Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Beenham met honing-mosterdsaus
Hoewel ik beenham nog steeds associeer met de zacht gesmoorde zuurkool en aardappelpuree van mijn moeder, zijn er natuurlijk tal van andere gerechten waarbij je deze beenham met honing-mosterdsaus kunt serveren. Zo had mijn moeder hem bijvoorbeeld op tweede Paasdag bij de brunch geserveerd, want beenham smaakt verrukkelijk op een lekker broodje! Ik koop altijd een extra grote beenham en snijd een gedeelte van de beenham in blokjes en vries deze in. Zo heb ik altijd een vooraad van de allerlekkerste hamblokjes achter de hand.
20 minuten + oventijd (afhankelijk van het gewicht van de beenham)
Ingrediënten
- 1 beenham, liefst van de slager (de beenham die ik gebruikte was bijna 2 kg)
- Blik ananasschijven op siroop
Voor de honing-mosterdsaus
- 2 el honing
- 1 el mosterd
- 1 el whiskey
- 1 el ananassiroop
- 200 ml slagroom
Voor het glaceren
- 2 el melk
- 1 el ananassiroop
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
Verder nodig
Ovenschaal met deksel, eventueel houten prikkers, kwast om te bestrijken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de beenham in de ovenschaal en beleg met de plakken ananas. Zet de ananas eventueel vast met houten prikkers (ik gebruikte een kleine ovenschaal, dus bleef de ananas vanzelf op zijn plek liggen).
Zet de beenham met deksel erop in het midden van de oven. Reken 35 minuten oventijd per 500 gram beenham.
Haal de beenham uit de oven en verwijder de ananas; leg deze zolang apart. Giet het vrijgekomen kookvocht van de beenham in een steelpannetje. Bestrijk de bovenkant van de beenham met de glaceersaus. Verhoog de oventemperatuur naar 225 graden. Bak de beenham 10 minuten zonder deksel in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Voeg alle ingrediënten voor de honing-mosterdsaus – behalve de slagroom – toe aan het opgevangen kookvocht van de beenham en kook de saus op middelhoog vuur, tot de helft in.
Voeg de slagroom toe en kook nog een minuut zachtjes verder.
Snijd de beenham in plakken en serveer met de plakken ananas en warme honing-mosterdsaus.
Ik serveerde er verder nog fluweelzachte kerriezuurkool en luchtige aardappelpuree bij.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Paasrecepten, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 18:29
Hoi ik heb gedaan wat in het recept stond ,maar hij was nog helemaal rauw van binnen op 160 gr ,ik hadwel een ham van 650 gr 45 mij. Gedaan ,nu in plakken gesneden en terug de oven in op 225 gr
Jammer ,en nu maar hopen dat hij smaakt
Had jij de ham ergens mee in gesmeerd ,voor dat je de annanas er op deed
Gr Helene
om 16:40
Hoi Helene, wat jammer dat de beenham nog rauw was. 🙁 Hopelijk is het uiteindelijk goedgekomen? Dit is een wat ouder recept dus moet even terug in de tijd. Ik denk dat ik een gemarineerde beenham gebruikte, maar dan overheersen die smaken. Dus advies om een naturel beenham te gebruiken. De oventijd van 35 minuten per 500 gram beenham is de bereidingstijd die op de verpakking van de beenham stond. Maar als hij groter is moet hij uiteraard langer in de oven.
om 19:59
Wij maken vaak gebruik van jouw heerlijke recepten.
Hier hebben we ook weer van zitten smullen.
om 16:19
Top! Leuk om te horen Bianca. 🙂