Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Cannelloni met verse spinazie en ricotta
In mijn begindagen van Keukenliefde plaatste ik ook al een recept voor cannelloni, gevuld met spinazie en ricotta. Alleen vulde ik toen de cannelloni nog met kant-en-klare spinazie à la crème uit een pak. Omdat mijn man groot liefhebber is van verse spinazie en ik tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar kook met verse ingrediënten, was dit gerecht natuurlijk hoog nodig aan vernieuwing toe.
Volgens mijn man is deze versie met verse spinazie echt veeeel lekkerder! En daar moet ik hem gelijk in geven. Deze Italiaanse cannelloni smaakt zoals di mama hem maakt!
Ingrediënten
- 12 buisjes cannelloni
- 600 gram verse spinazie
- 1 teentje knoflook
- 250 g ricotta
- 1 ei
- 250 g geraspte kaas, liefst gruyere of emmentaler
- snufje nootmuskaat, vers geraspt of gemalen
- 10 kleine cherry- of roma tomaten, gehalveerd
- Paar blaadjes verse basilicum
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 600 ml melk
- Zout en peper
Verder nodig
Spuitzak met spuitmond, ovenschaal, keukenmachine of blender
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met keukenpapier en wat olijfolie.
Verhit een ruime pan met wat olie en roerbak de spinazie met wat zout en peper en het teentje knoflook, totdat deze geslonken is.
Doe de spinazie in een zeef en druk met een lepel het vocht eruit.
Doe de spinazie in de keukenmachine samen met het teentje knoflook, ricotta, het ei, wat zout en peper en 100 g geraspte kaas. Pureer tot een gladde crème.
Kook ondertussen de cannelloni beetgaar, giet af en spoel af met koud water. Vul de spuitzak met de spinazie en vul de cannelloni hiermee. Leg ze in de ovenschaal.
Smelt in een andere pan de 25 g boter en roer de bloem erdoor. Bak enkele minuten op laag vuur mee, om de bloem te laten garen.
Voeg dan beetje bij beetje en al roerend de melk erbij, net zoveel totdat je een gladde saus hebt (je hoeft dus misschien niet alle melk te gebruiken). Laat 5-10 minuten pruttelen op laag vuur. Roer de overige kaas erdoor en breng de saus goed op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Giet de saus over de cannelloni en verdeel de tomaten erover. Bak ongeveer 20-25 minuten in de oven. De bovenkant zal niet echt goudbruin kleuren, maar het gerecht moet door en door warm zijn.
Snijd de basilicumblaadjes in smalle reepjes en strooi dit over de cannelloni. Besprenkel het gerecht met nog wat extra vierge olijfolie.
Eet smakelijk!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Pastarecepten
om 18:23
Hoi. Vandaag dit recept geprobeerd maar als je 2el met 600ml melk doet wordt de saus erg dun. Zou je erbij kunnen zetten hoeveel gram bloem je gebruikt?
Wel erg lekker!!!!
om 18:24
2el bloem bedoel ik.
om 08:20
Hoi Ilona, bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft. 🙂 Ik heb het recept aangepast, was inderdaad niet helemaal duidelijk.
om 21:53
Hoi!
Ik heb al een heleboel gerechten van deze website gemaakt, allemaal goed gelukt en heel erg lekker, waarvoor dank! Nu vroeg ik me af of er ook een manier is om de recepten gemakkelijk te printen zonder foto’s. Op veel receptenwebsites staat een speciale printknop, maar die zie ik hier niet staan (of ik kijk eroverheen).
Groeten,
Roos
om 08:44
Hoi Roos,
Onderaan elk bericht zie je een aantal knoppen staan, waaronder helemaal rechts een groene ‘print friendly’ knop. Wanneer je deze opent kun je rechts bovenin een vakje aanvinken om de afbeeldingen uit te zetten. Succes!
om 16:41
Hoi! Ik snap nu wat het probleem is – ik heb Ad Block Plus geïnstalleerd op mijn computer, en blijkbaar ziet hij deze knoppen ook als advertenties en worden die daarom niet weergegeven. Ik heb het ABP gedeactiveerd voor deze website en de knoppen zijn nu zichtbaar. Bedankt voor de snelle reactie!
om 10:27
Graag gedaan Roos. Fijn dat je weer kunt printen. 🙂