Deze crème brûlée met witte chocolade is pure verwennerij! Door gesmolten witte chocolade toe te voegen aan het klassieke custardrecept, wordt hij extra romig en krijgt hij een heerlijk zachte, zoete smaak. En natuurlijk blijft de gekarameliseerde suikerlaag het hoogtepunt – dat satisfying krakje met je lepel!
Serveer het met wat vers fruit, zoals frambozen, blauwe bessen en aardbeien voor een frisse touch. Dit dessert is altijd een succes, of je het nu serveert tijdens het kerstdiner met familie of vrienden of gewoon een momentje voor jezelf. Altijd genieten!
Van tevoren maken
Crème brûlée is het perfecte toetje om van tevoren te maken, hij moet namelijk een nacht opstijven in de koelkast om goed stevig te worden. Voor serveren hoef je hem alleen te bestrooien met suiker en te karameliseren met een brander.
Crème brûlée brander
Gebruik voor het karameliseren van het suikerlaagje het liefst een crème brûlée brander (voor 2 euro bij de Action) en zet ze niet onder een ovengrill. De custard zal in de oven warm en zacht worden, terwijl deze juist stevig en koud moet zijn.
Witte chocolade
Witte chocolade is lekker zoet dus je hoeft geen extra suiker toe te voegen. Je kunt de witte chocolade ook weglaten en vervangen door 100 g fijne kristalsuiker. Dan maak je de klassieke crème brûlée.
Verse vanille
Ook bevat witte chocolade vaak vanille dus voor de smaak hoef je die niet extra toe te voegen. Toch vind ik die kleine, zwarte vanillespikkels in de room altijd iets extra’s toevoegen, dus voeg gerust verse vanillemerg toe als je dat wilt.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 130 graden. Zet de crème brûlée bakjes in een ovenschaal op een bakblik.
Doe de slagroom, witte chocolade en desgewenst de vanillemerg in een steelpannetje en verwarm (niet laten koken) tot de chocolade is gesmolten.
Doe de eidooiers in een hittebestendige kom en voeg al roerend met een garde de hete room toe. Klop glad en doe het mengsel weer terug in de pan.
Verhit de room al roerend met een garde een paar minuten tot hij iets dikker wordt maar nog steeds vloeibaar is. Laat het mengsel niet koken, dan krijg je roerei.
Schenk het roommengsel in de crème brûlée bakjes. Schenk zoveel water in de ovenschaal tot het water ter hoogte van de roomvulling staat.
Bak 20 tot 30 minuten in de oven, of net zolang tot het roommengsel gestold is. De vulling mag nog wel heel licht wiebelen, het stijft verder op als het afkoelt.
Laat de bakjes afkoelen en zet daarna een nacht afgedekt in de koelkast.
Bestrooi de crème brûlée met de suiker en brand met een gasbrander tot de suiker goudgeel en gekarameliseerd is.
Serveer de crème brûlée met vers fruit en een blaadje munt.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie