Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Cheesecake met frambozensaus
Deze cheesecake heeft een knapperige spritsbodem en luchtige roomkaasvulling met een prachtige swirl van frambozensaus. Het is de lekkerste cheesecake die ik ooit gemaakt heb!
Eigenlijk had dit de copycat Starbucks witte chocoladecheesecake met frambozensaus moeten worden, ware het niet dat ik weer eens iets vergat: de witte chocolade! Ach wel, deze variant smaakt er niet minder om. Johan omschreef hem na de eerste hap zelfs als luchtig en fris. Ha! Een mooier compliment voor een cheesecake kan ik me niet wensen!
Ben je net zo’n cheesecake lover als ik, dan moet je dit recept zeker proberen. Wil je na het proeven van deze cheesecake nog steeds liever de Starbucks variant met witte chocolade, laat het me dan weten. Ik duik met liefde opnieuw de keuken voor je in. 🙂
Geschikt om in te vriezen
Ingredienten
- 250 g diepvriesframbozen
- 2 el fijne kristalsuiker
- 300 g sprits koekjes
- 105 g ongezouten roomboter + extra om de springvorm in te vetten
- 600 g naturel roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
- 125 g zure room
- 150 g witte basterdsuiker
- 1 el citroensap
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren + 3 eidooiers (groot)
- 1 (niet afgestreken) el bloem
Verder nodig
Springvorm van 23 cm, fijne zeef, keukenmachine
Bereiding
Doe de frambozen met de 2 el suiker in een pannetje en verwarm totdat de suiker is opgelost en de frambozen openknappen en het sap vrijkomt. Haal de frambozen door een fijne zeef en vang het vocht op. De frambozenpulp mag weg.
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter.
Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de sprits koekjes tot fijne poeder in de keukenmachine. Roer de vermalen sprits door de boter. Schep in de springvorm. Druk de koekkruimels aan de zijkant van de springvorm omhoog tot halverwege zodat je een opstaand randje krijgt. Verdeel de overige koekkruimels over de bodem en druk stevig aan. Veeg met je vinger of een stukje keukenpapier de overtollige koekkruimels langs de springvormrand weg. Zet zolang weg in de koelkast.
Klop de roomkaas los en luchtig. Voeg de overige ingrediënten toe en klop op lage stand verder tot een glad mengsel. Giet het roomkaasmengsel in de springvorm. Schep 8 eetlepels frambozensaus op de cheesecake en trek met de punt van een mes of lepel voorzichtig een streep door de frambozensaus voor een mooi marmereffect. Niet teveel roeren, want dan ziet het er rommelig uit.
De rest van de frambozensaus kun je later apart bij de cheesecake serveren.
Zet de oventemperatuur terug naar 120 graden en schuif de springvorm in het midden van de oven. Leg een bakpapiertje onder de springvorm want hij kan boter lekken tijdens het bakken.
Bak 60 minuten in de oven — het midden van de cheesecake mag nog licht wiebelen als je hem beweegt. Laat de cheesecake volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven en laat daarna een nacht opstijven in de koelkast.
Als de cheesecake na 60 minuten nog teveel wiebelt, verleng de oventemperatuur dan met een extra 10 minuten. Controleer daarna of hij goed is en verleng indien nodig nog eens met 10 minuten, net zolang totdat hij goed is.
Snijd de cheesecake — met een in heet water ondergedompeld scherp mes — in kleine puntjes, want hij is machtig!
Geniet!
Themarecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Moederdag recepten, Valentijnsrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 11:45
Hier staat die nu in de oven. Ik heb er een reep witte chocolade in stukjes aan toegevoegd en de bodem gemaakt van candijkoeken. Ik bak altijd mijn vorm in aluminiumfolie in en zet hem dan op bakplaat waarop ik warm water giet. Dan scheurt de taart minder snel.
om 14:53
Hoi,
Kan de taart ook aangesneden worden zonder dat het mes verwarmd is met warm water?
om 09:22
Hoi Marjo, dat kan wel maar het snijden gaat dan wat moeilijker en je krijgt een minder mooie snijrand.
om 20:15
Oeeee ben donderdag jarig!! Deze ga ik zeker klaarmaken! Trouwens: de versie met witte chocolade lijkt me ook echt heerlijk….
om 08:47
Alvast gefeliciteerd en veel smulplezier gewenst! 🙂
om 17:38
De taart is bij mij best wel gaan scheuren, maar ik lees nu dat ik hem in de oven had moeten laten afkoelen en daarna pas in de koelkast. De springvorm had een opstaand randje, wat maar goed is want hij heeft echt heeel veel boter gelekt! Misschien ook omdat ik roomboter spritsen heb gebruikt?
om 14:53
Hoi Andra, heb je misschien ook de heteluchtoven gebruikt ipv gewone boven- en onderwarmte. Dit maakt ook wel verschil namelijk. Bij mij lekte de bodem ook wat boter maar niet heel veel. Misschien dat roomboterspritsen dit idd versterken. Ik denk wel dat de hoeveelheid roomboter voor het koekkruim aan de ruime kant is dus je kunt gerust iets minder toevoegen. 😉 Als ik deze taart binnenkort nog een keer maak zal ik hiermee experimenteren en een update erbij plaatsen.
om 23:19
Kan ik deze cheesecake ook zonder eieren maken? Dit ivm allergie.
om 13:51
Dat kan helaas niet Maja.
om 17:42
M’n cheesecake moest alsnog 30 min extra dus 120 graden lijkt mij dan te laag. Is wel heel lang zo….
om 10:56
Hi,
Moet de frambozen saus helemaal afgekoeld zijn??
om 22:34
AAAARGH! Cheesecake in de oven, staat de suiker nog op het aanrecht ! Natuurlijk alsnog erdoor geroerd maar heel mijn mooie frambozenpatroontje naar de maan.
