Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Een kijkje in de keuken week 1-2021
Elke week gun ik je een kijkje in onze keuken. Hoe ziet ons dagelijks leven eruit? Wat doen we allemaal en wat staat er ’s avonds op tafel? Je leest het hier!
Wil je niks missen? Volg ons live op Instagram! Heb je zelf ook een leuke foto gemaakt van een KeukenLiefde-gerecht? Tag KeukenLiefde op social media, of deel je foto met #keukenliefde. Dan kunnen wij ook meegenieten!
Dinsdag
Johan zijn ouders komen ’s ochtends twee sierappelboompjes brengen. De boompjes had Johan jaren geleden cadeau gegeven aan zijn opa en oma, maar nu ze er allebei niet meer zijn wilde Johan de boompjes graag in onze tuin neerzetten. De kleine sierappeltjes zijn heel mooi om binnen en buiten te gebruiken als decoratie en in kransen. We hebben ze een mooi plekje gegeven in de zijtuin.
Als Johan zijn ouders weer naar huis gaan, nemen ze Ella-Marie mee om een nachtje te logeren. Johan en ik vermaken ons de rest van de middag op kantoor. ‘ s Avonds hebben we allebei geen zin om te koken, dus halen we een Chinese rijsttafel. We bestelden het maandmenu voor twee personen met babi pangang, foe yong hai en kipsaté, een extra bak ossenhaas in oestersaus en daarbij een bak mihoen. En we bestellen extra mini loempia’s erbij, die dingen zijn verslavend lekker! PS Mocht je zin hebben om zelf een rijsttafel te maken, hier vind je recepten voor babi pangang, foe yong hai, kipsaté, bami goreng, nasi goreng, mihoen goreng en biefstuk in oestersaus. Leef je uit! 🙂
Woensdag
Johan gaat ’s ochtends de tuin in om beukenhaagjes te planten rond de moestuin. We willen de moestuin gaan afbakenen met beukenhaagjes en schapenhek en verhoogde moestuinbakken gaan maken om het moestuinieren naar een next level te brengen. Wordt vervolgd… 🙂 Wist je trouwens dat we ook tuinboeken in onze webshop verkopen? Je vindt ze hier!
Ik zit ondertussen op kantoor om recepten uit te schrijven voor de website en het nieuwe KL-kookboek en foto’s te bewerken. ’s Avonds eet Johan nog een keer Chinees en ik maak een bordje pasta voor mezelf. Er ligt namelijk al heel lang een zakje pasta carbonara van Knorr in de kelder en daar had ik zo’n zin in. Hallo guilty pleasure! ✋?Om me wat minder schuldig te voelen voeg ik altijd verse ingrediënten toe… ? Het Chinese eten dat over was ging in de vriezer.
Donderdag
Oudjaarsdag! Ik sta al vroeg in de keuken om oliebollenbeslag en appelbeignets te maken. Het was de eerste keer dat ik appelbeignets van bladerdeeg maakte en dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Ik had geen goede uitsteker, het bladerdeeg scheurde, enz. enz. Wat een gepruts zeg! Gelukkig kreeg ik er op het laatst toch nog een beetje handigheid in… Ik heb beide recepten trouwens uitgeschreven (inclusief mijn tips en trics! ;)) zodat ik ze volgend jaar met je kan delen. Nog even geduld dus… 😉
Gelukkig ging het bakken me een stuk makkelijker af. Johan maakte tijdens het bakken nog een opmerking dat oliebollen rond horen te zijn. Toen kwam hij erachter dat ze ook kunnen vliegen.? Een oliebol accepteer je zoals hij is. Klein, groot, ovaal, vierkant, puntig of rond: ze zijn allemaal mooi!
Na al dat gebak was het tijd voor sushi! Daarvoor haal ik het grote geschut uit de kelder: een zak sushirijst van 5 kg en onze sushi bazooka (geweldige uitvinding!). Geen halve maatregelen hier in huize Verweij. Ik bereidde overigens maar 500 gram voor de sushi van vanavond. Daar maakte ik vijf rollen sushi van maar ik had nog rijst over dus had er makkelijk zes rollen mee kunnen maken. Ik vulde de sushi met zelfgemaakte teriyaki zalm (zalm op lage temperatuur garen in een diepvrieszak (mi cuit) in pan heet water, of in de oven in ovenschaal met scheut sojasaus, lepeltje rijstazijn, lepeltje honing, drupje sesamolie, teentje uitgeperste knoflook en mespuntje gemberpoeder of geraspte gember) avocado, Japanse mayonaise en sesamzaadjes: onze favoriet!
Op oudjaarsavond maken we traditiegetrouw een klein buffetje om de hele avond van te snoepen. Dit keer bestond het buffet uit kipsaté (zonder stokje want die waren op), pindasaus en cocktailsaus, eischoteltje, carpaccio tapenade, brie, walnoten en honing, beenham uit de oven, sushi en stokbrood.
We hebben ons ’s avonds vermaakt met de speciale aflevering van The Masked Singer en de film Meet the Fockers. Eerder hadden we ook Meet de Parents met Ella-Marie gekeken en omdat ze die erg leuk vond keken we nu het vervolg. Na klokslag twaalf uur gingen Johan en Ella nog even de straat op. Ik bleef binnen want ik hou niet zo van vuurwerk. Het was rustig en vrij stil op straat. Ik ben geen fan van (knal)vuurwerk dus de knallen miste ik niet (de dieren trouwens ook niet), maar Oud en Nieuw zonder knal of mooie vuurpijl is toch ook wel raar.
Vrijdag
Gelukkig nieuwjaar! De eerste dag van 2021 begint met het opruimen van de kerstspullen. Normaal doen we dit later maar omdat de kerstvakantie ten einde is en we nu tijd hebben is dit een goed moment. Wel weer een hele kale bedoeling zo, maar opgeruimd staat netjes. 😉
Ook zet ik de slome weer aan het werk voor het avondeten. Bij gebrek aan riblappen maakte ik Belgisch stoofvlees van sukadelappen. In het kerstpakket van Johan zat een klein potje met appel-perenstroop dat ik ook toevoegde aan de saus met een scheutje witte balsamicoazijn voor het zuurtje. Het resultaat was verrassend lekker. De sukade had iets langer nodig, maar was nog zachter dan dikke rib. De saus bind ik op het laatst met een maizenapapje, zodat hij de juiste dikte krijgt. Een blijvertje deze variant! We aten het stoofvlees met dikke frieten uit de airfryer en een salade.
Zaterdag
De kerstvakantie zit erop. Tijd om de keuken in te gaan en nieuwe recepten te maken voor de website. Ik maakte er zes!
’s Avonds kookt Johan en dat is feest! Op het menu staat een Griekse kapsalon: een ovenschaal met laagje ovenaardappeltjes (wij maken ovenaardappels altijd in de braadslee met dikke bodem met knoflooktenen in de schil, een flinke scheut olijfolie en zeezout uit de molen, dan worden ze goudbruin en knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen!), gebakken kipfilet met ui en paprika, rauwkost (witte kool, ijsbergsla en zoete ui), geraspte kaas, feta, olijven en tomaatjes die kort gegratineerd wordt in de oven. Dan afmaken met zelfgemaakte tzatziki, verse dille en smullen maar. Geloof me jongens en meisjes, dit wil je maken. Gruwelijk lekker!
Zondag
Breakfast tiiiiime! Afbakcroissantjes met roerei!
’s Avonds warmen we kliekjes op als avondeten want die zijn er genoeg. Komende tijd zullen we weer vaker opgewarmde kliekjes eten want de vriezer puilt uit en moet leeg.
Maandag
De kerstvakantie zit erop, vandaag gaan we back to normal. Voor zover een thuislerend kind en thuiswerkende man normaal zijn dan. Deze tiener had er zin in zoals je kunt zien…
Enige voordeel van deze hele thuiswerksituatie is de gezamelijke lunch. Normaal zit ik alleen met een tosti achter mijn computer.
’s Avonds is het kliekjestijd! Hutspot met een gehaktbal en een stuk rookworst uit de vriezer met nog een kliekje Belgisch stoofvlees. Ziet er niet uit zo’n bord smurrie, maar smaken doet het!
That’s all folks! De laatste kijkjes in de keuken van 2020! Ondanks alle coronaperikelen kijken we toch met plezier terug op 2020. Vorig jaar hebben we een voorzichtige start gemaakt met het uitbreiden van onze webshop. Naast ons kookboek verkopen we daar nu ook KL-gerelateerde producten waar we zelf erg blij van worden. Een van de eerste items die we verkochten was deze boekenstandaard met hartjes en die vloog de winkel uit! We hebben er nog maar een paar en dan moeten we op zoek naar een andere boekensteun want deze boekensteun wordt niet meer gemaakt! In oktober en november hadden we ook kerstartikelen voor de shop ingeslagen en vlak voor de kerst was alles uitverkocht! Door de lockdown werd de drukte bij de post alleen maar groter waardoor er een enkele keer iets misging met de levering. Gelukkig is dit uiteindelijk allemaal goedgekomen en heeft iedereen de bestelde artikelen keurig ontvangen. Een fris nieuw jaar is begonnen en wij hebben er zin in! We kijken ernaar uit om de webshop verder uit te breiden met leuke, nieuwe producten. Let op, we kopen overal maar beperkt van in dus OP=OP!
Verder gaan we dit jaar ein-de-lijk beginnen met het verbouwen van onze deel. De aannemer heeft opdracht gekregen en de kozijnen en deur zijn inmiddels besteld. Ondanks onze twijfels hebben we uiteindelijk toch gekozen voor kunststof met driedubbel glas. Misschien iets minder mooi dan hout, maar geen gedoe met verf! Kunnen we die tijd weer besparen om recepten voor jullie te maken. 🙂 Het is een flinke klus en er moet veel gebeuren, dus of we dit jaar al kunnen koken in onze droomkeuken is nog maar de vraag, we gaan het zien! Wordt vervolgd…
om 12:48
Ten eerste de beste wensen .. Maar moet het niet week nummer 53 zijn? Aangezien het deze week, week 1 is?
om 21:19
Dankjewel Annette, jij ook de beste wensen! Je hebt helemaal gelijk! Maar omdat dit het eerste kijkje van het nieuwe jaar is heb ik de nummering op 1 gezet. 🙂