Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Boerenkoolquiche met rookworst
Jarenlang trok ik mijn neus op voor boerenkool. Ik gruwelde ervan. Tsja, dat je een kookgek bent wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat je ook alles lust. Gelukkig ontwikkelt smaak zich met de jaren – althans, dat is zo bij mij – en hoewel ik nog steeds niet warm loop voor boerenkoolstamppot, ben ik inmiddels wel echt dol op deze boerenkoolquiche met rookworst. Echt om van te smullen zo lekker!
Ingrediënten
- 5 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 300 g gesneden boerenkool
- 1 rookworst
- 3 eieren
- 1 flinke tl mosterd
- 200 ml créme fraîche
- 100 g geraspte kaas
- Zeezout en peper uit de molen
Verder nodig
Ronde quichevorm, keukenmachine
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de quichevorm in met olie of boter. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en beleg hiermee de quichevorm.
Doe de boerenkool in een ruime kookpan en vul aan met water. Voeg wat zout aan het water toe en breng aan de kook. Kook de boerenkool in circa 20 minuten zachtjes gaar. Warm de laatste 10 minuten van de kooktijd de rookworst mee bij de boerenkool.
Als de boerenkool gaar is, haal je de rookworst uit de pan en leg opzij. Giet de boerenkool af en laat goed uitlekken in een zeef. Druk met je hand al het overtollige vocht eruit, tot er een zielig, klein hoopje overblijft. 🙂
Dep de boerenkool droog op een theedoek en hak heel fijn in de keukenmachine.
Roer de eieren in een kom los met de mosterd en crème fraîche en breng goed op smaak met zout en peper.
Snijd de helft van de rookworst in plakken en de andere helft in kleine blokjes. Roer de blokjes rookworst en fijngehakte boerenkool door het eimengsel en schenk dit mengsel over het bladerdeeg.
Bestrooi met de geraspte kaas en beleg met de overige plakken rookworst.
Bak de quiche circa 30 tot 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de quiche voor het aansnijden 10 minuten afkoelen.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten
om 19:59
Heerlijk recept! Ik houd ook helemaal niet van boerenkoolstamppot, dus dit alternatief is top!
om 09:22
Leuk om te horen Renske! Ik ben ook niet zo’n groot fan van boerenkoolstamppot, maar dit vind ik wel erg lekker! 🙂
om 18:03
Was heeeeeeeeerlijk??
om 18:53
Joehoe! Leuk om te horen! 🙂
om 21:56
Lekker!
om 16:07
Ik denk dat ik op deze manier het restje stamppot ga opmaken… lijkt meteen heel anders dan gewoon opgewarmde stamp ?
om 13:27
Goed idee Kathy! Ben benieuwd naar het resultaat. 🙂
om 10:52
Ik ben ook geen boerenkoolfan maar op deze manier klaargemaakt was ie heerlijk. Ik weet hoe ik voortaan boerenkool bereid!
om 10:14
Haha, leuk om te horen Annette! 🙂
om 18:17
Vandaag deze quiche gemaakt, en hij was een succes.
Zelfs 1 van onze dochters die geen boerenkoolstampot lust heeft nu heerlijk gegeten.
Ik heb als extraatje nog wel uigebakken spekblokjes op de bodem gelegd, die horen nl volgens ons bij boerenkool.
om 10:13
Mmmm, een lekkere twist Karin! 🙂
om 20:52
Hoi Annemiek
Eerst TOP jou recepten!
Ik had de overheerlijke boerenkool quiche gemaakt en vroeg mij af of ik hem ook in een aangepaste bakvorm natuurlijk ,ook in de airfryervkan maken ???
Gaat supersnel natuulijk, weet jij hoe lang en op welke temperatuur dat zou kunnen? De quiche word wel hoger maar kleiner natuurlijk anders past die er niet in.
B.v.d
om 15:43
Dat durf ik niet te zeggen Ria, je zou het moeten uitproberen. Ik ben heel benieuwd of het gelukt is ! 🙂
om 16:25
Was heerlijk, boerenkool net even iets anders … dank voor je recept.
om 15:37
Leuk om te horen Cor!
om 06:46
Annemiek ik volg een koolhydraat dieet nou mag je boerenkool en rookworst dat weet ik en geen aardappels maar zou dit gerecht daar in passen.
groetjes Ria p.s mijn schoondochter had hem gemaakt vond hem heerlijk.
om 16:08
Je bedoeld een koolhydraatarm dieet Ria? Ik ben helemaal niet bekend met diëten, maar ik kan me voorstellen dat je dan ook geen bladerdeeg mag. In dat geval zou ik het bladerdeeg gewoon achterwege laten. Door het ei stolt de vulling en zal hij ook zonder bladerdeeg (redelijk) stevig zijn.
om 17:28
Bladerdeeg weglaten en je hebt een koolhydraat arm recept. Doe ik ook. Is heerlijk, ook zonder bodem.
om 20:33
Op welke temperatuur moet de oven? En kan ik deze quiche later weer opwarmen (wij eten niet allemaal tegelijk)? En zo ja, hoe kan ik dat het beste doen? Alvast bedankt!
om 08:35
Oventemperatuur staat in het recept aangegeven, 180 graden. Opnieuw opwarmen kan prima, afgedekt met alufolie op 180 graden.
om 15:33
Super lekker!
om 19:12
Twee dagen geleden “Keukenliefde” ontdekt. Wat een leuke site en een heerlijke recepten, ga er zeker meer gebruik van maken. Zondag eens lekker deze boerenkoolquiche gemaakt. Wat hebben we er van genoten, wat een heerlijkheid!
Bedankt en ik kijk uit naar de andere recepten.
om 19:40
Hoi Piet, bedankt voor je mooie compliment en fijn dat de boerenkoolquiche heeft gesmaakt. 🙂
om 16:25
Heel, heel gezellig, mooi en zeker heerlijk.
Ik kan in het buitenland geen boerenkool en geen rookworst krijgen maar heb met m’n ogen geproeft 🙂
om 19:34
Hoi Doris, leuk om te horen dat je vanuit het buitenland KeukenLiefde volgt. Mocht je cavolo nero (ook wel palmkool genoemd) kunnen krijgen, dan kun je die ook prima gebruiken. De rookworst kun je eventueel vervangen door chorizo of knakworsten of iets dergelijks.
om 22:23
Kan je dit ook.met bijv. Zuurkool doen? Ben niet zo n fan van boerenkool;p
om 14:05
Ja hoor Grietje, geen probleem, welke groente dan ook. Met andijvie is ie ook erg lekker.
om 19:25
Erg lekker, zeker een aanrader!!