Een kijkje in de keuken week 30 2024

Een kijkje in de keuken week 29 2024. Elke week deel ik hier een persoonlijke binnenkijker. Hoe zag onze week eruit en wat stond er ’s avonds op tafel? Kijk en lees gezellig mee in dit Kijkje in de keuken!

Tussendoor ook graag op de hoogte blijven? Volg onze stories op Instagram en Facebook! Hier delen wij regelmatig filmpjes van achter de schermen. Heb je zelf een leuke foto gemaakt van een KeukenLiefde-gerecht? Deel hem op social media en tag @keukenliefde in je bericht, dan zien wij je foto ook!

Dinsdag

Mini me en ik hadden ’s middags tegelijk een afspraak bij de kapper in het dorp om te kleuren en knippen. Wel zo gezellig. 😃 ’s Avonds stond er een lekker asv’tje op het menu. Ik gaf er dit keer een iets andere draai aan en gratineerde de bloemkool met ham- en kaassaus en geraspte kaas even in de oven. Erbij gebakken aardappels, kip cordon bleu en jus.

Recept voor de bloemkoolgratin:

bloemkool in gezouten water beetgaar koken, afgieten (125 ml kookvocht opvangen) en goed laten uitlekken. Het opgevangen kookvocht met 125 ml melk of room en 50 g roomboter in pannetje verwarmen tot boter is gesmolten. Een eetlepel maizena tot een glad papje roeren met een scheutje koude melk er dit al roerend toevoegen aan het melk-roommengsel en verwarmen tot je een gebonden saus hebt. Dan wat fijngesneden ham en geraspte kaas door de saus roeren, bloemkool erdoor mengen en in ovenschaal scheppen. Geraspte kaas erover en gratineren in de oven.

Woensdag

Zoals elke zomer gaat er bij ons altijd wel iets kapot. Vandaag houdt de zwembadpomp ermee op. Jawel, net nu er na al die regen een paar tropische zomerdagen op komst zijn. 🙄Mijn schoonvader komt ’s avonds even langs om het koord van het rolluik te vervangen (die was afgebroken) en kijkt meteen of de pomp misschien nog te redden is, maar helaas. We moeten toch echt een nieuwe bestellen. Voor het avondeten gooien we een kant-en-klare Margherita pizza in de oven die we zelf nog extra beleggen. Ik zag ’s avonds ook dat het niet zo goed ging met Puk de rode kater. Hij hinkte met zijn achterpoot en er zat totaal geen leven in. In de zomer zijn onze katten meestal buiten (ze kunnen zelf de schuur in en uit waar altijd eten voor ze staat en genoeg zachte ligplekjes zijn), maar nu besluit ik om Puk toch even binnen te houden.

Donderdag

Vandaag gaat het nog slechter dan gisteren met Puk en bel ik de dierenarts. Gelukkig kan ik een paar uur later al terecht. Na het scheren van Puk zijn pootje komt er een wondje tevoorschijn die al aan het genezen is en hij heeft koorts. Waarschijnlijk is er toch iets gaan etteren in zijn pootje. Twintig minuten later, honderd euro lichter en een antibiotica kuur en infectiedrankje rijker staan we weer buiten. Vooral opgelucht dat het mee lijkt te vallen. De komende dagen moet Puk binnen blijven en verzorgd worden en dat vind hij helemaal niet erg.

De rest van de middag vermaak ik me met de voorbereidingen voor Ella’s verjaardagsfeest aankomende zaterdag (volgende week woensdag is ze echt jarig). Ik bak alvast de carrot cake (samen met de kwarktaart van mijn schoonmoeder de favoriet van Ella) — en maak het huis en zwembad schoon. Voor het avondeten maak ik weer een agv’tje want die boodschappen had ik nog in huis.

Vrijdag

Vrijdagochtend brengt mijn zwager ons neefje Levi om gezellig een nachtje te logeren. Terwijl neef en nicht zich de hele dag (prachtig weer en dertig graden, joehoe!) vermaken met o.a. bordspelletjes, zwemmen en gamen ga ik verder met de voorbereidingen voor het verjaardagsfeest morgen. Zo marineer ik alvast het vlees zodat ik dat morgen alleen aan spiezen hoeft te rijgen. Ik gebruikte drie soorten vlees voor drie verschillende spiezen:

Kipsaté (hoeveelheden op gevoel):

  • 1,2 kg kipfilet (ik reken ca. 100 g vlees p.p.), in middelgrote stukken gesneden
  • Gelijke delen sojasaus en ketjap manis
  • 1 tl sambal manis
  • 1 el sesamolie
  • Stukje gemberwortel, geschild en geraspt
  • 4 knoflooktenen, uitgeperst

Alles mengen en in diepvrieszak in de koelkast minimaal 3 uur tot een nacht laten marineren.

