Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
De gezondheidsvoordelen van zalm (inclusief vijf recepten!)
Gezondheidsexperts zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Meer vette vis eten is echter een advies dat je van allerlei kanten hoort. Zalm is een goed voorbeeld van een gezonde vette vissoort. Puur Figuur vertelt je in dit artikel welke gezondheidsvoordelen zalm je te bieden heeft.
1: Geweldige bron van omega 3
Zalm is een geweldige bron van omega 3. Wilde zalm scoort hierbij nog iets beter dan kweekzalm.
Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dat je ze dus uit je voeding moet halen. Het gemiddelde Westerse dieet bevat echter te weinig omega 3. Meer zalm eten is een goede manier om dit te verbeteren.
Omega 3-vetzuren kunnen onder andere bijdragen aan:
- Het verminderen van ontstekingen
- Een gezonde bloeddruk
- Een gezond hart en vaatstelsel
- Sterke botten en gewrichten
- Het gezond houden van je hersenen
- Het voorkomen en behandelen van depressie
- Het voorkomen van macula degeneratie (een veelvoorkomende oogaandoening)
- Het bestrijden van niet-alcoholische leververvetting
- Het verlichten van menstruatiepijn
2: Rijk aan B-vitamines
Zalm is rijk aan verschillende B-vitamines. Vooral qua B2, B3, B6 en B12 scoort deze vis goed. Daarnaast bevat zalm ook een redelijke hoeveelheid B1 en B11 (beter bekend als foliumzuur).
B-vitamines zijn erg belangrijk voor het gezond houden van je hersenen en zenuwstelsel. Ook gebruikt je lichaam vitamine B om je voeding om te zetten in energie.
3: Bomvol selenium
Zalm bevat veel selenium. Dit is een spoorelement, wat betekent dat het een mineraal is waar je lichaam maar een klein beetje van nodig heeft.
Het beetje selenium dat je nodig hebt, is echter wel heel belangrijk. Het beschermt je cellen en rode bloedlichaampjes tegen beschadiging. Ook kan het zware metalen (die soms in voeding voor kunnen komen) minder giftig maken.
Verder draagt selenium bij aan sterke botten en aan een goede werking van je schildklier.
4: Gezond hart dankzij kalium
Je voeding kan een grote invloed hebben op het risico dat je te maken krijgt met hart- en vaatziektes. Zalm is een goed voorbeeld van voeding die helpt om je risico te verkleinen.
Dit is deels te danken aan de omega 3-vetzuren, maar zalm bevat ook een erg belangrijk mineraal: kalium.
Kalium draagt bij aan een gezonde bloeddruk, wat op verschillende manieren helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.
Ook als het om kalium gaat, scoort wilde zalm beter dan de gemiddelde kweekzalm
5: Rijk aan eiwitten
We hebben eiwitten nodig voor gezonde spieren, botten en haren. Ook gebruikt ons lichaam eiwit bij het aanmaken van hormonen.
Niet alle eiwitten zijn hetzelfde. Eiwitten bestaan namelijk uit verschillende aminozuren. Welke aminozuren een eiwit bevat, verschilt per bron.
Zalm is een goede bron van eiwit omdat het alle aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft.
6: Een slank lichaam
Dankzij de eiwitten kan zalm bijdragen aan een slank lichaam.
Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je minder hormonen aanmaakt waar je honger van krijgt. Het resultaat: het wordt makkelijker om minder te eten. En dat kan je helpen om af te slanken of om op gewicht te blijven.
Ook de omega 3-vetzuren kunnen hierbij helpen. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die omega 3 linken aan gewichtsverlies en minder buikvet.
Om te onthouden
Zalm is een erg gezonde eiwitbron. Het zit bomvol omega 3 en levert belangrijke mineralen. Deze stoffen kunnen onder andere bijdragen aan een gezond hart, het beschermen van je lichaamscellen, een slank lichaam en sterke botten en spieren.
Natuurlijk sluiten we dit artikel niet af zonder wat heerlijke KeukenLiefde recepten met zalm. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Salade met gebakken zalm en knoflookgarnalen
- Citroenrisotto met gekarameliseerde wortel en gebakken zalm
- Garnalencocktail met zalm en sriracha mayonaise
- Sushi bowl met groene asperges
- Thaise vissoep
Bronnen: Shima Jazayeri, Mehdi Tehrani-Doost, Seyed A Keshavarz, Mostafa Hosseini, Abolghassem Djazayery, Homayoun Amini, Mahmoud Jalali, Malcolm Peet, Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 2008. Merle BM, Benlian P, Puche N, Bassols A, Delcourt C, Souied EH, Invest Ophthalmol Vis Sci, 2014. Fotuhi M, Mohassel P, Yaffe K, Nat Clin Pract Neurol, 2009. Mandana Zafari, Fereshteh Behmanesh, Azar Agha Mohammadi, Caspian J Intern Med, 2011. Stonehouse W, Pauga MR, Kruger R, Thomson CD, Wong M, Kruger MC, Br J Nutr, 2011. Pacifico L, Bonci E, Di Martino M, Versacci P, Andreoli G, Silvestri LM, Chiesa C, Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2015. Thorsdottir I, Tomasson H, Gunnarsdottir I, Gisladottir E, Kiely M, Parra MD, Bandarra NM, Schaafsma G, Martinéz JA, Int J Obes (Lond), 2007.
Deel je reactie