Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Bloemkool-ovenschotel met gehaktballetjes en kaassaus
Jaaaa, het is weer ovenschoteltijd!
Zoals je inmiddels wel weet ben ik dol op ovenschotels. Ik bereid ze een dag van tevoren of ’s ochtends en hoef ze moment suprême alleen maar in de oven te schuiven. Geen vervelende afwas, of stressen in de keuken, maar lui op de bank met de voetjes omhoog wachten tot het eten klaar is. Ik hou ervan!
Dit keer maak ik een lekkere ovenschotel met krieltjes, gehaktballen, bloemkool, cashewnoten en kaassaus! Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit een hele dikke aanrader is.
Hoofdgerecht voor 5 personen
Ingrediënten
- 1x recept Italiaanse gehaktballetjes
- 1 bloemkool, in roosjes gesneden
- 400 g snijbonen, in stukjes gesneden
- 600 g voorgekookte krieltjes
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 350 ml opgevangen kookvocht van de bloemkool en snijbonen, melk of een combinatie van beide (ik doe meestal het laatste)
- 100 g geraspte kaas
- 2 handjes ongezouten cashewnoten
Verder nodig
Grote ovenschaal
Bereiding
Bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom goudbruin, maar nog niet helemaal gaar. Schep ze op een bord en zet opzij. Bak in dezelfde pan de krieltjes goudbruin en gaar.
Kook ondertussen de bloemkool en snijbonen beetgaar (dit kan in dezelfde pan, maar houd er rekening mee dat de bloemkool een iets langere kooktijd heeft dan de snijbonen.) Giet af en laat uitlekken in een vergiet. Vang eventueel wat kookvocht op voor de kaassaus.
Smelt de boter in een sauspannetje en voeg de bloem toe. Roer met een garde door. Laat de bloem op laag vuur een minuut meegaren. Voeg dan beetje bij beetje en al roerend het kookvocht, de melk of een combinatie van beiden toe. Verwarm totdat de saus gebonden is. Voeg de kaas toe en roer totdat de kaas gesmolten is en je een gladde kaassaus hebt. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper en eventueel een snuf nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in. Verdeel om en om de gehaktballetjes, krieltjes, groenten, cashewnoten en kaassaus over de ovenschaal.
Bak 15 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is en de gehaktballetjes gaar zijn.
Eet smakelijk!
Ovenschotels, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
om 16:19
Ziet er heerlijk uit! Kun je deze saus ook zonder de kaas maken?
Groetjes, Steef
om 17:22
Het is een heel lekkere bloemkoolschotel.
om 17:50
Hij was erg lekker?? Heb alleen mijn eigen twist gehaktballen eraan gegeven.
om 11:10
Altijd goed Rebecca, ergens een eigen twist aangeven!
om 16:27
Hoe doe je dat dan als je m in het voore maakt?
om 08:30
Gewoon helemaal voorbereiden maar nog niet afbakken. Afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik.
om 10:48
Wat een superrecept. De kinderen vonden het heerlijk! Bedankt voor de inspiratie :).
om 11:02
Superleuk om te horen Nienke! 🙂
om 00:09
Ben dol op ovenschotels..deze recept heb ik geprobeerd en het was overheerlijk..dank je wel voor het delen..ga het nu zeker vaker maken.
om 09:31
Graag gedaan Indra! Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft. 🙂
om 06:12
Ook de saus al toevoegen?
om 20:19
Net deze ovenschotel gemaakt en hij was heerlijk!! Die gaan we zéker vaker maken! Bedankt Annemiek!
om 20:21
Superleuk om te horen Zita! 🙂
om 19:26
En weer 1tje voor in het kookschrift! :-)Superlekker en een verrassende, frisse smaak.
om 09:03
Leuk om te horen Vera! 🙂
om 13:01
Ook ik ben dol op overschotjes, deze is geweldig