Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Basisrecept koekjes
Dit is een heerlijk basisrecept voor koekjes en bovendien erg makkelijk om te maken. Je kunt met dit recept alle kanten op: voeg bijvoorbeeld chocolate chips, noten, of gedroogd fruit toe aan het deeg, bestrijk de koekjes voor het bakken met eiwit en bestrooi met geschaafde amandelen, of versier de koekjes naderhand met suikerglazuur en geef je fantasie de vrije hand!
Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor circa 25 tot 30 koekjes.
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g koude boter, in blokjes gesneden
- 1 eidooier
Verder nodig
Fijne zeef, vershoudfolie, bakpapier
Bereiding
Zeef de bloem boven een kom en meng met de basterd- en vanillesuiker. Voeg de koude boter toe en snijd met twee messen (of gebruik een keukenmachine met deeghaak) kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Voeg de dooier toe en kneed de massa met koele hand of keukenmachine snel tot een samenhangend deeg. Mocht je bijvoorbeeld chocolate chip cookies willen maken, kun je tegelijk met de eidooier stukjes chocolade door het deeg mengen. Vorm een deegbal, verpak goed in vershoudfolie en laat minimaal één uur rusten in de koelkast.
Haal het bakblik uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 °C.
Je kunt de koekjes op verschillende manieren verwerken. Je kunt het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad en uitsteken met koekuitstekers, of vorm een langwerpige rol van het deeg en snijd er plakken van. Ook kun je met je handen kleine balletjes draaien van het deeg en die op het bakblik leggen. Druk ze voor een leuk patroontje eventueel iets platter met een vork, of gebruik een koekjesstempel.
Je kunt de koekjes nu eventueel ook bestrijken met losgeklopt eiwit en bestrooien met bijvoorbeeld amandelschaafsel, of stukjes biggareaux.
Leg de koekjes op een — met bakpapier bekleed bakblik — en bak ze in circa 15 to 20 minuten lichtbruin en gaar, dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte en dikte van de koekjes.
Neem de bakplaat uit de oven en til de koekjes op het bakpapier van de warme bakplaat af, anders gaat het bakproces door. Laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen. Als de koekjes volledig zijn afgekoeld kun je ze versieren met bijvoorbeeld suikerglazuur, of bewaren in een luchtdichte trommel.
Enjoy!
Basisrecepten, Kinderrecepten, Themarecepten, Zoete keuken, Zoete recepten, Koekjesrecepten
Deel je reactie