Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Mieks Special: croque-madame
Croque-madame. O, alleen die naam al doet me watertanden!
Jaren terug werd ik verliefd op dit smulgeluk door de film It’s Complicated. Als Jane (Meryl Streep) in haar idyllisch Amerikaanse keuken een croque-monsieur klaarmaakt voor Adam (Steve Martin), de architect die de uitbouw van haar huis ontwerpt, raak ik betoverd. Nu, als ik mijn ogen sluit, proef ik weer de emoties van dat fragment. De sfeer van verrukking, de smaak van vertroeteling, het opborrelen van de liefde; het is een ultiem gerecht voor een heerlijk ontspannen zaterdagavond.
Met een gebakken spiegeleitje erbij verander je de klassieke croque-monsieur moeiteloos in een elegante croque-madame: de perfecte Mieks Special!
Lunch of hoofdgerecht voor 2 personen — 15 minuten + 20 minuten in de oven
Ingrediënten
- 4 dik gesneden plakken zuurdesembrood
- 4 plakken beenham, iets dikker gesneden
- 4 plakken goede smeltkaas
- Smeerboter
Voor de bechamelsaus
- 25 g ongezouten roomboter
- 25 g bloem
- 200 ml melk
- 30 g geraspte kaas + extra om te bestrooien
- Snufje nootmuskaat
- Zout en peper uit de molen
Verder nodig
Kleine steel- of sauspan, bakpapier
Bereiding
Smelt de boter op laag vuur in een kleine steelpan en voeg de bloem toe. Blijf ongeveer een minuut met een garde roeren, totdat de bloem gaar is. Voeg beetje bij beetje en al roerend met de garde de melk toe, totdat je een gladde, dikke saus hebt. Voeg 30 gram geraspte kaas en een snufje nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Laat nog een minuut op laag vuur zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het brood op een met bakpapier bekleed bakblik en verdeel de bechamelsaus over de vier boterhammen. Beleg twee boterhammen royaal met ham en kaas en dek af met de overige boterhammen. Bestrooi de bovenkant met wat geraspte kaas en schuif ze in de oven.
Bak circa 20 minuten, of totdat het brood en de bovenkant goudbruin zijn.
Serveer met een salade en een gebakken spiegelei.
Eet smakelijk!
Mieks Special, Wereldgerechten, Franse recepten, Mannenvoer, Lunchrecepten
Deel je reactie