Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Een kijkje in de keuken week 16-2023
Elke week deel ik hier een persoonlijk kijkje in onze keuken. Hoe zag onze week eruit en wat stond er ’s avonds op tafel? Kijk en lees gezellig mee in dit Kijkje in de keuken week 16-2023.
Tussendoor ook graag op de hoogte blijven? Volg onze stories op Instagram of Facebook! Hier delen wij regelmatig filmpjes van achter de schermen. Heb je zelf een leuke foto gemaakt van een KeukenLiefde-gerecht? Deel hem op social media en tag @keukenliefde in je bericht, dan zien wij je foto ook!
Kijkje in de keuken week 16-2023
Dinsdag
Vanavond staat er een lekkere pasta op het menu met asperge, zalm en roomsaus. Recept: Zalm kruiden met zout en peper en net gaar bakken in de koekenpan in een scheutje olie. Leg op een bord en zet opzij. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pasta en de geschilde stukken witte asperge (de asperge mag er een minuut later bij). Voeg de laatste paar minuten van de kooktijd ook een handje diepvriesdoperwten toe. Ondertussen fruit je een sjalotje aan in een koekenpan (het achtergebleven bakvet van de zalm heeft veel smaak, dus gebruik dezelfde pan) in een scheutje olijfolie. Dan afblussen met een scheutje droge witte wijn en iets laten inkoken (of laat de wijn achterwege). Dan verkruimelde groentebouillontablet erbij en 150 ml room en 150 ml kookvocht van de pasta en asperges. Breng de saus aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot hij iets dikker is. Breng op smaak met zwarte peper uit de molen. Heb je te weinig saus, voeg dan wat meer bouillon en/of room toe. Is de saus te dun, laat hem dan wat langer inkoken. Trek de zalm uit elkaar. Giet de pasta af en laat uitlekken. Roer de pasta, asperges, doperwten en zalm door de saus en warm nog even door. Ik strooide nog een beetje parmezaan en tuinkers over de pasta. Smakelijk!
Woensdag
Johan maakt vandaag zijn befaamde pastasalade waar we allemaal zo dol op zijn. Er staan meerdere recepten voor pastasalade op de website en ook in ons kookboek Familiegerechten. Maar eigenlijk smaakt zijn pastasalade nooit hetzelfde. Het hangt er namelijk vanaf welke ingrediënten er op dat moment in de koelkast liggen. Bijna altijd gaat er een gesnipperd uitje, komkommer, tomaat, hardgekookt ei, wortel, blokjes kaas, olijven, kappertjes, blokjes appel en gewelde rozijnen doorheen. Dit keer lag er ook nog paprika in de koelkast die erdoor ging en een restje chorizo. De chorizo sneed Johan klein en hij bakte hen krokant uit in de koekenpan. De chorizo en het vrijgekomen bakvet geven veel smaak aan de pastasalade. De pastasalade maak je lekker smeuïg met mayonaise, snufje kerriepoeder, maggie en een scheutje zoetzuur augurkennat. Op smaak brengen met zout en peper uit de molen. Normaal maakt Johan er ook broodcroutons bij maar helaas was het brood op. Was heerlijk.
Donderdag
Tijdens het koken staat de tv aan want Johan ‘zijn club’ moest voetballen. Ondertussen maakte ik tagliatelle met kruidenroomkaas en tonijn. Dit recept. Een van onze favoriete pastagerechten op dit moment. Zo lekker!
Vrijdag
Ik sta weer in de keuken om een paar nieuwe recepten voor KL te maken waaronder Turkse pizza. Het deeg kneden, gehaktsaus maken en het uitrollen, beleggen en bakken was een klusje (ik maakte een grote hoeveelheid zodat ik ook wat kon invriezen) maar het lukte en was heerlijk! Ik bakte de Turkse pizza’s eerst in de elektrische pizzapan maar later in de oven. De oven heeft mijn voorkeur omdat ik het idee had dat het gehakt niet echt goed gaar werd in de pizzapan. Verder maakte ik ook nog een lekkere salade met krieltjes en asperges en een broodje met pulled zalm. Alles smaakte goed dus de recepten komen eraan. Tussen de bedrijven door werd ook de nieuwe tuinset en parasol bezorgd die we onlangs hadden gekocht en ’s avonds gingen Johan en ik nog even aan de slag om die uit te pakken en op zijn plek te zetten. Laat het mooie weer maar komen! 🌞
Zaterdag
Ella heeft vandaag een voetbalwedstrijd thuis en terwijl zij op het voetbalveld staat zijn Johan en ik thuis aan het rommelen. Er wordt hout gehaald en er worden weer een paar meubelstukken verplaatst. ’s Middags rijden we nog even naar het tuincentrum en halen we boodschappen. Weer thuis begin ik alvast met de voorbereidingen voor het avondeten. Ik schil aardappels en pel een rode ui en doe die alvast met een klein bodempje kippenbouillon, een royale scheut olijfolie, rozemarijn en tijm en zout en peper in een braadslee. Ook snij ik twee varkenshaasjes in medaillons en kruidde die met salie, basilicum, peterselie, gemberpoeder, citroengraspoeder, korianderpoeder en zout en peper. Scheutje zonnebloemolie erbij, goed mengen, afdekken met vershoudfolie en in de koelkast bewaren. Daarna maak ik champignonroomsaus volgens dit recept. Voor Ella had ik peperroomsaus in huis gehaald want die houdt niet zo van champignons. En tot slot maak ik een honing-mosterddressing (grootste deel milde olijfolie, iets minder zoetzuur augurkennat en gelijke delen honing en mosterd) voor over de salade die Johan ’s avonds maakt. Voordat we gaan eten ’s avonds wordt er eerst een aperitiefje gedronken bij de houtkachel. De aardappeltjes worden gebakken in een voorverwarmde oven op 200 graden circa 30 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Halverwege de tijd zal de bouillon verdampt zijn en kunnen de aardappeltjes goudbruin kleuren. Schep ze halverwege een keer om. Als de aardappels bijna goed zijn bak je de varkenshaasje met wat olie in de koekenpan en warm je de sauzen op. Aardappels, vlees en saus serveren met de salade en dressing.
Zondag
Vandaag staat er niks op de planning en doen we lekker rustig aan. We slapen uit, ontbijten samen en rommelen wat in huis. Ella wil ’s avonds graag shoarma eten dus halen we daar nog wat boodschappen voor. Dit keer maak ik shoarma van à la minute varkensfiletlapjes die ik lichtjes kruid met dezelfde kruiden als gisteren en erbij eten we frietjes uit de aerofryer, pitabrood (Johan en ik vullen ons pitabrood nooit maar scheuren het in stukken), salade en knoflooksaus.
Maandag
Als Johan ’s avonds thuiskomt kleed hij zich om en stapt hij op de zitmaaier. Het lentegras groeit als kool en moet nu elke week gemaaid worden. Helaas steken de mollen hier en daar ook alweer de kop op. Tips iemand? We hebben echt al van alles geprobeerd maar die krengen blijven terugkomen. Ella-Marie heeft ’s avonds voetbaltraining en ik maak van de gelegenheid gebruik om nog even achter de computer te kruipen en dit Kijkje in de keuken grotendeels al te schrijven. Ik had pizzadeeg uit de vriezer gehaald zodat we ’s avonds zelfgemaakte pizza kunnen eten! Ik gebruik al jaren dit recept voor het pizzadeeg.
Kijkje in de keuken week 16-2023
Vond je dit Kijkje in de keuken week 16-2023 leuk om te lezen? Hier vind je alle kijkjes in de keuken.
Deel je reactie