Ingrediënten
- 450 g zelfrijzend bakmeel
- 450 g witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 75 g cacaopoeder
- 2 tl baksoda, gezeefd
- 200 g zachte, ongezouten roomboter
- 250 g yoghurt of melk, lauw
- 3 grote eieren
- 250 ml hete koffie
Afwerking
- 1 recept chocoladeganache
- 1 bakje verse frambozen
Nodig
- Ronde springvorm van 26 cm
- Vel bakpapier
- Spatel
- Elektrische handmixer
- Fijne zeef
om 21:14
Dag Annemiek,
Kan ik hiervoor magere yoghurt gebruiken?
om 16:56
Ja hoor, dat kan!
om 21:02
Uitstekend recept. Heb hem in twee kleinere vormen gebakken. Er daarna 4 lagen van gemaakt. Eerste drie lagen met frambozen jam(zonder suiker) besmeerd, en daarop mix van slagroom en mascarpone. Buitenkant met garnache en frambozen. Heerlijk, en prachtig. Voor de kerstlunch 😁
om 10:17
Dat klinkt heerlijk Lies!
om 20:38
Het was enorm veel beslag, en hij ging nog rijzen als een malle! Hij moest bij ons langer dan een uur. De ganache was helaas gesplitst en erg olie-achtig, my mistake!
De smaak van de cake was goed.
om 17:53
Hoe jammer, ik wilde dit recept 5 sterren geven, maar deed per ongeluk 2 sterren. Het is een heerlijke, makkelijke taart! Lukt altijd!
om 21:33
Ik heb de taart gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter, wat is hij lekker en erg mooi gelukt. Van wit marsepein witte hartjes en groot het cijfer 20 erop gemaakt.
om 09:03
Ah wat leuk om te horen Gonny! Leuk idee van dat marsepein! En van harte gefeliciteerd met je dochter haar 20ste verjaardag! ?
om 23:40
Ik ben sinds kort met bakken begonnen, en het gaat me goed af! Toen ik dit recept las had ik echter wel een aantal vragen. Ik ben volledig blind, maar vind dit wel een leuke uitdaging, echter weet ik niet precies hoe groot mijn bakvorm is omdat de grote niet staat aangegeven op de onderkant. Ik wilde dus van ieder ingrediënt wat extra toevoegen, zodat ik zeker weet dat mijn bakvorm goed vol komt. Ik heb een elektrische keukenmachine, welke tool kan ik het beste gebruiken, als ik de garde gebruikt denk ik namelijk dat het beslag te dun wordt en dat de boter niet goed kan worden opgenomen omdat deze niet gesmolten is zoals het geval zou zijn bij bijvoorbeeld een cake. Ik zou natuurlijk een deeghaak kunnen gebruiken, maar dan wordt het een deeg en denk ik niet dat het een chocoladecake wordt zoals in het recept beschreven staat.. ik zou de andere tool kunnen gebruiken die erbij zit, die heb ik al eens eerder gebruikt om een bananen brood te maken en dat ging prima, maar toch twijfel ik nog een beetje. Ik denk dat ik er gewoon eens aan gaan beginnen en dan ga ik kijken hoe dat uitpakt. Ik heb niet erg veel te verliezen, en zoals ik al eerder zei ik vind het een fantastische uitdaging! Ik denk dat ik van ieder ingrediënt ongeveer 50 g extra toevoegen samen met een extra ei.. Zo heb ik het destijds bij mijn cake recept ook opgelost toen ik mijn cake vorm niet helemaal vol kreeg en dus een vrij dunne keek had als resultaat waar ik het niet mee eens was.. In dat geval moest je van alle ingrediënten 250 g hebben samen met vijf eieren. Ik heb er toen Bij de tweede keer dat ik dat recept maakte er voor gekozen om zes eieren te gebruiken en 300 g van ieder ingrediënt en dat deed wonderen. Sindsdien is mijn cake veel gevraagd op verjaardagsfeesten en ben ik vaak te vinden in de keuken om hem te maken
om 15:41
inderdaad super makkelijk en erg lekker! Om het nog makkelijker te maken heb ik in plaats van ganache hazelnootpasta ( uit een potje) op de taart gesmeerd en chocoladevlokken er over gestrooid.
Doormidden snijden en een laag “dulce leche” ( gecondenseerde melk laten karameliseren) er tussen smeren is ook erg lekker. Al is het wel lastig om de bovenste helft er weer netjes op te krijgen.
om 13:22
Oh, dat klinkt als een heerlijke variant Andrea! 🙂
om 16:37
Hoi, ik wil de taart morgen maken voor nieuwjaar. Ik wil het brengen naar mijn tante in België maar dat is een tijdje rijden van hier naar daar, en dan heb ik de cake al gemaakt. Maar ik wil de chocoladeganache ook er op maar dan word het hard. wat moet ik doen?
om 15:02
Ik heb de taart al een paar keer gemaakt, heerlijk! Heb ook al taart doormidden gesneden en daar ganache gebruikt. Maar nu wil ik er fruit in verwerken, dus iets van jam op de helft, en welke smaak dan? Vind roodfruit zo afgezaagd… en moet ik alleen jam gebruiken of kan ik dan eerst een laag ganache en dan jam?
om 15:44
Hoi Suus, ik vind het lastig om jou te vertellen wat je moet doen, dat is namelijk een kwestie van smaak. Een laag frambozen-, kersenjam in het midden zou wel erg lekker zijn denk ik en die bijvoorbeeld bedekken met verse frambozen of kersen (vlaaivulling kun je ook gebruiken). Ik zou de ganache dan weglaten in het midden, anders wordt het teveel van het goede. De bovenkant kun je dan gewoon bedekken met ganache en eventueel extra fruit.
