Erwtensoep

Erwtensoep

Het belooft vandaag een mooie winterdag te worden met plaatselijk kans op sneeuwbui. (Psst … stiekem verlang ik al naar een zwoele zomer, of een warme lente.) Maar eigenlijk hoop ik – tegen beter weten in – nog steeds op een ijskoude, sneeuwwitte winter. Een heuse Elfstedentochtwinter. Voor het eerst zwieren op natuurijs met onze kleine meid, suizend van de dijk af sleeën en de handen warmen aan mokken dampende chocolademelk en grote kommen erwtensoep. Mmmm. Dus winter, kom op! Nog even krachtig het gas erop! De erwtensoep pruttelt al …

Soep voor 6 tot 8 personen – 1 1/2 tot 2 uur – geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 500 g schouderkarbonade
  • 200 g gerookte mager spek
  • 1 rookworst
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kleine winterwortel, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 kleine prei, goed gewassen en in smalle ringen gesneden (gebruik alleen het lichtgroene gedeelte van de prei)
  • 1/4 knolselderij, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • Takje selderijblad, fijngesneden
  • 1 kleine ui, gepeld en in smalle halve ringen gesneden
  • 500 g groene spliterwten, afgespoeld met water en uitgelekt
  • 2 groentebouillontabletten

Verder nodig
Grote kook- of soeppan, schuimspaan

Bereiding
Leg de spliterwten en het laurierblaadje op de bodem van de pan gevolgd door de karbonade en het spek. Schenk hier 2 liter water overheen en breng het water (met de deksel schuin) aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager (het water moet nog heel zachtjes pruttelen) en schep het bovendrijvende schuim weg.

Kook zachtjes verder totdat de karbonade en het spek gaar zijn en schep ze uit de pan (de karbonade was bij mij na circa 50 minuten gaar, het spek na 20 minuten). Snijd overtollige stukken vet van de karbonade en gooi weg. Snijd de rest van de karbonade en het spek in kleine stukjes. Voeg de groenten (behalve het selderijblad), verkruimelde bouillontabletten en het vlees toe aan de soep en kook zachtjes verder totdat ze gaar zijn.

Haal de rookworst na circa 20 minuten uit de pan en snijd in plakjes. Voeg de plakjes rookworst samen met het selderijblad weer toe aan de soep als de groenten gaar zijn en de spliterwten uit elkaar zijn gevallen. Warm nog kort even door en zet het vuur uit.

Serveer de erwtensoep met mosterd besmeerde plakken roggebrood belegd met katenspek.

Erwtensoep

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Soeprecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(8 stemmen)
17 reacties

Deel je reactie

  1. Jan

    Hoi Annemiek,
    De soep is uitermate goed gelukt, ik heb alleen ook , (buiten jou recept) verse worst zachtjens mee laten koken, en ’n handjevol soepvlees, krijg je toch ’n echt volle smaak van de Erwtensoep!

    1. Goed idee Jan! 🙂

  2. WGP1949

    een prima recept maar……. neem de helft erwten en de helft bruine bonen .
    Waarom zijn. er geen hele erwten meer verkrijgbaar of nauwelijks.
    Denk ook aan een varjenspoot

  3. marian

    Nog even naar aanleiding van mijn bericht van 9.41 uur: ik woon in Fuerteventura. Je kunt hier allerlei soorten bonen krijgen, maar groene erwten of spliterwten niet. De spliterwten krijg ik van vrienden die overkomen uit Nederland. Ik had het hieronder namelijk over doperwten uit de diepvries omdat er hier geen groene erwten te krijgen zijn. Voor zover ik weet ….

    1. Hoi Marian, ik hou zelf ook niet zo van erwtensoep waar de lepel in blijft staan. Met dit recept krijg je dus niet die hele dikke erwtensoep. Dat de soep dik is ligt overigens niet aan de spliterwten, maar aan de hoeveelheid vocht die je toevoegt. Als je de soep dunner wilt maken voeg je simpelweg meer water/bouillon toe. Ik zou geen doperwten toevoegen, dan krijg je een heel andere smaak.

      1. marian

        OK bedankt. Het ligt dus niet aan de spliterwten dat de soep een dikke brij wordt. Meer water of bouillon dus en geen doperwten. Ik ga het uitproberen. Ik ben trouwens erg blij met je kook-blog.

        1. Leuk om te horen Marian en succes! 🙂

  4. marian

    Ik hou van erwtensoep, maar meer van de dunne variant, zal ik maar zeggen. Erwtensoep waar je lepel in blijft staan vind ik verschrikkelijk. De laatste keer dat ik het gemaakt heb heb ik beduidend minder spliterwten gebruikt, maar desondanks was het toch weer een dikke brij geworden. Nu zit ik te piekeren om maar 1/3 spliterwten te gebruiken en 2/3 doperwten uit de diepvries. Zou dat een oplossing kunnen zijn?

  5. Ali

    Hallo Annemiek
    Graag zou ik van jou een recept hebben van bonensoep.
    Mijn moeder maakte vroeger zulke lekkere bonensoep n.l.
    maar ik kan nergens een goed recept vinden. Jouw recepten
    vinden wij altijd fantastisch, dus graag van jou de bonensoep.
    Alvast mijn dank en ga zo door.
    Hartelijke groet ali

    1. Hoi Ali, bedoel je bruine bonensoep? Dan ga ik eens even een lekker recept bedenken. 🙂

  6. Even gekke vraag misschien maar doe je de Karbonades in z’n geheel in de pan incl het bot? Of snij je deze er eerst vanaf?

    1. De karbonades inderdaad met bot en al meekoken. Naderhand kun je het vlees zo van het bot trekken.

      1. marijke mathilde

        Ik vraag altijd een stuk van 500gr schouderkarbonade zonder bot, snij ik in stukken. Verder maak ik de soep precies zo, alleen geen laurierblad.

  7. Karin

    Vraagje, waarom alleen het licht groene deel van de prei en niet het donkere deel??????????
    Karin

    1. Het lichtgroene deel van de prei smaakt veel zachter dan het hardere groene deel. Omdat ik niet wil dat de prei overheerst, voeg ik alleen het lichte deel toe. Maar experimenteer er rustig op los en ontdek wat je zelf het lekkerst vindt! 🙂

  8. Janet

    MMMMMmmm!! Vanavond gemaakt, het was heerlijk! Gaan we zeker vaker eten.

    1. Superleuk om te horen Janet! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde