Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Een kijkje in de keuken week 46 2024
Een kijkje in de keuken week 46 2024. Elke week deel ik hier een kijkje in onze keuken. Hoe zag onze week eruit en wat stond er ’s avonds op tafel? Kijk en lees gezellig mee!
Social media
Tussendoor ook graag op de hoogte blijven? Volg onze stories op Instagram en Facebook! Hier delen wij regelmatig filmpjes van achter de schermen. Heb je zelf een leuke foto gemaakt van een KeukenLiefde-gerecht? Deel hem op social media en tag @keukenliefde in je bericht, dan zien wij je foto ook!
Dinsdag
De tiener heeft deze week toetsweek en hoeft alleen maar naar school om een toets te maken. Johan is de deur uit om te werken en ik vermaak me thuis. In de ochtend schrijf ik het Kijkje in de keuken en ’s middags ga ik de keuken in. Ik maak gebakken aardappels en zet die op de foto. Het recept staat al heel lang op KeukenLiefde en mag wel weer een update krijgen. Ondertussen zit de tiener aan de keukentafel te leren voor de volgende toets.
Als de keuken weer is opgeruimd ga ik nog even een rondje dijk wandelen met Nacho. Het was fris maar heerlijk wandelweer en na een dag met je neus achter een beeldscherm zitten en in de keuken staan is er niks fijner dan een frisse neus halen.
’s Avonds eten we een agv’tje: ik warm de gebakken aardappels op, bak een paar kipschnitzels in de koekenpan en gooi wat spruitjes met spekjes op het bakblik om te bakken in de oven. Erbij een beetje jus.
Woensdag
Vandaag is weer net zo’n dagje als gisteren. Ik werk ’s ochtends op kantoor en ga ’s middags de keuken in. Er komt nog foodpost binnen van Baleine die dit jaar 90 jaar bestaan: een pak grof zeezout (handig om bijv. je kookwater mee te zouten) en een leuk potje met schepje om het in te bewaren.
Als ik ’s middags naar buiten kijk (kil en grijs) besluit ik spontaan appelflappen te maken. Ik had alles ervoor in huis en de appels hangen nog aan de boom. Niet veel later schuif ik ze in de oven. Zo lekker en simpel om te maken. Als ze klaar zijn zet ik ze op de foto want het appelflappen recept op KL kan wel een update gebruiken.
Als de appelflappen op de foto staan ga ik weer een rondje wandelen met Nacho en als ik thuis kom slinger ik de frituurpan aan. We bakken zelf verse frietjes met snacks. Er lagen ook nog wat tempura garnalen in de diepvries, die bakken we ook af.
Donderdag
Er komt leuke foodpost binnen van Tony’s Chocolonely: hun aftelkalenders zijn er weer! Verkrijgbaar in klein en groot formaat. Jottem! Tot nu toe zitten alle vakjes nog keurig dicht…
M’n moeder stuurt ’s avonds een foto door van haar avondeten. Ze had nog flink wat aubergines uit de moestuin gehaald en ik tipte haar om de pasta alla norma met romige burrata uit ons kookboek Familiegerechten te maken. Ze vonden hem heerlijk!
’s Avonds trek ik de voorraadkast open om te kijken wat we kunnen eten en zie daar een pak pannenkoekmix staan. Eieren en melk heb ik altijd in huis dus pannenkoeken it is! Wat een werk om die krengen te bakken maar dan heb je ook wat. Ik bakte naturel pannenkoeken en pannenkoeken met kaas en met spek. Het was alweer even geleden en ze smaakte ouderwets lekker! PS Liever zelf pannenkoekenbeslag maken? Dit basisrecept gebruik ik normaal.
Vrijdag
Als ik ’s ochtends de vaatwasser aan wil zetten kom ik erachter dat de tabletten op zijn. Kak. Na wat speurwerk op internet durf ik het te proberen met een drupje afwasmiddel. Niet teveel want dan krijg je een schuimparty in je keuken. Ik stuurde een foto door naar Johan van het eindresultaat want alles (op een paar mokken na die bovenin stonden) was keurig schoon! Handig om te weten dat het zo ook kan.
’s Avonds is het weer koken met kliekjes uit de voorraadkast en koelkast. Ik maakte stroganoffsaus (dit recept waar ik room aan toevoegde) en husselde er gekookte risoni doorheen. Ik serveerde hem met burrata en parmezaan. Lijkt misschien een aparte combi maar het smaakte heerlijk.
Zaterdag
Weekend! Ella zou vandaag een voetbalwedstrijd hebben in Nijmegen en Johan zou rijden en vlaggen maar de wedstrijd wordt verschoven. Ella baalt maar voor Johan is het niet heel verkeerd want nu kan hij boven verder klussen. Ik zet ’s ochtends eerst het toetje met speculaas online en daarna ga ik de kerstboom opzetten. Ik weet, het is vroeg maar ik vind het zo gezellig als hij weer staat! Ik zette trouwens alleen de boom op. De lampjes en versiering doe ik morgen.
’s Avonds steekt Johan het ei aan voor een beenhammetje en krieltjes en binnen gooi ik weer wat spruitjes met spekjes op het bakblik. Omhusselen met een beetje olijfolie en circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden, dan zijn de spruitjes beetgaar en de spekjes goudbruin en krokant. Helaas waren ze dit keer iets te donker gekleurd want ik was ze vergeten… 🫣
Zondag
Tegenwoordig maak ik bijna elke zondag een uitgebreid ontbijt. Het is zo gezellig om met z’n allen samen te ontbijten. Ik probeer elke week weer iets anders op tafel te zetten maar de vers afgebakken minibroodjes en verschillende soorten broodbeleg zijn vaste prik. Dit keer bakte ik er knakworstjes bij en maakte een omelet. Johan maakte een fruitsalade en ik warmde wat pancakes op. Verse jus ‘d orange hoort er natuurlijk ook bij.
Na het ontbijt gaat iedereen zijn eigen ding doen. De tiener gaat weer leren want tot en met aanstaande woensdag heeft ze nog toetsweek. Johan gaat verder klussen en ik dompel me onder in de ellende die kerstboomlampjes heet. Nadat alle lampjes uit elkaar waren gehaald moesten ze nog in de boom verdeeld worden. Na tot twee keer toe de lampjes erin en eruit gehaald te hebben (ik kwam steeds niet uit) zaten ze de derde keer goed. Jooooooehooooooe! Eindelijk kunnen de slingers en ballen erin. Helaas kom ik er dan achter dat ik niet genoeg slingers meer heb en moet ik eerst weer even een ritje naar het tuincentrum maken. Weer thuis kunnen de tiener en ik dan eindelijk beginnen met versieren.
’s Avonds aten we zelfgebakken frietjes en snacks die we voor de tv opaten. The Christmas Chronicles aan en genieten maar.
Maandag
Het weekend is voorbij. De wekker gaat weer vroeg. Omdat Ella maar één toets heeft vandaag en best een eind moet fietsen besluit ik haar weg te brengen. Ondertussen ga ik even boodschappen doen en daarna pik ik haar weer op.
Weer thuis zet ik een artikel online en daarna ga ik de keuken in om tom kha kai te maken. Een romige Thaise kippensoep met kokosmelk. Dat recept staat al heel lang op KL en de foto kan wel een update gebruiken. Als hij klaar is maak ik nieuwe foto’s zodat ik het recept binnenkort kan updaten. Dit is misschien wel mijn favoriete soep. Hij is romig, fris, zoet en zuur. Echt zo lekker!
om 12:22
Gezellig hoor, die boom met al die lampjes maar het was wel een klus zie ik haha