Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Biscuitrol met kersen
Deze prachtige biscuitrol met kersen is het toppunt van feestelijkheid en een perfect dessert om te serveren tijdens Kerst. Je kunt hem prima een dag van tevoren al maken en vlak voor het serveren alleen nog afmaken met de toefjes slagroom, kersen en bestrooien met poedersuiker.
Ingrediënten
Voor de biscuitrol
- 125 g bloem, gezeefd
- 5 eieren, gesplitst
- 300 g fijne kristalsuiker + 2 el extra
Voor de vulling
- 500 ml slagroom
- 3 blaadjes gelatine
- Pot kersen op sap
- 90 g basterdsuiker
Verder nodig
Elektrische handmixer, bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop de eidooiers met de helft van de 300 g suiker au bain-marie, totdat het mengsel wat dikker begint te worden.
Klop in een andere kom (ik doe dit in de keukenmachine) de eiwitten stijf. Zodra het eiwit dikker begint te worden, voeg je geleidelijk de andere helft suiker toe en klop verder tot stijve, glanzende pieken.
Voeg 1 el eiwit toe aan de dooiers en roer goed door.
Spatel dan de bloem door de dooiers en voeg dit mengsel toe aan het overige eiwitschuim.
Bekleed een bakblik met bakpapier en spreidt het beslag uit over het bakpapier.
Bak 12 minuten in de oven.
Haal de biscuit uit de oven. Leg een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi met 2 el suiker. Stort de biscuitplak ondersteboven op de theedoek en trek voorzichtig het bakpapier eraf.
Rol de biscuitplak met behulp van de theedoek zo strak mogelijk op.
Dek de biscuitrol af met de theedoek en laat hem helemaal afkoelen.
Laat de kersen uitlekken in een zeef en vang circa 2 el sap op. Week de gelatine in ruim koud water. Klop de slagroom met de suiker totdat hij lobbig, maar nog niet helemaal stijf is. Verwarm de 2 el kersensap heel lichtjes in een steelpannetje en zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het kersensap. Het sap moet net warm genoeg zijn om de gelatine te laten oplossen. Voeg als de gelatine is opgelost een flinke eetlepel slagroom toe en roer even goed door.
Voeg het gelatinemengsel al kloppend toe aan de slagroom en klop verder totdat de slagroom stijf is. Zet de slagroom afgedekt minimaal een uur in de koelkast.
Rol de biscuitrol weer open en bestrijk de bovenkant met 2/3 van de slagroom, houd de randen van de rol vrij. Verdeel de kersen over de slagroom (houd circa 10 kersen achter voor garnering) en rol de biscuitrol zo netjes en zo strak mogelijk weer op.
Leg de rol met de naad naar beneden op een mooie serveerschaal.
Afmaken vlak voor serveren
Doe de overige slagroom in een spuitzak en spuit mooie rozetjes bovenop de biscuitrol. Leg bovenop elk rozetje een kers en bestrooi de biscuitrol met poedersuiker.
Enjoy!
Deel je reactie