Was desalniettemin errug lekker !
om 09:32
O hahaha! Dat zou mij ook kunnen overkomen! 😉 Balen, maar goed opgelost en fijn dat hij alsnog smaakte! 🙂
om 11:23
Heerlijk! Ze hebben gisteravond ervan gesmuld!
Wat een fijn recept! Dank je wel!
om 15:17
Joehoe, superleuk om te horen Bertien! 🙂
om 12:11
Hij was een hit op de verjaardag! Wat een heerlijk recept. Heb hem op 140 graden gebakken voor 50 minuten mijn oven kan niet lager, maar hij was super!
om 09:43
Superleuk om te horen Marinda! Aanstaande zaterdag deel ik ook het recept voor de witte-chocoladecheesecake met frambozensaus! 🙂
om 21:30
Ik ga er vanuit dat je inderdaad 3 extra eigelen bedoelt. Wat voor maat eieren gebruik je? Bij ah kun je tot xl gaan! Medium dan maar?
om 09:03
Hoi Ellen,
Excuus, heb je eerdere vraag over de eidooiers helemaal over het hoofd gezien. Ik bedoel inderdaad 3 extra eidooiers. Ik heb grote (l)eieren gebruikt, maar ik denk dat het ook wel gaat met middelgroot. Succes! 🙂
om 20:36
Hier is de cheesecake prachtig gelukt, morgen proeven..
Met frambozen uit eigen tuin in het midden een hartje gegoten en eromheen een marmerrand. Overigens ook met een huismerk roomkaas.
om 12:06
Is het mogelijk om creme fraiche te gebruiken ipv zure room. Dat heb ik namelijk nog in huis ☺
om 09:04
Ja hoor Lonneke, dat kan!
om 20:19
Klinkt heerlijk! Morgen ga ik de boodschappen er voor halen en vrijdag bakken! Nu al zin in! 🙂
om 10:16
En, en, en? Heeft ‘ie gesmaakt Josianne? Ben superbenieuwd! 🙂
om 12:04
Dag Annemiek,
Kan je deze cheesecake invriezen?
Anders ben ik bang dat ik er niet aan hoef te beginnen…
Groet!
om 09:31
Hoi Hanneke, ja hoor dat kan! 🙂
om 12:31
misschien domme vraag maar bedoel je in dit recept 3 eieren plus nog extra 3 eierdooiers?
lijkt me heerlijk om te gaan maken
om 18:19
Oehhhh, het water loopt mij al in de mond… helaas na 60 min in oven nog wel heeeel erg wiebelig.. Er maar iets langer ingelaten.. Vind het zo lastig bepalen met cheesecake wanneer is het nou te kort en wanneer nou te lang?
We gaan het zien!
Dankjewel voor dit recept (en de makkelijk te volgen instructies 😉 )
om 10:26
Hoi Jolande, wat leuk dat je de cheesecake gemaakt hebt! Ik heb heeeeeel benieuwd of het gelukt is … 🙂
om 11:43
nou….. qua smaak zeker! maar ik kreeg m niet stevig!
de 60 min op 120 graden bleken echt niet genoeg. (miss is de temp van mijn oven niet helemaal meer top….) heb m langer er in gelaten en de temperatuur wat verhoogd. Maar hij bleef ‘zacht’ van binnen en niet zo ‘stevig’ als ik bij een cheesecake graag zie.
Haha en wat er met mn frambozen saus gebeurd is weet ik ook niet…. zo mooi als het bij jou er bij op bleef liggen deed het bij mij niet, naar de bodem gezakt 🙂 alsof mn mengsel al te vloeibaar was bij het er op gieten, zakte er zo doorheen.
we gaan m zeker nog eens proberen, dus mocht je nog tips hebben… GRAAG!
om 13:41
Potverdikkie, dat is balen Jolande. 🙁 Het is belangrijk om de Philadelphia roomkaas direct uit de koelkast, dus goed koud, te verwerken. Op kamertemperatuur wordt de roomkaas tijdens het kloppen te dun. Had je de oven voorverwarmd op 180 graden en toen teruggezet? Verder kun je de cheesecake rustig langer bakken als dat nodig is. Elke oven werkt inderdaad anders. De binnenkant van de cheesecake mag nog licht wiebelen als je de vorm beweegt. Als de vulling na een uur nog teveel wiebelt verleng je de oventemperatuur gewoon met een extra 10 minuten. Daarna weer controleren en eventueel nog eens verlengen met 10 minuten, net zolang totdat hij goed is. Dan volledig laten afkoelen in de uitgeschakelde oven en daarna een nacht in de koelkast. Dan moet het de volgende keer echt goedkomen Jolande. De aanhouder wint! 🙂
om 23:03
Eigenlijk gewoon heel trouw al je stappen opgevolgd hahaha! Ook die in deze beschrijving.
behalve…. koude roomkaas…. die was volgens mij niet koud genoeg en…… van een ander merk, zou dat het soms zijn 😉 ?!
gewoon een goede reden om hem nog een keer te maken!
om 13:04
Hoi Jolande, dat zijn twee hele belangrijke aanpassingen die je noemt… Ik zou het zeker nogmaals proberen! 😉