om 17:59
Dank je! Ik ga taartvulling in het midden gebruiken, en ganache en fruit bovenop?
om 11:07
Klinkt goed! Ik ben benieuwd naar het resultaat! 🙂
om 20:40
Heerlijk! M’n zus werd 21 en wou graag een taart maken ik had nog niet veel ervaring met koken (ben 17) en heb deze taart zonder enige moeite kunnen maken! Iedereen heeft er van genoten!
om 11:08
Ahhhh, wat leuk! Nog gefeliciteerd met je zus Joost, supertof om te horen dat de taart een succes was!
om 17:11
Vraagje kan ik ook gewoon bakingpoeder gebruiken ?
om 08:04
Hoi Nadia, bakingpoeder of bakpoeder zit al in zelfrijzend bakmeel. De baksoda werkt in combinatie met het zuur van de yoghurt waardoor er kleine gasbelletjes ontstaan die de cake extra luchtig maken. Ik zou dus echt baksoda gebruiken in dit recept.
om 21:23
Vraagje; Kan je dus melk of yoghurt gebruiken? Ene is zuur en ander niet? En dan lauwe yoghurt?
Gr Juliet
om 11:18
We konden het avondeten overslaan na deze taart, maar hij was echt eeeeerg lekker! zag er ook nog eens fantastisch uit én een fluitje van een cent om te maken. Bedankt voor dit recept!
om 11:32
Kan je de koffie ook vervangen door dezelfde hoeveelheid melk?
Het lijkt me superlekker die Amerikaanse chocoladetaart! Ik ga hem vandaag maken voor mijn verjaardagsfeestje met mijn vriendinnen!
om 23:02
Hoi,
Kan ik de taart afgebakken en met de ganache erover ook bewaren in de koelkast of moet het de zelfde dag eeop
om 19:24
Ja hoor, dat kan. De ganache stijft wel op in de koelkast.
om 09:19
Hoi Annemiek,
Wat mij verward is dat je de hoeveelheden wel schrijft op de ‘Nederlandse’ manier. Normaal gesproken staan de hoeveelheden dan ook als bijv table spoon geschreven als je deze Amerikaanse maten moet aanhouden. Ik gok het maar niet om deze hoeveelheden 1 op 1 over te nemen. Ik ga kijken of ik ze kan omrekenen naar Nederlands want volgens mij is de Xenos niet open vandaag en ik wil het vandaag maken haha.
Groet,
Miranda
om 19:56
Staat er nu toch in NL hoeveelheden?
om 14:28
Om verwarring te voorkomen heb ik het recept aangepast naar Nederlandse maatstaven. 🙂
om 17:35
Een vraagje, proef je hier de koffie door de taart? Of dient de koffie alleen voor de smeuigheid?
Esmee
om 11:53
De koffie proef je niet als zodanig terug, hij geeft de cake alleen een heel subtiele smaak.
om 10:19
Hij is super heerlijk en erg makkelijk
Bedankt !
om 10:41
Graag gedaan Honorata. Leuk om te horen dat hij smaakt! 🙂
om 16:06
Kun je ook bakpoeder gebruiken ips baksoda, ik vind dat je altijd zo’n nasmaakje overhoudt als je baksoda gebruikt 🙁
om 16:26
Hoi Amal, daar heb ik geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel kan.
om 08:13
Kan ik ook 6 eieren gebruiken zodat de cake iets luchtiger wordt?
om 10:05
Hoi Dris, dat durf ik niet te zeggen. Je zou het moeten proberen… 🙂
om 15:42
Ik ga het zo proberen! Ipv gewone koffie heb ik hazelnoot koffie. Op goed geluk!!!
om 09:57
Ben erg benieuwd …! 🙂
om 21:58
Geweldige taart!
Ik heb ipv een 30 cm bakvorm een 26 cm gepakt.
En van alle ingrediënten een 2/3 genomen. (behalve de eieren)
Werkt echt top! Heerlijk luchtig, romig en smaakvol!!
om 15:53
Heel leuk om te horen Leonie! Ik krijg er direct weer zin in…:)
om 18:05
heel lekker taart 10 plus hier voor ik heb het zelf ook gemaakt heel lekker en als je wat wilt bij me antwoorden klik dan maar op me en antwoorden
om 18:07
en het is ook goed gelukt
om 08:52
Deze heb ik gemaakt in een vierkante bakvorm, was machtig maar heerlijk. Wist niet of ik de grootste lepel moest gebruiken of 1 slag kleiner voor de baksoda.
om 09:29
Hoi Debby,
Voor de baksoda heb je 2 theelepels nodig, dus niet de grootste want dat is een tbsp (eetlepel). Een slagje kleiner is de tsp (theelepel). Hij is inderdaad machtig, kleine puntjes snijden is aan te raden… 😉
Annemiek
om 09:21
heerlijk , deze taart komt in onze lievelingstaartenboek, …Ik las pas later dat er een Amerikaanse maatlepel bij nodig was, nou die had ik niet en nam de gok. Ik weet niet of het een groot verschil is, maar de mijne is super lekker precies zoals ik het lekke vind, een beetje vochtig en toch super luchtig. Voor de Ganash heb ik Belgische chocoladereep gebruikt..had trouwens heel veel over, maar dat is ook geen probleem. Dankjewel:-)