Boerenkoolstamppot met jus en rookworst. Voor dit recept schakelde ik mijn moeder als hulplijn in. Zij maakt namelijk de allerlekkerste boerenkoolstamppot! Vroeger gruwelde ik van boerenkool, maar ja, wat wist ik toen helemaal? Gelukkig komt wijsheid met de jaren en weet ik dit gerecht inmiddels op juiste waarde te schatten.
Eigenwijs
Toch heb ik dit recept net een beetje anders gemaakt dan mijn moeder dat doet. Je weet het moeders, ik ben eigenwijs. Mijn moeder kookt de boerenkool altijd al een dag (of meerdere dagen) van tevoren en maalt hem daarna fijn in de keukenmachine — de zakken fijngesneden boerenkool die je in de winkel koopt vindt mijn moeder te grof. Op de dag zelf hoeft ze dan alleen aardappelpuree te maken en de boerenkool erdoorheen te roeren. Omdat ik hier geen tijd voor had heb ik de boerenkool op de traditionele manier met de aardappels meegekookt en niet extra fijngemalen. Het resultaat was heerlijk! Ik serveer hem met jus en rookworst.
Op moeders wijze
Mocht je toch zin en tijd hebben om de boerenkool extra fijn te malen, dan zou ik dat doen. Het resultaat is iets verfijnder. Kookt de boerenkool apart van de aardappels gaar (dit kan al een dag van tevoren), giet hem af en laat hem uitlekken. Dep de boerenkool droog met een theedoek en maal hem fijn in de keukenmachine. Bewaar afgedekt in de koelkast. Op de dag zelf kook je de aardappels gaar in bouillon (geen zout) en maak je de puree smeuïg met boter, melk of room en een scheut van het opgevangen kookvocht van de aardappels. Roer tot slot de gekookte en fijngemalen boerenkool door de puree.
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Eenpansgerechten, Snelle recepten, Stamppotrecepten
om 10:19
Ik maak de boerenkool fijn door er met de staafmixer doorheen te gaan
om 10:47
Dat kan ook goed inderdaad!
om 18:44
was heerlijk! gemaakt a la Annemiek!
om 10:02
Wat leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! 🙂
om 16:28
Ik geef je moeder groot gelijk!
Boerenkool altijd een dag vooraf klaarmaken.
300 gr spekreepjes kleinsnijden en uitbakken tot ze knapperig zijn. Daarna 3 fijngesneden uien in het vet meebakken en tenslotte de fijngesneden boerenkool toevoegen, goed garen en regelmatig lmroeren. Ten slotte enkele flinke scheuten witte wijn of japanse sushiazijn er doorheen roeren. Af laten koelen en de wijn/sushiazijn een nacht laten inwerken!
De rest weet je al
om 22:34
Ik heb het nog nooit zelf klaargemaakt maar zal het nu eens proberen en zien wat m’n Canadeze man daarvan zou denken
om 10:29
O leuk! Ik ben ook heel benieuwd wat hij ervan vindt! 🙂
om 19:37
Verse Boerenkool in de diepvries doen.
Bij het uithalen kun je het helemaal fijn knijpen.
Resultaat hele fijne boerenkool.
om 13:50
Dat is een handige tip Bea! Bedankt! 🙂