Courgette is een veelzijdige groente waar je alle kanten mee op kunt. Dit keer verwerk ik hem in een quiche met spekjes en romige vulling met Parmezaan. Door de courgette te raspen en even aan te bakken verdampt het vocht en krijgt hij een lekkere smaak. Ik serveer deze quiche graag met een lekkere salade erbij als avondeten, maar je kunt hem ook als lunch serveren. Ook de volgende dag smaakt hij lekker, warm hem dan afgedekt weer even op in de oven.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Tip! Vervang de helft van de crème fraîche eens door slagroom. De vulling wordt dan nog romiger.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de springvorm in met boter of olie en bekleed de bodem en randen met bladerdeeg.
Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak de spekjes op middel, laag vuur tot ze kleuren.
Voeg de ui, knoflook, courgette en 1 theelepel tijmblaadjes toe. Bak al roerend op middelhoog vuur tot het vocht uit de courgette verdampt is en hij begint te kleuren. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Verdeel de courgette over de quichebodem.
Klop in een kom de crème fraîche, eieren en Parmezaan los en en breng op smaak met zout en peper (niet teveel, de spekjes en Parmezaan zijn ook zout). Giet over de courgettevulling. (Je kunt de deegrand tot net boven de vulling afsnijden zodat ze na het bakken ongeveer even hoog zijn, maar je kunt hem ook laten zitten.)
Bak circa 25 minuten in het midden van de oven, of tot hij goudbruin is. Warm of lauwwarm het lekkerst, maar ook koud heel smakelijk.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie