knoflook met een zwaar voorwerp zoals een vleeshamer of deegroller en hak ze in stukken.
Pers de sinaasappels uit. Verhit de braadpan met olie en bak de uien op middelhoog vuur in 5 minuten totdat ze donkerbruin en gekarameliseerd zijn. Gebruik hiervoor het liefst een pan (braadpan) met dikke bodem, deze geleid de warmte goed en bakt de uien mooi diepbruin zonder dat ze verbranden. Wij gebruikten een normale kookpan, maar het is dan lastig om de uien bruin te bakken. Bak de knoflook 3 minuten mee.
Voeg de suiker, sinaasappelsap en keukenstroop toe en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
Doe de honing erbij en voeg de gember en het citroengras toe.
Daarna mag de mosterd, azijn, worcestersaus en ketchup erbij.
Voeg de tomaten toe laat alles 30 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg naar smaak wat zout toe aan de saus en duw de saus door een fijne zeef.
Laat de saus afkoelen.
Bewaar de barbecuesaus in een afgesloten fles een week in de koelkast of vries hem in kleinere bakjes in.
Basisrecepten, Hartige keuken, Sauzen en dips, Themarecepten, Barbecuerecepten, Gourmetrecepten
om 17:01
Heb hem vandaag gemaakt, maar de saus is behoorlijk dun bij mij na het zeven. Is dit herkenbaar?