Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Carrot Cake
Deze van oorsprong Amerikaanse carrot cake smaakt absoluut verrukkelijk en gek genoeg helemaal niet naar wortel. De combinatie van het zoete cakebeslag en de roomkaas maken deze taart onweerstaanbaar lekker!
Ik maakte deze carrot cake speciaal voor Pakjesavond en dat pakte nog eens goed uit. Hoewel de originele carrot cake uit een enkele laag cakebeslag bestaat bedekt met roomkaastopping, besloot ik voor een extra feestelijk resultaat de taart in lagen op te bouwen.
Ingrediënten voor de cakebodem
1 winterpeen
200 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren, op kamertemperatuur
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
1 el kaneelpoeder
Ingrediënten voor de roomkaastopping
200 gram monchou, op kamertemperatuur
125 gram poedersuiker
100 gram zachte roomboter, op kamertemperatuur
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de winterpeen met een dunschiller en rasp de wortel heel fijn. Doe hem in een grote kom. Voeg de suiker en de eieren toe en klop door.
Smelt de roomboter op een zacht vuur en voeg toe aan de wortel. Direct goed kloppen met een garde anders krijg je roerei! Zeef de bloem over het beslag en roer het voorzichtig met een spatel door de wortel.
Zodra de bloem vermengd is kan het in een licht ingevette bakvorm met bakpapier op de bodem. Je kunt een enkele laag in een bakblik doen en hier later de roomkaas over verdelen of je maakt net als ik een stapeltaart. Hiervoor gebruik je 3 boterkoekvormen.
Wanneer je het beslag in een enkele laag bakt moet het langer in de oven. Ongeveer 40 tot 45 minuten. De boterkoekvormen kunnen er korter in, ongeveer 15 tot 20 minuten. Wanneer je twijfelt, prik de taart dan in met een metalen pen. Wanneer deze er droog uitkomt is de cake gaar.
Neem de cake uit de oven en snijdt de zijkanten voorzichtig los. Stort de cake op een rooster en trek het bakpapier er voorzichtig af. Laat de cake helemaal afkoelen.
Maak nu de roomkaastopping. Doe de roomboter, poedersuiker en monchou in een kom en klop met de mixer tot een egaal luchtig mengsel.
Wanneer de cake is afgekoeld kunnen we hem besmeren met de roomkaas. Voor de stapeltaart besmeer je iedere cake met een laag roomkaas en stapel je ze op elkaar.
Besmeer dan de buitenkant met de roomkaas en bewaar in de koelkast. Ik vond het lastig om de buitenkant mooi glad en egaal te krijgen omdat de roomkaas zacht is en je het steeds weer wegsmeert. ‘Plamuur’ daarom eerst de buitenkant met weinig roomkaas en houdt wat achter voor later. Zet de taart in de koelkast zodat de roomkaas weer wat harder wordt. Je kunt de taart dan gemakkelijk gladsmeren en afwerken met het overige roomkaasmengsel.
Garneer de taart met wat pepernoten of andere lekkernijen die er leuk uitzien en geniet van de mooie avond die komen gaat!
Herfstrecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 22:04
Hallo, ik wil dit gaan maken, klinkt erg lekker en ben verzot op carrotcake (zonder noten). Welke maat vorm gebruik je? Ik wil 1 laag taart maken.
om 08:49
Hoi Nicolin, ik zou dan een springvorm gebruiken van ca. 23 cm. Houd dus rekening met een langere oventijd als je bakt in een enkele laag. Succes!
om 15:35
wat een goed idee om er 3 boterkoekvormen voor te gebruiken.
ik zit altijd te martelen met het doorsnijden van 1 laag.
jij was mijn licht in heldere dagen.
dankjewel
gerie
om 16:36
Hoi Gerie,
Tegenwoordig gebruik ik een handige taartensnijder voor dit klusje. Scheelt je weer in de afwas. 😉 Echt een uitvinding en helemaal niet duur. Maar, als je deze niet hebt zijn de boterkoekvormen inderdaad ook een handige oplossing. 🙂
om 09:11
Een heerlijke taart, past echt goed bij de decembermaand. Met wat kerstkransjes erop kun je er ook zo een overheerlijke kersttaart van maken.