Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Bietensalade met honing-geitenkaas
Dit is een heerlijk vegetarisch gerecht die je zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht kunt serveren: bietensalade met honing-geitenkaas. Gebruik kleinere plakken geitenkaas wanneer je het als voorgerecht serveer.
Lunch of hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 2 rode bieten, ongeschild (of, kies voor een razendsnelle versie reeds gekookte bietjes)
- 1 stevige, frisse appel
- grote zak veldsla
- 4 plakken zachte verse geitenkaas
- honing
- walnoten
- paar verse tijmtakjes, alleen de blaadjes
- balsamicoazijn
- walnotenolie + extra vierge olijfolie
- zout en peper uit de molen
Verder nodig
gasbrander, aluminiumfolie, rubberen handschoenen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verpak elk bietje in een stukje aluminiumfolie en pof de bietjes ongeveer 45 minuten in de oven of totdat je er met een houten prikker makkelijk doorheen kunt. Verwijder het folie en laat ze even iets afkoelen. Schil de appel en snijd in hele kleine blokjes. Pel de bietjes, met handschoenen aan om rode handen te voorkomen, en snijd in evengrote blokjes als de appel.
Doe ze samen in een kom en breng op smaak met de balsamicoazijn, een kneepje honing en wat zout en peper.
Maak de sla aan met 1 deel olijfolie, 1 deel walnotenolie en wat zout en peper. Verdeel de sla over de borden en leg hier bovenop een geitenkaasje. Druppel er royaal honing over en karameliseer dit met de gasbrander, of zet de geitenkaasjes even kort onder de grill (zonder de salade natuurlijk ) 🙂
Verdeel het bieten-appelmengsel over de sla samen met de walnoten (ik bak de walnoten altijd even kort in een droge koekenpan, totdat ze licht beginnen te kleuren. Ze worden hier nog lekkerder van). Bestrooi het geheel tot slot met de tijmblaadjes.
Eet smakelijk!
WIJNTIP
Heerlijk met een frisse, zoetige witte wijn zoals bijvoorbeeld een gewürztraminer spätlese.
Herfstrecepten, Lenterecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Campingrecepten, Kerstrecepten, Moederdag recepten, Valentijnsrecepten, Voorgerechten, Hoofdgerechten, Vegetarische recepten, Salades
om 09:33
Gisteren gemaakt en heeeeerlijk gegeten! Echtgenoot lust de volgende keer graag meer tijm door de bietjes zelf heen. In plaats van notenolie (die had ik niet), sinaasappelolijfolie en champagne balsamico-azijn gebruikt (ooit eens gekregen in een kadopakket). We hebben gesmuld! We aten er gebakken aardappels bij.
om 10:02
Hoi Ivy, wat leuk om te horen dat jij en je vrouw ervan hebben gesmuld! 🙂