Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Broodje haring – Hollandse Nieuwe!
Je houdt ervan of gruwelt al bij de gedachte, haring! Ik ben er in ieder geval dol op. Mijn favoriet is kraakverse Hollandse Nieuwe met uitjes en zuur op een lekker vers wit bolletje…
Ieder jaar vanaf mei tot juli wordt er op jonge haring gevist die een minimaal vetpercentage heeft van 16%. Deze haring noemen we ook wel Hollandse Nieuwe of maatjesharing.
Het zogenaamde ‘haringhappen’ heb ik zelf nooit echt kunnen waarderen. Ik eet haring het liefste op een lekker zacht bolletje met uitjes en zuur. Helaas wordt er nog regelmatig haring verkocht – die niet helemaal goed meer is – onder een dikke laag uien om de slechte smaak te verbloemen. Je kunt hier behoorlijk ziek van worden. Zorg dus dat je kraakverse haring koopt. Het liefst bij een goede visboer die hem ter plekke voor je schoonmaakt!
‘Het leven is nu eenmaal te kort om slechte haring te eten!’
Ingrediënten
verse haring of Hollandse Nieuwe met uitjes
augurken
verse witte bolletjes, liefst puntjes
Bereiding
Snijd de bolletjes open en snijd de staartjes van de haring. Leg dan de haring op het bolletje.
Snijd de augurk in plakjes. Verdeel de augurk en de ui over de haring.
Bolletje weer dichtklappen en genieten maar…
Mijn schoonmoeder drinkt er altijd graag een koud bruin biertje bij en dit smaakt er inderdaad heerlijk bij. Proost!
Nog even een tip van mijn kant: vergeet niet je tanden te poetsen na afloop.
Deel je reactie