Varkenshaas shashlik:

  • 1,2 kg varkenshaas, in middelgrote stukken gesneden
  • Flinke scheut sojasaus
  • 1 – 2 el grove mosterd
  • Scheutje olijfolie
  • Milde paprikapoeder (op gevoel toevoegen)
  • 2 el citroensap
  • Gedroogde peterselie

Alles mengen en in diepvrieszak in de koelkast minimaal 3 uur tot een nacht laten marineren. Met stukken paprika, rode ui en gerookt ontbijtspek aan spiezen rijgen.

Biefstuk spiezen:

  • 1,2 kg kogelbiefstuk
  • Sojasaus
  • 1 – 2 el sesamolie
  • 4 knoflooktenen, uitgeperst
  • Stukje gemberwortel, geschild en geraspt
  • Versgemalen zwarte peper

Alles mengen en in diepvrieszak in de koelkast minimaal 3 uur tot een nacht laten marineren.

Verder maakte ik aardappel-eisalade:

  1. 1,5 kg iets kruimige aardappel koken in de schil in gezouten water tot ze gaar zijn. Laten afkoelen en pellen. Verder laten afkoelen in de koelkast.
  2. 14 eieren hardkoken en pellen. Aardappels fijnstampen met pureestamper. Eieren fijnhakken en mengen met aardappel, fijngehakte peterselie, fijngesneden ham en smeuïg op smaak brengen met mayonaise, grove mosterd, zoetzuur augurkennat (geeft een lekkere frisse smaak), Maggie en zout en peper uit de molen. Normaal doe ik er ook gehakte zoetzure zilveruitjes door voor frisse smaak maar dat had ik nu niet gedaan.
  3. Afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik.

’s Avonds haalden we een frietje bij de cafetaria.

Zaterdag

Vanaf half drie ’s middags is de familie bij ons welkom voor Ella’s verjaardagsfeest. Voor die tijd moet er nog wel het een en ander gebeuren. Na het ontbijt maakt Johan buiten de boel in orde en haal ik de slagroomtaart op bij de bakker. Daarna nog even het vlees aan spiezen rijgen, de aardappel-eisalade opmaken, pastasalade maken (pasta koken en laten afkoelen en mengen met verse pesto, mayonaise en zoetzuur augurkennat, zout en peper, cherrytomaatjes, mini mozzarellabolletjes en garneren met geroosterde pijnboompitten en parmezaan) en verse bloemen in huis zetten. Nog even snel douchen en niet veel later komt de familie binnendruppelen.

We hadden buiten de ventilator erbij gezet want het was windstil en met dik dertig graden niet te harden zo heet! Gelukkig konden neef en nicht lekker plonzen in het zwembad. ’s Avonds ging de barbecue aan en werd binnen een klein buffetje uitgestald. Na het eten moesten we snel buiten alles opruimen toen de wind, regen en het onweer de verstikkende hitte kwam verdrijven en zetten we het verjaardagsfeestje verder voort in de keuken. Ondanks de hitte, regen en het onweer was het weer erg gezellig! ❤️

Zondag

Johan en ik zijn vandaag vijftien jaar getrouwd 💞 en we hebben een heerlijke, luie dag op de planning staan met even helemaal niks. We slapen lekker uit en daarna ontbijten we met overgebleven taart en koffie. Ella en ik spelen ’s middags nog een potje Monopoly en Johan steekt ’s avonds de barbecue weer aan, want er is nog genoeg vlees van gisteren over.

Maandag

Johan heeft nu vier weken vakantie dus even geen wekkers. Heerlijk! Door de drukte de afgelopen weken is het me niet gelukt om vooruit te werken voor de vakantie en dat betekent dat ik in de vakantie gewoon doorwerk. Maar wel op een lager pitje. Zo werk ik vandaag in de ochtend op kantoor, daarna geef ik mezelf vrij. De komende weken zullen er dus minder nieuwe recepten online komen en zal ik minder actief zijn op social media.

’s Middags wordt er nog een lekker pakketje thuisbezorgd met o.a. jong belegen en oude Beemster kaas. Een pakketje naar mijn hart! 💛 Johan maakt ’s avonds weer een lekker maaltje van de barbecue met geroosterde aubergines, gebakken krieltjes en gegrilde hamburgers.

Wij gaan deze zomer niet op vakantie omdat we veel moeten klussen op de bovenverdieping. Het wordt dus een klus- en werkvakantie met tussendoor familiedagjes weg. Niet mijn ideale vakantie maar soms is het niet anders. We maken er gewoon iets moois van.

Een kijkje in de keuken, Inspiratie

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde