Deze zomerse citroen tiramisu is een heerlijke variant op de Italiaanse klassieker. Fris van smaak door de citroen en heerlijk luchtig. De perfecte afsluiting van een zomers diner, eventueel geserveerd met een glaasje ijskoude Limoncello.
Met of zonder alcohol
Ik heb zelf geen Limoncello toegevoegd zodat onze dochter hier ook van kon smullen, maar dat kan wel. Voeg naar smaak een scheut Limoncello toe aan het einde van stap één in de bereiding hieronder.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Doe het citroensap met 80 g suiker in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Vul de citroensiroop aan met koud water tot je 250 ml citroenlimonade hebt. Voeg een scheut Limoncello (naar smaak) toe als dat wenselijk is.
Splits de eieren. Klop de eidooiers in een hittebestendige kom au bain-marie (op laag vuur) samen met 75 gram suiker, de vanille-extract en de rasp van een halve citroen. Klop tot het mengsel verdubbeld is in volume en bijna wit van kleur is. Haal de pan van het vuur. Dek de kom af met vershoudfolie en laat afkoelen.
Klop de eiwitten in een schone kom tot stijve pieken — voeg beetje bij beetje de overige 75 gram suiker toe.
Klop de mascarpone door het eidooiermengsel en spatel vervolgens het eiwit luchtig door het mascarponemengsel.
Dip de helft van de lange vingers in de citroenlimonade en leg ze in de ovenschaal. Bedek met de helft van het mascarponemengsel. Bedek opnieuw met, in citroenlimonade gedipte, lange vingers en bedek met het overige mascarponemengsel. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Rasp voor serveren wat verse citroenrasp over de citroen tiramisu en serveer direct.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie