Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Deze ingrediënten liggen altijd in mijn voorraadkast
Een goedgevulde voorraadkast is goud waard. Zo hoef je alleen maar wat verse ingrediënten in huis te halen om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. In je voorraadkast bewaar je producten die lang(er) houdbaar zijn. Welke producten dat zijn is grotendeels persoonlijk. In dit artikel vertel ik je welke producten standaard in mijn voorraadkast (in ons geval moet ik eigenlijk kelder zeggen) liggen. Wellicht haal je er inspiratie uit!
Nog meer tips om te koken met lang houdbare producten en recepten vind je hier!
Basis
- Keukenzout (gebruik ik alleen voor het kookwater en het snufje zout in gebak)
- Zeezout en zwarte peper uit de molen (onmisbare smaakmakers)
- Zonnebloemolie, arachideolie en olijfolie om in te bakken
- Extra vierge olijfolie (smaakmaker)
- Witte balsamicoazijn
- Bouillonblokjes (groente, kip, rund en paddenstoelen)
- Gedroogde pastasoorten (lasagne, fusilli, penne, spaghetti en macaroni)
- Rijst (basmati, pandan, sushi en risotto)
- Couscous, quinoa
- Bonen, linzen, kapucijners, kikkererwten, etc.
- Currypasta
- Kokosmelk
- Lang houdbare slagroom (voor sauzen en soep)
- Lang houdbare halfvolle melk (voor bechamelsaus, pannenkoeken, wentelteefjes)
- Tomaten frito
- Blikjes tomatenpuree
- Tomaten passata
- Blik tomatenblokjes
- Blikje mais
- Zachte tortillawraps
- Olijven
- Kappertjes
- Paneermeel en/of panko
- Blikje tonijn en/of zalm
- Maizena of aardappelzetmeel
- Havervlokken (voor zelfgemaakte granola)
Om mee te bakken
- Patentbloem
- Zelfrijzend bakmeel
- Bakpoeder
- Gist
- Poedersuiker
- Fijne kristalsuiker
- Vanillesuiker
- Jam (frambozen- of aardbeienjam)
- Honing
- Pure chocolade
Beperkt houdbare ingrediënten die je buiten de koelkast bewaart
- Uien en sjalotten
- Knoflook
- Eieren (Ik bewaar de eieren in kelderkast, daarom zet ik ze hier neer. Volgens het voedingscentrum kun je eieren echter het beste in de koelkast bewaren)
- Aardappels
- Zoete aardappel (Lang houdbaar, perfect voor zoete aardappelfrietjes of voor curry)
- Pompoen (Heel lang houdbaar! Ideaal om verse pompoensoep te maken)
Bijzondere ingrediënten
- Sesamolie (smaakmaker voor Oosterse gerechten)
- Sushi-azijn (ik heb altijd het merk Otafuku die ik koop in de toko)
- Sojasaus (lichte en donkere)
- Oestersaus
- Ketjap manis
- Sambal oelek (heet)
- Sambal manis (zoet)
- Norivellen (om sushi te maken of geknipt in reepjes als smaakmaker in sushi bowl)
- Furikake (Japans rijststrooisel, bijv. voor bij de sushi of om over de rijst te strooien. Je koopt het in de toko)
Sauzen
- Satésaus (waar je water aan moet toevoegen)
- Mayonaise
- Curry
- Ketchup
- Zoete chilisaus
- Dijonmosterd
Gedroogde kruiden en specerijen
- Bieslook
- Peterselie
- Dille
- Tijm
- Rozemarijn
- Oregano
- Basilicum
- Paprikapoeder
- Chilipoeder
- Chilivlokken
- Cajunkruiden
- Kerriepoeder
- Kaneel
- Komijnpoeder
- Nootmuskaat
- Koriander
Noten en gedroogd fruit
- Walnoten (lekker in gebak of in salades)
- Pijnboompitten (om zelf pesto te maken of in salades)
- Hazelnoten (lekker in gebak of in salades)
- Cashewnoten (voor kip siam, salades of om te snoepen)
- Witte en blauwe rozijnen
- Sesamzaadjes
Ook handig om in huis te hebben
- Pot zoetzure augurken
- Gefrituurde uitjes
- Pindakaas
- (Borrel)Toastjes of crackers
- Ontbijtcrackers
- Beschuit
- Harde chorizo- of salamiworst
- Gedroogde maiskorrels (om zelf popcorn te maken)
Ben ik volgens jou nog iets vergeten, laat het me dan weten! Ik ben heel benieuwd wat er in jouw voorraadkast niet mag ontbreken.
om 18:35
Beste Annemiek,
Misschien een aanvulling:
Rookworst, bami. blikje corned beef, Maggie, fond en Marmite.
Natuurlijk moet je centjes verdienen maar de advertenties worden steeds irritanter.
Gtx. Louis.
om 10:30
Hoi Louis, bedankt voor je leuke aanvulling! Fond, Maggie en bami heb ik inderdaad ook vaak in huis! De advertenties gaan we even achteraan. Hadden idd gezien dat er een hele irritante opstaat en dat is zeker niet de bedoeling!