Bloemkool-kerrie ovenschotel

Ik ben dol op hartverwarmende ovenschotels en deelde inmiddels tientallen recepten met je. Johan noemt mij ook wel liefkozend de ovenschotel-koningin. Haha! Yep, dat ben ik ten voeten uit. Het leuke van ovenschotels is dat je er eindeloos mee kunt variëren en zo steeds weer iets verrassends op tafel kunt toveren.

Tijdens een struintocht door de supermarkt zag ik een pakje Knorr mix voor Bloemkool-Kerrie schotel en ik wist direct: dat gaat het worden vanavond! Wel een zelfgemaakte variant natuurlijk, zonder pakjes of zakjes. Op wat verse ingrediënten na heb ik namelijk alle benodigdheden hiervoor gewoon thuis in de kelderkast staan.

Hup, aan de slag ermee!

Hoofdgerecht voor 4 personen – 30 minuten + 25 minuten in de oven

Ingredienten

  • 600 g aardappelpuree, zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1 bloemkool
  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 40 g witte rozijnen
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 150 ml melk
  • 1 ei
  • 75 g geraspte kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Week de rozijnen in witte wijn of water.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd in evengrote stukjes als de roosjes. Kook de bloemkool kort voor in licht gezouten water – niet helemaal gaarkoken. Giet de bloemkool af, laat goed uitlekken en vang 250 ml kookvocht op.

Verhit een koekenpan met wat boter of olie en fruit de ui en knoflook zacht. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met zout en peper. Schep de bloemkool en uitgelekte rozijnen erdoor.

Vet een ovenschaal in met boter en verdeel het gehaktmengsel erover.

Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur (niet laten kleuren) en voeg de bloem en kerriepoeder toe. Bak de bloem, al roerend met een garde, circa een minuut op laag vuur mee om te garen. Zet het vuur hoger en voeg beetje bij beetje en al roerend, het opgevangen bloemkoolvocht en de melk toe, totdat je een dikke, gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat de saus een minuut afkoelen. Splits het ei en klop de eidooier door de saus. Het eiwit gebruik je niet.

Verdeel de kerriesaus over de bloemkool. Dek af met de aardappelpuree en geraspte kaas.

Zet de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak circa 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Vleesrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(15 stemmen)
23 reacties

Deel je reactie

  1. Tineke

    Het is/was erg lekker! Ik heb kip shoarma gebruikt in plaats van gehakt omdat ik dat in de koelkast had liggen. Eigeel vergeten en meer kerrie gebruikt dan in het recept stond. Zeker voor herhaling vatbaar!

  2. Nathasja

    Lijkt mij super lekker! Nu zie ik heel veel recepten van je met kaas, kan ik de geraspte kaas altijd vervangen door ricotta of mozzarella?

    1. Ja, hoor dat kan. Om te gratineren kun je de kaas ook vervangen door paneermeel met wat vlokjes boter. Zo krijg je ook een krokant korstje.

  3. Heleen

    Vandaag gemaakt. Lekker! Zou er zelf volgende keer iets meer kerrie in doen, dat proefde ik nu niet echt. Maar dat kan aan mijn variant liggen natuurlijk. Leuk recept!

  4. Marijke

    Het was heerlijk. En ook makkelijk om te maken. Je hebt goed beschreven. Ik ga zeker nog een keer maken. ?

  5. Paul

    vandaag ook eens gemaakt met in plaats van gewone aardappel, zoete aardappel gebruikt voor de puree, ook heel erg lekker!

    1. Een leuke twist Paul, klinkt goed!

  6. Irma

    Ik ben geen keukenprinses dus bij mij duurde de voorbereiding wat langer, máár iedereen heeft héérlijk gegeten en nu nog een schaaltje klaar gezet (omdat ik het in 2 gedeeld heb) dus een toprecept! ??

    1. Leuk om te horen Irma! 🙂

  7. Danielle

    Heerlijk! Ik heb er een gemaakt met gehakt en een met vega-gehakt. Erg goed. Dankjewel.

  8. Astrid

    Ziet er heerlijk uit en zou ‘m ook graag willen maken! Wat ik mij alleen afvraag, zou ik ‘m bijvoorbeeld vanavond kunnen klaarzetten en morgen in de oven doen? Of is dat een slecht idee met de bloemkool? Hoor graag jouw mening! Alvast bedankt!

    1. Ja hoor Astrid, dat kan!

      1. Jodine

        Hoe lang wordt de oventijd dan?

        1. De exacte oventijd weet ik niet, maar denk wel iets langer omdat de schotel dan volledig is afgekoeld. Ik schat een minuut of 10 langer.

  9. Kath

    Hoi Hanneke,

    Via Pinterest op dit recept gekomen 😉
    Ziet er heerlijk uit!
    Maar heb je ook een opgave van de voeding waarde en hoeveelheid koolhydraten/eiwitten/vet?

    1. Heb ik helaas niet voor je Kath.

  10. Carla Dillisse

    Vandaag deze schotel gemaakt met alleen kerriesaus (dus zonder gehakt). Voortreffelijk!!

    1. Leuk om te horen Carla! 🙂

  11. Hanneke

    Gisteren voor het eerst gemaakt.
    Heerlijk!
    Maarre… 20 minuten bereidingstijd?! Dat is toch echt te kort hoor.
    Al helemaal als je eerst nog puree moet maken.
    Zelfs zonder dat ben je toch echt wel een kleine drie kwartier bezig. Niet erg, maar misschien wel handig om de tijd een beetje aan te passen..

    1. Hoi Hanneke,

      Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂 Ik heb de bereidingstijd aangepast naar 30 minuten. Ervan uitgaande dat je de aardappelpuree al klaar hebt, moet dat mogelijk zijn.

      1. Manuela

        Recept al meerdere keren gemaakt, bevalt super goed!!
        Nu mijn vraag; kan ik het ook eerst zover klaarmaken dat het alleen nog maar de oven in hoeft en het dan invriezen?

        1. ja hoor, dat kan!

          1. Annemarie

            Moet de recept 2x maken voor ongeveer 6 a 8 personen?
            Ik kook altijd voor 8 personen

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde