Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Coq au vin (Riesling)
Ik ben dol op het klassieke Franse stoofgerecht coq au vin waarin een kippetje zachtjes gaar wordt gestoofd in een heerlijke rodewijnsaus. Omdat de herfst pas net begonnen is vond ik deze variant met sprankelende witte wijn een goed alternatief, coq au Riesling!
Ingrediënten
- 1450 g kippenbouten (ca. 3 stuks) zonder vel*
- 300 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
- 2 grote tenen knoflook, geperst
- 1 grote prei, gewassen en in dunne ringen gesneden
- 125 g gerookte spekblokjes
- 750 ml Riesling
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- Paar takjes dille of peterselie voor de garnering
- Olijfolie
*Omdat je de kip stooft is het smakelijker om kippenbouten zonder vel te gebruiken. Ik heb het vel door de poelier laten verwijderen. In plaats van kippenbouten kun je ook kipdijfilet gebruiken. In dat geval is 800 g voldoende.
Verder nodig
Grote braadpan met deksel
Bereiding
Verhit de braadpan met een scheutje olijfolie en bak de spekjes op laag vuur tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe en bak de prei en knoflook mee totdat deze zacht zijn.
Voeg de champignons toe, roer door de prei en leg de kippenbouten en laurierblaadjes erbij. Blus het geheel af met de fles Riesling. Zorg dat alle kip net onder de wijn staat.
Breng de wijn aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat 30-45 minuten zachtjes pruttelen, of totdat het vlees makkelijk van het bot loslaat. Haal de kip uit de pan en laat iets afkoelen totdat je ze vast kunt houden. Laat ondertussen de Rieslingsaus op middelhoog vuur zachtjes inkoken. Pluk het kippenvlees van de botten en voeg weer toe aan de saus. (Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de kip met bot en al te serveren. In dat geval haal je de kip uit de pan, laat de Rieslingsaus inkoken en warm vervolgens de stukken kip alleen weer even op in de saus.)
Serveer de coq au vin met wat gekookte pasta, rijst of aardappelpuree.
De wittewijnsaus blijft vrij dun, serveer er daarom ook wat knapperig stokbrood bij om de laatste restjes van het verrukkelijke vocht mee op te deppen.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Franse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Kiprecepten
om 17:30
Ik heb dit gerecht afgelopen weekend gemaakt en het was heerlijk.
We hebben er onwijs van genoten.
In plaats van de kippenbouten heb ik kipdijtjes gebruikt.
Verder staan er mooie recepten op deze pagina, ik krijg er altijd weer inspiratie van.
om 12:46
Met kippendijen kan het inderdaad ook prima Jan, die blijven ook lekker sappig en mals. Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft!